2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuza Doğru Okul Öncesi Kurumunu Seçmek İçin Bilmeniz Gerekenler
MAKALE #3985 © Yazan Psk.Bora İLKİNÖNÜ | Yayın Aralık 2009 | 5,534 Okuyucu
Sevgili Veliler,

Ebeveyn olmanın en zor yanı herhalde çocuğunuz yetişkin birey olana kadar, onun hayatını etkileyecek hemen her konuda “onun adına sizin seçim yapmak” zorunda olmanızdır. Aslında, çocuğunuz için ilk ciddi seçim konusu, doğru anaokulu, kreş yada okul öncesi programı seçmektir.

Çocuğunuzu neredeyse tüm gün emanet edeceğiniz insan ya da insanları seçimi sürecinde, içiniz endişe ile dolabilir ve “Acaba doğru seçimi yaptim mı?”, “Keşke diğer okullara da baksamıydım?”, “ İmkanlarım dahilinde yapabileceğim en iyi seçim bu okul muydu?” gibi sorular sizi içten içe kemirebilir.

Durun, sakın korkmayın! Tüm bu düşünceler oldukça normaldir ve anne-baba olmanın verdiği o büyük sorumluluğun gereğidir (Tabi ki, bu tip endişeler ileri derecede olmamalı, paranoya seviyesine gelmemelidir. Eğer böyle bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, lütfen derhal bir psikiyatr veya psikologtan profesyonel yardım alınız!)

Esasen, çocuğunuzun hayatındaki bu önemli dönüm noktasını belirlemek için cevaplamanız gereken birkaç soru bulunmaktadır. Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, sizi muhtemelen en doğru seçime götürecektir.

Öncelikle, aklınızda bulundurmanız gereken şey, okul öncesi eğitim çocuğunuzun uzun okul yıllarına hazırlanması için bir olmazsa olmazdır. Güncel araştırmalar, çocuğun ilk 5 yılı gelişimde çok önemli bir rol oynamakta olduğunu bize net oalrak gösteriyor. Bu dönemde hem vücutları hem de beyin fonksiyonları o kadar hızlı büyüyor ki, çocuklarımızı eğitici ve gelişimlerini teşvik edici ortamlara sokmamız onlara yapabileceğimiz en büyük iyiliktir.

Elimizde son bilimsel verilere göre, okul öncesi eğitim alan çocuklar almayan akranlarına göre çok daha sosyal oluyorlar. Aslında, bu bulgu oldukça mantıklı; eğer bir çocuk okul öncesi eğitim için yaşıtlarıyla bir arada olup vakit geçirdikçe insan ilişkilerinde becerisi artıyor ve toplumsal yaşama daha hızlı uyum sağlıyor. Okul öncesi eğitimi almayan çocuklar da yakın çevrelerinde akranları varsa, belli bir noktaya kadar sosyal becerilerini artırabilirler. Fakat, bir kreş veya anaokulunda, eğitmenlerinin gözetimi altında sosyal yaşamın gerektirdiği temel kuralları çok daha hızlı ve kontrollü bir ortamda öğrenme imkanına kavuşuyorlar. (sokakta oynarken edinilecebilecek bir takım kötü huy ve davranışlar ile kötü sözlerin çocuğun gelişimine etki etmeden törpülenmesi ancak iyi bir okul öncesi eğitimde mümkün olur).

Çocuğunuza uygun okul öncesi eğitimi seçerken aklınızda olması gereken en temel sorular şunlardır:

·Çocuğunuzun nasıl bir karakteri var?

Sizce çocuğunuz kalabalık ortamda mı rahat ediyor, yoksa daha birebir iletişim sağlayacağı ortamlarda mı? (Bazı çocuklar kalabalık arkadaş gruplarıyla çok rahat hareket ederler, yönelndirme olmadan aktif bir rol alırlar, bazıları ise onları yönlendirecek ve teşvik edecek bir ortamda zamanını geçirsin ister).

·Okul öncesi programın özellikleri nelerdir?

Maddi imkanlarınızı göz önüne alıp sınırlarınızı belirledikten sonra mümkün oldukça çok okul öncesi eğitim veren kurumu gezin ve detaylı bilgi alın. (Bazı kurumlara girdiğiniz anda çocukların ne kadar aktif ve mutlu bir şekilde vakit geçirdiğini fark edersiniz. Yetkililere, eğitimde ve çocuklara yaklaşımlarında ne tarz bir felsefe benimsediklerini sorun. Temel eğitim programları ve programın hedefleri konusunda soru sormaktan çekinmeyin.)

·Eğitmenlerin eğitim seviyeleri nedir? Çocuklara yaklaşımları nasıl?

Eğitmenlerin çocuk bakıcısı mı yoksa eğitmen mi olduğunu anlamaya çalışın. (Bakıcılar çocuklara sadece göz kulak olurlar. Bizim istediğimiz ise, çocuğumuzun doğru eğitimi alarak okul hayatına ve sosyal yaşama uyum sağlamasını sağlamaktır.)

·Kurumun fiziki ortamı nasıl?

Kurumun fiziki şartlarını ve ortamını iyice inceleyin. Sizce okulun konumu çevre ve gürültü kirliliğine sebep olacak bir yerde mi? Güvenlik önlemleri nasıl? Çocuklar kurumun bahçesinde güvenli olarak oynayabilirler mi? Yemekler temiz bir ortamda mı hazırlanıyor ve besleyici mi?

Unutmayın, siz en değerli varlığınızı hiç tanımadığınız kişilere emanet edecek ve onların toplum hayatına bu ilk adımlarında gerekli desteği ve eğitimi almalarını sağlamak istiyorsunuz. O yüzden, asla sorup soruşturmaktan çekinmeyin.

Psk. Bora Ilkinönü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuza Doğru Okul Öncesi Kurumunu Seçmek İçin Bilmeniz Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bora İLKİNÖNÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bora İLKİNÖNÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bora İLKİNÖNÜ'nün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuza Doğru Okul Öncesi Kurumunu Seçmek İçin Bilmeniz Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:52
Top