2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vücut Direncimizi Arttırmak ve Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Besinler!
MAKALE #3856 © Yazan Dyt.İlkay AKBABA | Yayın Kasım 2009 | 30,413 Okuyucu
Sonbahar ve kış aylarında hava ısısındaki ani değişikliklerle birlikte vücut direncimiz zayıflayabilir, bulunduğumuz bu mevsim dönüşlerinde yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar ve vücudumuz bu dönemde enfeksiyonlara karşı savunmasız kalabilir. Sağlıklı olmanın birincil koşulu doğru beslenmek!Eğer kötü besleniyorsanız bu sizin bağışıklık sisteminizi de zayıflatır, böylece soğuk algınlıkları ve gribal durumlara karşı daha hassas olursunuz ve sağlığınızda bozulur. Düzenli ve dengeli beslenerek bağışıklık sisteminizi de güçlendirmeniz mümkün, bağışıklık sistemimizin iyi çalışması ve Karşılaşabileceğimiz sağlık sorunlarıyla doğal yollarla savaşabiliriz, en güçlü silahımız besinler, çok basit önlemler ve doğru besinlerle bağışıklık sistemini güçlendirmek zor değil!Kış aylarında sık sık hasta olmamak ve gribe yenik düşmemek için:
**Hergün 2-3 porsiyon taze sebze tüketmek gerekir.
**Pişirme işlemi besinlerdeki antioksidan ve vitamin düzeyini etkiler bu nedenle çiğ tüketemediğimiz besinleri buharda pişirmek daha sağlıklı.
**Sebzeleri haşlarken kaynatma süresinin daha kısa olması için sebzeleri önceden kaynamış olan suda haşlamak da besin değeri kaybını azaltacaktır.
**Sebzeleri pişirirken içindeki K ve C vitaminin azalmasına neden olacağından ve iyot kaybının da önüne geçmek için tuzu pişirme işleminden sonra eklemek gerekir.
**Seçeceğimiz sebzeler mevsimine uygun ve mümkünse organik olmalıdır.Organik yiyecekler yetiştirilme ve üretimleri sırasında kimyasal maddelerden uzak tutulmuş yiyeceklerdir.Organik besinlerin yetiştirildiği topraklar kimyasal gübre ve tarım ilaçlarıyla kirletilmemiştir.Yediğimiz yiyeceklerin yetiştiği topraklarda kimyasal maddeler kullanıldıysa veya bu yiyecekler daha dayanıklı olmaları, güzel görünmeleri vb nedenlerle sofralarımıza gelmeden önce kimyasallarla işlendiyse, yiyeceklere bulaşan toksik kalıntılar vücudumuza da geçecek ve kan dolaşımı aracılığıyla hücrelerimize dağılacaktır ve sağlığımıza zarar verecektir!
**Gereksinmemiz kadar vücut için gerekli ve dışardan besinlerle alabileceğimiz bitkisel sıvı yağları tüketmeliyiz.Keten tohumu, zeytin yağı, fındık yağı, avakado gibi iyi yağlar kolesterolü düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir, saç, cilt ve kemik dokularını canlandırır.
**İşte vücut direncimizi artırmak için tercih etmemiz gereken besinlere birkaç örnek;
*Ispanak; demir yönünden zengin, iyi bir lif kaynağı.Ispanak suyu bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık verir.Provitamin A, C vitamini , demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup kan yapıcı özelliği vardır, karaciğe, lenf bezleri ve kan dolaşımını uyarır.
*Lahana; bol B, C, E vitamini ve potasyum içerir.Bol arsenik ve kükürtle kanı temizler, yorgunluğu giderir, toksik maddeleri idrarla dışarı atar.
*Kereviz; yaprak ve sapları bol vitamin ve çeşitli madeni maddeler içerir, iç salgı bezleri ve böbrek üstü bezlerini çalıştırır, sinir yorgunluğunu önler.
*Karnabahar; fosfor ve K vitamini içerir, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan indol-3 içerir, zengin vitamin ve mineral kaynağıdır.
*Brokoli; B-karoten kaynağı, güçlü bir kanser savaşcısı, B1, C vitamini, kalsiyum ve selenyum içerir.
*Soğan; bol miktarda A, B ve C vitamini, fosfor,iyot, silis, kükürt gibi faydalı maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım arttırıcı fermentler bulunur.
*Sarımsak; herkes tarafından doğal antibiyotik özelliği bilinen bağışıklığı güçlendiren sarımsaktaki allicin bakteri gelişimini önler, vücuttaki mantar ve maya oluşumunu tahrip eder.Sarımsakta kuvvetli esanslar, bol iyot ve kükürt bulunur, sarımsak bronşları dezenfekte eder,vücut direncini arttırır.
*Turp; çeşitli esanslar, bol C vitamini, iyot, ve kükürt içeren turp karaciğer ve mideyi çalıştırır, böbreklere ve bronşlara iyi gelir, dalak şişliğini giderir
*Maydonoz; en besleyici besinlerden biri ve demir deposu, taze maydanozda bol C vitamini, kalsiyum, potasyum, kükürt ve A vitamini bulunur.
*Pırasa; bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içerir.Vücuda kuvvet verir, kan yapar, sindirimi kolaylaştırır, sinirleri güçlendirir, astım, romatizma, egzama ve damar sertliğine karşı faydalıdır, idrar söktürücüdür, kabızlığı giderir, kansere karşı koruyucudur.
*Enginar; A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından zengindir.Karaciğer için çok faydalıdır, karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar, kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür, idrar söktürücüdür, vücuda dinçlik verir, bedensel ve ruhsal yorgunluğu giderir, hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır, ishali keser.
**Her gün 3-4 porsiyon taze meyve tüketilmelidir, antioksidan etkileri nedeni ile kalp sağlığını koruyan nar, vitamin B6 ve potasyum ihtiyacını karşılamak için muz, C vitamini ihtiyacını karşılamak için; limon, portakal, greyfurt, kivi, grip ve nezlede iyileşmeyi hızlandıran ayvaya günlük besin tüketimimizde bol yer vermemiz gerekir.
**Kışın sık sık karşılaştığımız gripten korunmak için narenciyeden daha fazla C vitamini içeren kırmızı bibere sofralarımızda yer vermemiz gerekir.
**Probiyotikler bağırsak florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakteriler bileşimidir ve bağırsak sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olurlar. Sindirimi kolaylaştırırlar ve bağırsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde rol alırlar.Yoğurt doğal bir probiyotik kaynağıdır ve barsakda mikroplarla savaşır.Tüketimi çok yaygın olmayan bir diğer probiyotik kaynağı kefirin tüketiminin de kışın önemi bir miktar daha artar, probiyotik içeriği zenginleştirilmiştir yoğurtlar da tercih edilebilir.
**Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumların tüketimi arttırılmalıdır, bu besinler E vitamini ihtiyacını karşılarlar.Ceviz iyi bir antioksidan kaynağıdır ve içerdiği selenyum ile soğuk algınlığı, grip ve kansere karşı koruma sağlar.
**Bal doğal olarak antibakteriyel özelliktedir, çay yada yoğurtla kullanıldığında daha etkili olur.
**Balık; tüketiminin önemi kışın bir kat daha artar çünkü yağlı balıklarda bulunan omega 3 yağ asitleri bizleri grip ve benzeri enfeksiyonlardan korur.
**Mantar; gribe karşı etkili B-glukan içerir
**Yulaf; lif, E ve B vitaminleri, ayrıca bağışıklığı güçlendiren minerallerce zengindir.
**Zencefil; içeriğindeki gingerol enfeksiyonları uzak tutar, vücut direncini, bedensel ve zihinsel gücü arttırır, mikrop öldürücüdür, bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığına iyi gelir, balgam söktürücüdür.
**Ginseng; saponinler, B1, B2 ve D vitaminleri, uçucu yağ, glikozitler, fosfat ve organik asitler içerir.Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini arttırır, yorgunluğu giderir, zihni açar, hafızayı kuvvetlendirir, stresi azaltır, prostata karşı koruyucu, kandaki kolesterol ve şeker oranını düşürür, kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır, yaşlanma karşıtıdır.
**Su dışında da bitkisel çaylar ıhlamur, kuşburnu, adaçayı, ekinezya, yeşil çay, vb. ve taze sıkılmış meyve suları içilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vücut Direncimizi Arttırmak ve Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Besinler!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İlkay AKBABA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İlkay AKBABA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İlkay AKBABA'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vücut Direncimizi Arttırmak ve Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Besinler!' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazanda Beslenme Temmuz 2009
► Beslenme ve Sağlık Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:27
Top