2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilerde Viral Hastalıklar ve Aşılama (Aşılamada Nelere Dikkat Edilmelidir?)
MAKALE #3987 © Yazan Vet.Hek.Işıl KARATAN | Yayın Aralık 2009 | 17,967 Okuyucu
Kedilerde Viral Hastalıklar ve Aşılama

Kedilerde görülen viral hastalıklara karşı yapılan aşılamalar, hem hastalıkların yayılmasını engellemek hem de kedilerin daha sağlıklı bir yaşantıya sahip olmaları açısından son derece önemlidir. Viruslere yönelik spesifik bir tedavi şekli yoktur bu nedenle aşılama ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi son derece gerekli ve önemlidir.

Yavru kediler anneden aldıkları maternal antikorlar sayesinde belirli süre hastalıklara karşı kendilerini koruyabilirler. Kedi eğer anneyi emmemişse kolostrum almamışsa bu süre daha da kısalacak ve hastalıklara karşı vücurt kendini koruyamayacaktır.Yavru kediler viral enfeksiyonlara yakalandıklarındaimmun sistemleri yeterince gelişemediği için, bağışıklık sistemleri yeterince güçlü olmadığı için viral hastalıklardan sıkça ve şiddetli bir şekilde etkilenirler. Bu kedilerde bakteriyel enfeksiyonlar da işe karıştığı için ölüm oranı oldukça yüksek olmaktadır.

Anneden ayrılan bir yavru kedi 6 ila 8 haftalık olduğunda iç parazitlerden arındırılmalı ve hemen sonrasında da tamamen sağlıklı olduğuna emin olunan yavru kedide mutlaka aşı programına başlanmalıdır.

Aşılama başlamadan önce kedinin iç parazitlerden tamamen arındırıldığına emin olunması gerekmektedir. Bu nedenle aşılama programı başlamadan iç parazit tedavisinin yapılmış olması son derece önemlidir. Çünkü parazitler kedinin bağışıklık sistemini zayıflatır ve böylece parazit taşıyan hayvanlara yapılacak aşılamaların etkili ve güvenilir olması beklenemez. Yüksek oranda parazit enfestasyonu ile karşı karşıya olan bir kediye yapılacak olan aşılama ölümle bile sonuçlanabilir.

6 ile 8 haftalık olan bir kediye aşı programı ilk karma aşısı yapılarak başlanır. Önerilen aşılama programının ilk basamağı şudur:

KARMA AŞI: Kedi yavrularına ilki 9-12. Haftalar ve ikincisi 12-15. Haftalar arasında olmak üzere 2 (iki) defa uygulanır. Kuduz aşısından sonra 3. rapel yapılır ve daha sonra yılda bir kez olmak üzere her yıl tekrarlanır.Karma aşı; Herpes Virus,Calicivirus ve Panleucopenia hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Daha sonra vücuttaki antikor miktarını belirli bir düzeyde tutmak için 21 gün sonra karma aşının ikinci rapeli yapılır.

Yavru bir kedi en erken 12 Haftalık olduğunda yapılan tek bir Kuduz aşılaması ile en az 3 yıl süren bağışıklık sağlanmaktadır.12 haftalıktan küçük hayvanlara yapılan aşılamalarda, aşının etkinliğinin maternal antikorlar tarafından önlenmesi olasıdır. Bu nedenle 12 haftalıkken ya da daha yaşlıyken aşı yapılmalıdır.Ülkemizde kuduz hastalığının eradikasyonu için kuduz aşılaması yasal olarak her yıl tekrarlanmaktadır.

Sağlıklı 9 haftalık ya da daha büyük kedilere yapılan bir diğer aşı ise FeLV aşısıdır.(Kedi Lösemi aşısı) Feline Leukemia Virus ve FeLV infeksiyonuna bağlı hastalıklar tarafından oluşturulan persistent viremiyi ve lenfoid tümörlerin oluşumunu engellemek amacıyla bu aşılama yapılmaktadır.ilk aşılama 2 doz olarak önerilmektedir.İlk aşılamanın ardından 2.doz aşılama 3-4 hafta ara ile deri altı yapılmaktadır.Yıllık olarak da tekrarlanmaktadır.

Aşı sonrası kedinizin vücut ısısı yükselebilir, ateşinin çıkmasına neden olabilir, bu normaldir. Birkaç gün sürebilen ateş ve halsizlik dışında sizi endişelendiren herhangi başka semptomlar olursa hemen veteriner hekime başvurmalısınız.

Aşılamada Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her tür aşı yalnızca sağlıklı petlere yapılmalıdır. Aşı öncesi petlerin genel sağlık muayenesi mutlaka yapılmalıdır.

Kedinizin iç ve dış parazit yönünden bir veteriner hekim tarafından muayene ve tedavisi mutlaka yapılmış olmalı. İç parazitler için her 3 ayda bir, dış parazitler için ise ayda bir rutin ilaçlama yapılmalıdır.

Herhangi bir bakteriyel, viral, paraziter hastalığı olan kediye aşı uygulandığında var olan hastalık semptomları alevlenir, bağışıklık sistemi daha da düşer ve yapılan aşıya karşı beklenen antikor oluşma seviyesi oluşamaz. Bu gibi durumlarda aşı yapılması aşının işlevi açısından anlamsızdır ve kedinin sağlığı açısından da risklidir.

Aşı yapılacağı zaman her kedi mutlaka genel muayeneden geçirilmeli tamamen sağlıklı ise aşılama yapılmalıdır. Göz yaşı akıntısı ,burun akıntısı,kusma,ishal,halsizlik,ateş...vb herhangi bir semptom söz konusu ise aşılama ertelenmeli ve genel durumu düzeltmek adına destek tedavisine başlanmalıdır.


Bozuk, tarihi geçmiş ve soğuk zinciri korunmamış her türlü aşının derhal hekim tarafından imha edilmesi gerekmektedir.

Çantada , elde, cepte taşınan aşıların yapılmasına kesinlikle izin vermeyiniz. Aşıların buz kalıpları içinde taşınmasına özen gösterilmelidir.

Yapılan aşıyı gösteren aşı etiketinin (sticker) petlerinizin sağlık karnesine yapıştırıldığından ve hekim tarafından kaşelenip imzalandığından mutlaka emin olun .Üzerinde etiket (sticker) bulunmayan aşı şişelerine dikkat edilmelidir!

Aşılama sonrası hekimin önerilerine dikkatle uyulmalıdır. Aşılar tamamlanıncaya kadar kedinizi sokağa bırakmayın ve başka hayvanlara yakınlaşmasına izin vermeyin.


Aşılama ile ilgili sıkça sorulan sorular:

Soru : Steroidler (kortizonlar) uygulanan aşının etkisini azaltırlar mı?

Cevap: Kısa etkili ve düşük dozda uygulanan glukokortikoidler (örneğin; prednisone) bir aşılamanın etkinliğini muhtemelen etkilemeyecektir. Çok yüksek dozda glukokortikoid ve immunsupresan (bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları) kullanan hayvanlarda ise aşılamaya karşı yeterli immun yanıt gelişemeyecektir. Ayrıca aşılama sonrası beklenen yan etkiler, istenmeyen etkilerin gelişme riski de artacaktır. Özellikle de modifiye edilmiş canlı aşı kullanılıyorsa...


Soru : Pet'lerde aşılamaya ne zaman başlamalıyız?

Cevap: Genelde, kedi ve köpekler en erken altı -dokuz haftalık olduklarında rutin aşılama programına başlanabilmektedir. Bu hayvanlar erken aşılamadan yararlanabilmektedirler. Bazı hekimler köpekler 5 aylık olduklarında Parvovirus (kanlı ishal) aşısı ile aşılanmalarını tavsiye etmektedirler. Kedi ve köpekler en erken 4-5 haftalık olduklarında özellikle modifiye canlı aşılarla aşılanabilmektedirler, fakat bu aşılar bir çok ciddi yan etkiye sebep olabilmektedir. En uygun aşılama yaşı parazit tedavisi görmüş kedi ve köpekler için 6 ila 8 haftadır.

Soru : Kedi ve Köpeklerden İnsanlara Bulaşan Parazitler Ve Oluşturdukları Hastalıklar Nelerdir?

Cevap: Hayvanlardan insanlara geçen bazı parazitler ve yaptıkları hastalıklar şunlardır.
Hastalık İsmi Hastalık Yapan Zoonoz Parazit İsmi

Visseral ve Ocular Larva Migrans * Toxocara canis-Toxocara cati

Cutaneous Larva Migrans * Ancylostoma braziliense-
* Ancylostoma caninum
Dipyllidiasis * Dipyllidium caninum
Echinococcosis(Kist Hidatik) * Echinococus granulosus
Diroflariasis * Diroflaria immitis
Toxoplasmosis * Toxoplasma gondii
Cryptosporidiosis * Cryptosporidium spp.
Giardiasis * Giardia spp.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedilerde Viral Hastalıklar ve Aşılama (Aşılamada Nelere Dikkat Edilmelidir?)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Işıl KARATAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl KARATAN Fotoğraf
Vet.Hek.Işıl KARATAN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi100 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın Yazıları
► Kedilerde Aşılama Vet.Hek.Azem GÜNER
► Kedi-Köpek Aşı-Aşılama Programı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedilerde Aıds (Fıv) Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedilerde Obezite Sorunu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Fıp Hastalığı Nedir? Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kedilerde Viral Hastalıklar ve Aşılama (Aşılamada Nelere Dikkat Edilmelidir?)' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hayvan Hakları Kanunu Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:30
Top