2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyaliz Hastası Tatile Çıkılabilir mi?
MAKALE #3897 © Yazan Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ | Yayın Kasım 2009 | 7,477 Okuyucu
Bunun cevabı çok basit: Evet!

Diyaliz hastalarının çoğu kendilerini zaman zaman moralsiz, hatta mahzun hissedebilirler. Böyle zamanlarda kendinize özen göstermeniz çok önemlidir. Bu ise doğru beslenme, egzersiz yapmak ve yeterli uyku anlamına gelir. İçinde bulunduğunuz olumsuz ruh durumunu aşmak için hoşunuza giden şeyleri yapmaya çaba göstermelisiniz. Tatil gibi önemli bir sosyal faaliyet, sizin ve yakınlarınızın sosyal hayatını renklendirecektir. Tatil ile amaç sizin yaşam kalitenizin arttığı bir yaşamdan zevk almanızdır.

Artık Türkiye’de de nerdeyse hangi tatil beldesine seyahat ederseniz edin, genelde diyaliz merkezi bulmak açısından bir sorun yaşamazsınız. Hemen hemen tanınmış tüm tatil beldelerinde tatilcilere yönelik çalışan diyaliz merkezleri mevcuttur. İstediğiniz şeyleri istediğiniz şekilde yapmak gibi özgürlüklerinizin bir kısmını böylece kazanmış olursunuz.

Türkiye’deki diyaliz merkezlerinin bir listesini derneklerden ya da diyaliz ile ilgili internet sayfalarından edinmeniz mümkündür.


Diyaliz hastası tatil planını yaparken, tatil yerinin yakınında bir yerde diyaliz tedavisini yapacak bir diyaliz merkezi olup olmadığını dikkate alması gerekir. Ancak tatile çıkacak olan hastanın ve yakınlarının sadece tatilini geçirebileceği bir merkez bulmasının dışında dikkat etmesi gereken belirli sınırlamalar vardır. Örneğin bir son dakika tatili, sorunlar yaratabilir. Gidilecek tatil yerinde diyaliz imkânı olabilmesi için tatilin iyi planlanmış olması gerekir.

Uygun bir diyaliz merkezi bulunduktan sonra diyaliz hastasının, özellikle şu konulara dikkat etmesi tatilin rahat geçmesini sağlayacaktır:

Gidilen merkezle kalıcı merkez arasındaki iletişimin tam olmasına dikkat edilmeli, hasta hakkındaki bilgiler yeterli seviyede merkezler arasında iletilmesi sağlanmalı, hatta diyalize girdiğiniz merkez tarafından hazırlanacak olan hastalığınız ve tedavinizle ilgili bilgiler içeren yazı yani epikriz tatilin geçirileceği merkeze zamanında iletilmeli ki, tatil süresi böylece problemsiz geçsin. Tatil Merkezine geldiğiniz andan itibaren hasta kabul ekibi tarafından karşılanmalı, gerekli işlemleriniz en kısa zamanda yapılmalı, eksikler en kısa zamanda giderilmelidir.

Tatile çıkmadan ilaçlarınız konusunda tedarikli olmalısınız.

Mevsimlerden en az olumsuz etkilenecekleri dönemde tatile gitmesi diyaliz hastası için önemli bir konudur. İklim değişikliğinin yaratacağı sorunlar böylece ortadan kaldırılmış olur. Fazla sıcak havalarda sıvı ihtiyacı daha fazlalaşır. İçeceğiniz suyun, içeceklerin veya diğer sıvı gıdaların miktarını iyi ayarlayabilirseniz, iki diyaliz arasında alacağınız kilo miktarı daha az olacaktır.

Diyaliz hastası için en önemli konu beslenmedir. Tatilde de diyetinize dikkat ederseniz biriken bazı zararlı maddeler daha az olacaktır. Böylece de, sizleri rahatsız eden değişik şikâyetler (örneğin; bulantı, kusma, tansiyon yüksekliği, nefes darlığı v.b.) daha az ortaya çıkacaktır.
Mesela konakladığınız otelin hazır açık büfesini “nasıl olsa tatildeyim” düşüncesi ile sınırsız kullanmak yerine, öğünlerinize yine aynı evinizdeki gibi dikkat etmelisiniz.

Tatilinizi geçireceğiniz konaklama yerlerinin sizin için ergonomik olmasına dikkat etmelisiniz. Size sunulan konaklama imkânlarının sağlığınızı tehdit edecek, moralinizi bozacak unsurların içermemesine önem vermelisiniz. Tatile çıkmadan konaklama imkânlarını ve size sunulan hizmetin içeriğini yetkili bir kişiden öğrenmelisiniz.

Konaklama yerlerinin (otel, pansiyon v.b.) her hangi bir durumda diyaliz merkezi ile ivedilikle kontak kurmaları için gittiğiniz merkezin bu iletişimi daha evvel sağlamış olduğunu kontrol edin, sizinde arıya bileceğiniz telefon numaraları ve iletişim imkânlarının olmasına özen gösterin.

Bütün bu ön aşamada ve tatil esnasında göstereceğiniz özen sayesinde memnuniyetle ayrılacağınız bir tatili geride bırakacaksınız ve belki de bir diğer tatilinizi planlamaya başlayacaksınız. Ne diyelim artık “iyi tatiller”.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyaliz Hastası Tatile Çıkılabilir mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinem MALKOÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ
İzmir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'un Yazıları
► Siz de Fomo Hastası Olabilirsiniz Psk.Serap DUYGULU
► Panik Atak Hastası Olmak… Psk.Evin AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyaliz Hastası Tatile Çıkılabilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:51
Top