2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Direkt Kompozit Veneer: Ön Kırık Dişlerin Tedavisinde Uygulanan Farklı Bir Yöntem
MAKALE #3972 © Yazan Dt.Ayşe GÜR | Yayın Aralık 2009 | 19,197 Okuyucu
Günümüzde, estetik diş hekimliğinde kullanılan malzemeler ve klinik uygulamalarda çok hızlı bir şekilde ilerlemeler kaydedilmiştir. Buna bağlı olarak da dişlerden min. madde kaybı ile son derece korumacı tedavilerle olağanüstü doğallıkta estetik dişler yapılabilmiştir.

Direkt kompozit veneer ne demektir?

Muayenehane ortamında ve genellikle tek seansta kompozit dolgu malzemeleriyle yapılan, tamir edilmesi gereken dişin şeklini ve fonksiyonunu mükemmel bir şekilde geri kazandıran bir tedavi şeklidir.

Bu tedavinin alternatifi yöntemler var mıdır?

Elbette vardır.Mesela dişlerin ön yüzlerinde çok az bir madde kaybı ile yapılacak preparasyonla(kesimle), laboratuara gönderilen ölçülerden elde edilen modeller üzerlerinde hazırlanan yaprak şeklinde ki porselenler, dişler üzerine simante edilerek de çok başarılı restorasyonlar yapmak mümkün.Bu tarz kaplamalara ‘laminate veneer kuronlar veya kaplamalar’ diyoruz.

Ayrıca restore edilecek dişin tüm yüzlerinden kesimler yapılarak, küçültülen dişler üzerine zirkonyum kuronlarla da estetik ve doğal görünümlü dişler yapmak mümkün.

Direkt kompozit veneerlerin avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Avantajlarından başlayacak olursak;
1- Muayenehane ortamında ve tek seansta yapılıyor olması
2- Dişlerden min. madde kaybederek işlemin bitirilmesi ve dolayısı ile diş dokularını max. koruyucu olması
3- Hastanın bir kompozit prova ile dişinin alabileceği son halini önceden görebilme şansının olması
4- Laboratuar masrafının olmaması ve dolayısı ile diğer yöntemlerden daha ucuz olması
5- 5 yıllık klinik çalışmaların kullanım ömrü açısından iyi sonuçlar vermesi

Dezavantajları;
1- Her ne kadar işlem bittikten sonra bitim ve polisaj yapılsa da laboratuarda hazırlanan laminate porselen veneerler kadar parlak ve cilalı olamaz.
2- Zamanla hafif renk değişimleri gözlenebilir.
3- Dikkatli ve hassas çalışma gerektirir.
4- Zaman alan bir işlemdir.

Bu yöntemin endikasyonları nelerdir ?

1- Dişlerde ki şekil ve pozisyon bozuklukları
2- Diş kırıklarının tamiri
3- Ortodontik tedavi sonrasında kalan boşlukların kapatılması
4- İkinci yan kesici dişlerin( lateral dişlerin) doğuştan eksik olduğu vakalarda kaninlerin(köpek dişlerinin) ortodontik tedaviyi takiben lateral kesicilere çevrilmesi
5- Dişeti çekilmelerinde dişler arasında ortaya çıkan üçgensi bölgelerin
kapatılmasında kullanılmaktadır.

Dişler arasında ki boşluklar(diastemalar) da bu yöntemle kapatılabilir mi?

Elbette kapatılabilir.

Peki bunun için nasıl bir yöntem kullanılır?

2 şekilde yapılabilir.Ya direkt hasta ağzında uygulanır, ya da hastadan önce ölçü alınır, model elde edilir, diastemalı dişlerin diasteması alçı model üzerinde kapatılıp silikondan anahtar elde edilir.silikon anahtar hasta ağzına uygulanarak kompozit malzemelerle diastema kapatılır.Şayet ölçü alma yöntemiyle yapılmayacaksa diastema kompozitle ağızda kapatılıp silikon anahtar yapılır.O anahtara göre diastema güzel bir şekilde kapatılır.

Kırık parçayı hasta getirirse dişe yapıştırılabilir mi?

Bu da mümkün tabi.Kişi kırılan parçayı temiz bir şekilde muhafaza edip, travmadan hemen sonra en kısa zamanda diş hekimine getirirse diş hekimi de onu hiç belli olmayacak şekilde dişe yapıştırabilir.

Diş tamamen köküyle birlikte fırlayıp çıkarsa o durumda da tekrar yerine takılabilir mi?

Eğer kazadan sonra ilk yarım saat içinde gelinirse ve hasta,dişini ,dilinin altında tutarak muhafaza edebilirse hekim getirilen dişe dikkatlice kanal tedavisi yapar,dişin fırladığı alveol kretinde biriken kan pıhtılarını anestezi altında periodonsiyuma zarar vermeden nazikçe temizler ve kanal tedavisi yaptığı dişi yerine yerleştirir.yerine yerleşen diş yandaki dişlere kompozitle sabitlenir.Dişin okluzyonda ki erken temasları kaldırılır.Hastaya antibiyotik reçete edilir ve iyileşmesi beklenir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Direkt Kompozit Veneer: Ön Kırık Dişlerin Tedavisinde Uygulanan Farklı Bir Yöntem" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Ayşe GÜR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Ayşe GÜR'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe GÜR Fotoğraf
Dt.Ayşe GÜR
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Ayşe GÜR'ün Makaleleri
► Dişlerin Gelişim Anomalileri Dr.Dt. Mert Kafkas ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Direkt Kompozit Veneer: Ön Kırık Dişlerin Tedavisinde Uygulanan Farklı Bir Yöntem' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanal Tedavisi Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:52
Top