2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma Sürecinde Ebeveyn-Çocuk İlişkileri ve Yapılması Gerekenler
MAKALE #3984 © Yazan Psk.Bora İLKİNÖNÜ | Yayın Aralık 2009 | 6,823 Okuyucu
Boşanma Sürecinde Ebeveyn-Çocuk İlişkileri ve Yapılması Gerekenler

Boşanma noktasına gelen hemen tüm ebeveynlerin aklında çocuklarının bu süreçten nasıl etkileneceği sorusu vardır: “Acaba çocuğum sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümeye devam edebilecek mi?”

Son yapılan araştırmalar çocuğun boşanma sürecinden nasıl etkileneceği konusunda birkaç faktörün belirleyici olduğunu bize göstermektedir:
  • boşanma esnasında çocuğun yaşı,
  • kişiliği ve cinsiyeti,
  • ebeveynler arasındaki çatışmanın derecesi,
  • aile ve dostlar tarafından sağlanan desteğin varlığı.
Elimizde 2-3 yaşından küçük çocukların boşanma sürecinden tam olarak nasıl ve ne derece etkilendiklerini gösteren sağlam bir bulgu henüz mevcut değildir. Ancak, çocuk ile ebeveyn arasındaki bağın kopması ya da en azından kesintiye bile uğraması, çocuğun duygu dünyasında ciddi problemler oluşturabilir. Bu nedenle, anne-babanın bu süreç içinde çocuğun ihtiyaçlarını göz önüne alarak gerekli velayet düzenlemelerini yapması doğru olacaktır.

Emme çağındaki çocukların, anne-babanın yaşadığı çatışmaları ve sonucunda gelişebilecek boşanmayı net olarak anladığını söyleyemeyiz. Ancak, sadece anne-babanın duygu durumundaki değişiklik ve bunu çocuğun algılaması bile yeterince negatif sonuçlar doğurabilir. Bunu sezen çocukların iştahının azaldığı, daha çok karın ağrısı çektiği ve emdiği sütü çıkardığı görülmüştür.

Okul öncesi çağda ise, özellikle 3-5 yaş arasında, çocuklar anne-babanın kendi yaptıkları birşey yüzünden ayrıldığına inanır. Örneğin, eğer babasının söylediği gibi yemeğini yeseydi babasının evden gitmeyeceğini düşünür. Bu yaştaki çocuklar özellikle yalnız kalmaktan/bırakılmaktan korkar hale gelirler. Güvenlik unsuru olan sevdikleri battaniye ya da oyuncaklarını hep yanlarında isterler. Hatta yatak ıslatma olguları bile görülebilir. Gerçekleşen değişim ve süreci olduğu gibi reddedebilir, asi, sinirli ve hatta depresif olabilirler. Kendilerini güvende hissetmek için yanlarında bir yetişkin olsun istedikleri halde itaatsizlik ve saldırganlık yapabilirler.

Son araştırmalar, erkekler babaları, kızlar ise anneleri tarafından büyütüldüklerinde diğer ebeveynin velayetinde kalmalarından daha mutlu olduklarını göstermektedir. Özellikle, okul çağındaki erkekler babaları ile kaldıklarında daha az saldırgan davranış sergilemektedirler. Duygusal anlamda da daha az problem yaşadıkları bulunmuştur. Kızlar ise babaları yerine anneleri tarafından yetiştirildiklerinde daha olgun davranıp daha çok sorumluluk sahibi olmaktadırlar. Ancak, temelde çocuğun boşanmaya vereceği tepkinin şekli hangi ebeveynle birlikte olduğundan daha çok ebeveynle olan ilişkisinin nasıl olduğuna bağlıdır. İyi anlaşan bir anne-oğul ilişkisinin çocuğa, babayla bir arada kalmasından daha olumlu yansıdığı görülmüştür.

Her ne kadar çocuğunuzla boşanma sürecini tartışmak sıkıntılı olsa da bu onunla ilişkinizi güçlendirmenize yardımcı olur. Böylece, size olan güven duygularını da korurlar. Çok küçük yaştaki çocuklarla sadece genel hatlarıyla durumu paylaşmak faydalı olacaktır.

En önemli husus, anne-baba arasındaki çatışmayı çocuklara çok fazla yansıtmamaktır. Çocuklar genel durumu bilmeli ancak her sorun ve tartışma içinde aktif olarak bulunmamalıdırlar. Ayrıca, ebeveynlerin hem çocuğun disiplininin sağlanması hem de gerekli sevgi ve ilginin gösterilmesi konusunda birlikte hareket ederek tutarlı davranmaları çocuğun sağlıklı şekilde büyümesine ve özgüvenine yardımcı olacaktır.

Anne-babanın çocuğu farklı günlerde alarak velayeti paylaşmaları çocuğa bazı durumlarda faydadan çok zarar verebilir. Örneğini okul öncesi dönemdeki çocuklar bir evden diğerine geçerken bunun bir ceza olduğunu düşünürler. “Herhalde yaramazlık yaptım ki, babam beni anneme gönderiyor.”

Ebeveyn olarak bu sıkıntılı süreçte aradığınız ilgi, sevgi ve arkadaşlık ihtiyaçlarınızı çocuklarınızın karşılamasını beklemeyin. Dostlarınız ve akrabalarınız bu konuda size yardımcı olacaktır. Ayrıca, dostlarınız ve akrabalarınız çocuklarınıza hakkettikleri ilgiyi, duygusal sıcaklığı ve aradıkları güven duygusunu verebilirler. Rol model olabilecekleri için çocuğun görmek istediği yetişkin profilini ortaya koyabilir, çocuklara sevildiklerini ve değerli olduklarını hissettirirler.

Çocuğunuzu boşanma sürecinde doğru anlayabilmek ve iletişimi sağlayabilmek için lütfen bir psikoloğa başvurun. Bu hemen hergün başınıza gelen bir durum olmadığı için lütfen tek başınıza bu durumla başa çıkmaya çalışmayın ve profesyonel yardımı zaman geçirmeden alın.

Psk. Bora Ilkinönü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma Sürecinde Ebeveyn-Çocuk İlişkileri ve Yapılması Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bora İLKİNÖNÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bora İLKİNÖNÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bora İLKİNÖNÜ'nün Makaleleri
► Ebeveyn Çocuk İlişkileri Psk.Dnş.Altuğ EFEOĞLU
► Boşanma Sürecinde Çocuk Psk.İskender YUSUF
► Boşanma Sürecinde Çocuk Psk.Gülten İKİZOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşanma Sürecinde Ebeveyn-Çocuk İlişkileri ve Yapılması Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:41
Top