2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Dikleştirme Ameliyatı (Mastopeksi) : Ameliyat Metodları ve İzler
MAKALE #394 © Yazan Dr.A.Arif EROĞLU | Yayın Kasım 2007 | 6,268 Okuyucu
Zamanın Memede Meydana Getirdiği Değişiklikler
Zayıflama veya hamilelik sonrası memenin cildinin gevşekleşmesine ve meme dokuları gevşemesine bağlı olarak meme şeklinde değişiklik meydana gelir. Memeyi asan bağlar gevşer. Meme başı aşağıya doğru yer değiştirir. Memenin üst bölümünün dolgunluğu azalıp düzleşir. Meme dışa doğru yayılmaya başlar.

Doğum veya zayıflama olmasa bile sütyen kullanmayan kişilerde yer çekiminin meme dokusu üzerine olan etkisi sonucu yukarıda bahsedilen değişiklikler daha geç ve daha az şiddetli olsa da yine de oluşur.

Memede Sarkmanın Dereceleri
  • 1.Derece (Hafif) Sarkma : Meme başı meme altı kıvrımının hala üzerindedir, ancak olması gereken yerden 1 cm aşağıya inmiştir.
  • 2.Derece (Orta) Sarkma : Meme başı meme alt kıvrımı ile hemen hemen aynı hizaya inmiştir. Meme başı olması gereken yerden 1-3 cm aşağıdadır.
  • 3.Derece (Şiddetli) Sarkma : Meme başı ayaklara bakar pozisyondadır ve meme altı kıvrımı seviyesinden daha aşağıya inmiştir. Meme başı olması gereken yerden 3cm den daha fazla aşağıdadır.
Meme Sarkmasında Tedavi Metodları
Bugün için henüz meme sarkmasını düzeltecek cerrahi olmayan bir metod yoktur. Dıştan sürülen kremlerin, masajın veya göğüs kası çalışmalarının herhangi bir yararı maalesef yoktur.
Meme normal boyutta ancak ileri derecede sarkma varsa meme dikleştirme ameliyatı yapılır.
Meme boyut olarak hem sarkık hem de meme dokusunda ileri derecede hacim kaybı olmuşsa meme protezi ve meme dikleştirme birlikte uygulanmalıdır.

Meme Sarkmasının Cerrahi Tedavisinde Amaçlar ve Yeni Görüşler
Meme dikleştirme ameliyatlarında amaç meme bezini şekillendirmek, cilt fazlalığını gidermek ve meme başını olması gereken pozisyona getirmektir. Estetik cerrahinin bir çok alanında olduğu gibi meme dikleştirme ameliyatlarında da yeni görüşler ve uygulamalar vardır.

Önceleri cilt fazlalıklarının çıkartılıp, meme başının uygun pozisyona alınması yeterli görülürdü. Ancak bu tekniklerin sürekliliği olmayıp kısa sürede problem yeniden oluşurdu. Bu tarz tekniklerde meme bezi ciddi bir biçimde yeniden şekillendirilmeden yukarı asılıyordu.

Zamanla görüşler meme cildinde olduğu gibi meme bezinde de şekillendirme yapılması gerektiği yönünde değişmiştir. Ancak zamanla bu görüşlerde de bazı yetersizlikler olduğu ortaya çıkmıştır. Çünkü bu tekniklerde meme bezindeki gevşeme ile meme cildi fazlalığı aynı problemin farklı öğeleri olarak görülmeyip sanki birleşik tek bir parçaymış gibi meme cildi ve meme bezi birlikte şekillendirmeye çalışılmıştır. Bu tekniklerde çok fazla olmayan sarkmalarda bile L ya da ters T kesileri kullanılmıştır. Cilt ve meme dokusu eşit oranda çıkarıldığı için ameliyat sonunda cildin daha gergin kapatılmasına neden olmuştur. Meme üzerinde kalan kesi izlerinin çoğu zaman uzunluğu ve genişliği nedeniyle kabul edilebilir sınırların dışına çıktığı görülmüştür. Ayrıca ameliyat sonrası elde edilen meme şekli erken dönemde göze güzel gözükse de kısa süre sonra yer çekiminin etkisiyle meme dokusunun aşağıya inmesi ve buna bağlı olarak meme başının yukarı dönmesi sonucu elde edilen meme şeklinin oldukça bozulduğu görülmüştür.

Günümüzde meme sarkması çözümlenirken, meme cildindeki fazlalık ve meme bezindeki sarkma aynı sorunun farklı öğeleri olarak değerlendirilmektedir. Meme cildi gerektiği kadar çıkartılırken, meme dokusu meme cildinden ayrılarak yeniden biçimlendirilmektedir. Sonuçta meme cildinde bir gerginlik olmaksızın meme dokusu istenildiği gibi şekillendirilmektedir. Bu teknikte meme hacmi büyük ve meme sarkması ileri düzey olmadıkça sadece meme başından aşağıya doğru dik bir kesi izi kalmaktadır. Meme cildi gergin kapatılmadığı ve kesi uzunluğu az olduğu için ameliyata bağlı iz 1 yıl sonra neredeyse fark edilmez bir düzeye kadar iner. Ancak yine de izlerin belirginliği kişinin yaşına, genetik yapısına ve cildinin yapısal özelliklerine göre değişebilir. Uygulanan teknik nedeniyle ameliyat sonrası elde edilen meme şekli erken dönemde çok iyi görünmez. Çünkü meme bezi şekillendirilirken normalden daha yukarı asıldığı için meme başı aşağı dönükmüş gibi gözükür. Ama 3-4 ay içinde yer çekimi etkisiyle meme bezi aşağı inerken meme başı olması gereken pozisyonu alır ve elde edilen meme şekli uzun bir süre için kalıcıdır. Hasta zaman içinde şişmanlayıp zayıflarsa, doğum yaparsa ve sütyen kullanmazsa memede zamanla sarkma olması kaçınılmazdır. Bu teknik ile zamanla dışa doğru yayılmış olan ve meme başı dışarı bakan bir memede, meme tabanı daraltılıp memenin iç tarafında dolgunluk oluşturulabilir. Ayrıca memenin üst yarısında da istenildiği gibi bir dolgunluk yaratılabilir.

Ameliyat Kesileri
Meme dikleştirme ameliyatlarındaki sorunlardan biri meme üzerinde kalan ameliyat izleridir. Ne yazık ki kesi yapılan her yerde oranı değişse de bir iz mutlaka kalır. İzsiz kesi diye bir şey söz konusu değildir. Bu izler bazen çok dikkatli bakılmadıkça dikkat edilmeyecek kadar silikte olsalar bazı kişiler tarafından çok rahatsız edici bulunabilirler. Meme sarkıklığını estetik bir problem olarak gören hasta meme üzerinde kalan izin daha büyük estetik problem olduğunu düşünüyorsa ameliyat olmamalıdır. Çünkü bu durum bazılarına göre bir problemi düzeltirken başka bir problemin oluşturulması demektir. Ancak hasta memedeki sarkmadan çok rahatsız ve kabul edilebilir bir ize hazır ise ameliyat sonrası mutlu olacaktır.


Ameliyat Öncesi
Meme dikleştirme flepli (bir dokuyu blok halinde olduğu yerden ayırıp farklı bir yere taşınması) bir ameliyattır. Bu nedenle ameliyat öncesi ve sonrası dolaşımı zaten hassas olan dokunun kan dolaşımının bozulup doku ölümü olmaması için sigara içen kişilerin bırakması çok önemlidir. Ayrıca hastaların ameliyat sonrası kanama riskini en aza indirmesi için 10 gün önceden aspirin, doğum kontrol hapı, E vitamini almayı bırakması ve ameliyat sonrası da doktorunun aksi bir önerisi olmazsa 1 hafta süreyle kullanmaması gereklidir.

Ameliyat Sonrası
Ameliyat sırasında süt veren kanallar etkilense de süt verme fonksiyonu hiçbir zaman tamamen kaybolmaz.

Meme dikleştirme ameliyatı 2-3 saat sürer. Silikon meme protezi de kullanılacaksa ameliyat süresi 3-4 saat kadardır. Genel anestezi altında yapılır. Aynı gün hastaneden çıkılabilir. Dren kullanılması gerekmez. Ameliyat sonrası ciddi bir ağrı olmaz. Ameliyat sırasında konulan pansuman ilk olarak 5-7 gün sonra açılır. Dikişler cilt altı atıldığı için 15 gün sonra alınır. Dikişler alındıktan sonra en az 1 ay boyunca meme ameliyatlarına özel sütyen kullanılması gerekir.

Hasta ameliyattan sonraki gün ev hayatına, 3-4 günde pansumanlı olsa da iş hayatına dönebilir. Ancak benim tavsiyem ameliyat sonrası en az 1 haftanızı ayırmanızdır. Hasta 15 gün sonra yürüme gibi egzersizlere başlayabilir. Göğüs kasının kullanıldığı sporlar için 3 ay kadar beklemek gerekir.

Komplikasyonlar
Meme dikleştirme ameliyatı sonrası tüm ameliyatlardan sonra görülmesi olası enfeksiyon ve kanamaya bağlı kan birikmesi gibi istenmeyen durumlar nadir de olsa görülebilir. Ayrıca özellikle sigara kullananlarda meme başında doku ölümü de görülebilir. Nadiren meme başında his kaybı olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Dikleştirme Ameliyatı (Mastopeksi) : Ameliyat Metodları ve İzler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.A.Arif EROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.A.Arif EROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Arif EROĞLU Fotoğraf
Dr.A.Arif EROĞLU
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.A.Arif EROĞLU'nun Makaleleri
► Meme Dikleştirme / Mastopeksi Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Meme (Göğüs) Dikleştirme - Mastopeksi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meme Dikleştirme Ameliyatı (Mastopeksi) : Ameliyat Metodları ve İzler' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:23
Top