2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tıroıd Hormonları ve İlaçlar
MAKALE #4013 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Aralık 2009 | 27,968 Okuyucu
TIROID HORMONLARI VE İLAÇLAR Kullanılan bazı ilaçlar ve tiroid dışı hastalıklar da tiroid fonksiyonlarında değişiklere neden olmaktadır. Lityum kullananlarda hipotiroidi gelişirken, amiodaron alanlarda hipertiroidi veya hipotiroidi oluşabilir. Sunitinib isimli ilaç kanser hastaları tedavisinde kullanılır ve hipotiroidi yapabilir. İlaçların tiroid hormonlarında yaptıkları değişiklikleri şu şekilde verebiliriz:

TSH Sekresyonunu İnhibe Eden İlaçlar:
Dopamin, dobutamin, glukokortikoid, oktreotid

Tiroid Hormon Sentezini Artıran İyod Yüklemeleri:
Kontrast ilaçlar, amiodaron, topikal iyod ilaçları

Tiroid Hormon Salınımını İnhibe Eden İlaçlar
İyod aşırı alınması, Lityum, Glukokortikoid, aminoglutetimid

T4’den T3’e Dönüşümü İnhibe Edenler:
Amiodaron, glukokortikoid, beta blokerler, kontrast ilaçlar )iopanoic asit, ipodate)

Anormal İmmun Fonksiyonu Artıranlar
İnterlökin 1, İnterferon, Monoklonal antikor tedavisi

T4 ve T3’ün Bağlayıcı Proteinlere Bağlanmasını Değiştirenler:
TBG Düzeyini Artıranlar: Östrojen, Eroin, Metadon, Klofibrat, 5-Fluorourasil, Perphenazin, Tamoksifen
TBG Düzeyini Azaltanlar: Glukokortikoid, Androjenler, L-asparaginaz

T4 ve T3’ün Bağlayıcı Proteinlerden Ayıranlar: Furosemid, salisilatlar, fenitoin, karbamazepin, Heparin, Nonsteroid Antienflalamatuvar Ajanlar

Tiroid Hormon Etkisini Modifiye Edenler:
Amiodaron, Fenitoin

T4 ve T3 Kleransını (vücuttan atılmasını) artıranlar
Barbituratar, fenitoin, karbamazepin, rifampisin, Sertralin, Fluoxetine

T4 İlaç Absorbsiyonunu Bozanlar
Aluminyum Hidroksid, Ferroz Sülfat, kolestiramin, kalsiyum karbonat, kolestipol, sukralfat, soya ürünleri




Tiroid Hormon Sentezinin Regülasyonu:
TSH hormonunun yapısında (
a) ve (b) subunitleri vardır. Alfa subunit FSH, LH ve hCG hormonlarının a subunitine benzerlik gösterir; ancak b subunit onlardan farklıdır, yani TSH’ya spesifiktir.
Dolaşımdaki T4 hipofizde T3 ‘e dönüşerek TSH salınımını negatif feed-back yoluyla inhibe eder. T3 ‘ ün ayrıca hipotalamustan da TRH salınımını inhibe ettiği bilinmektedir. Demek ki, dolaşımda tiroid hormonları hem hipofiz hem de hipotalamus yoluyla negatif feed back mekanizması ile TSH salınımını inhibe etmektedirler. Yeni çalışmalar tiroid hormon feedback mekanizmasında hipotalamustan salgılanan TRH’ nın da rol aldığını ortaya koymuştur. T3 ve T4 ‘ten başka dekzametazon, dopamin, dobutamin ve bromokriptin de TSH’yı inhibe eder. T3 ve T4 ün yüksek olduğu hipertiroidi durumunda TSH inhibe edilmeye çalışıldığından süprese, yani ölçülemeyecek kadar düşük düzeylerde bulunur. Hipotiroidizimde ise özellikle primer hipotiroidi durumunda T3 ve T4 dolaşımda düşük olduğundan hormon sentezini artırmak için hipofizden TSH salınımı artar ve neticede dolaşımda yüksek TSH düzeyleri oluşur. Hipertiroidizm ve subklinik hipertiroidizmin (T4 normal, T3 normal, TSH baskılı) tanısında TRH testi kullanılır. TRH, intravenöz (IV) olarak 400
mg enjekte edilmeden önce ve edildikten sonra 15, 20, 30, 45, 60, 90 ve 120. dakikalarda TSH düzeylerine bakılır. Eğer TSH düzeyleri 2 üniteden fazla artmazsa TSH ‘’suprese’’ veya ‘’baskılı’’ denir. Bu durum hipertiroidizm ve subklinik hipertiroidide görülür. TSH düzeylerinin aşırı artışı primer hipotiroidizmde görülür (15 üniteden fazla artış) ve buna ‘’abartılı cevap’’ da denir. Tersiyer (hipotalamik) hipotiroidide ise ‘’gecikmiş cevap’’ vardır, yani sadece 90-120’ inci dakikalarda TSH artışı gözlenir. Hipofizer hipotiroidide ise cevap yoktur; TSH da artış olmaz. Normal, sağlıklı bir kişide ise 15-20 dakika sonra TSH’da en az 6 ünitelik artış olur (normal cevap 5-15 ünite TSH artışıdır).

TSH’ nın fonksiyonları şunlardır:
1-Tiroid bezi membranına bağlanıp cAMP üretimini artırır.
2-İyot transportunu artırır.
3-Artan cAMP ile iyot organifikasyonunu artırır.
4-NIS ekspresyonunu artırır
5-Kronik TSH stimulasyonu tiroid bezi hiperplazisi ve guatra neden olur.
6-TPO, Tiroglobulin ve H2O2 üretimini artırır.

Tiroid Bezinin Otoregülasyonu:
Wolf-Chaikof Blok: İyotun artan oranlarda verilmesi iyot organifikasyonunu intratiroidal inorganik iyot kritik bir noktaya gelince inhibe eder. Daha sonra tiroglobulin iyodinasyonu ve tiroid hormon sentezi azalır. Bu olaya ‘’WOLF-CHAİKOF BLOK’’ adı verilir. Normal tiroid bezi bu etkiden kurtulur ve hipotiroidizm gelişmez. Ancak iyot yetersizliği varsa iyot transportu hızla artar. Bazı hastalıklarda örneğin Hashimoto tiroiditinde tiroid bezi Wolf- Chaikof etkisinden kurtulamaz ve sonuçta hipotiroizm gelişir.

Tiroid Hormonlarının Taşınması:

Tiroid hormonları dolaşımda proteinlere bağlanarak taşınır. Bu proteinler şunlardır:
1-Tiroksin bağlayan globulin (TBG): Tiroid hormonlarının %70’ ini bağlar.
2- Transtiretin (Tiroksin bağlayan prealbümin): Tiroid hormonlarının %20’sini taşır.
3-Albümin %10’ nu taşır.

Transtiretin tiroid hormonlarından başka retinol binding protein ile birleşir. Yani A vitaminin taşınmasında onemli rol oynar.
T4 ‘ün % 0.04’ü ve T3’ ün % 0.4 dolaşımında serbest olarak dolaşır. Bunlara serbest T3 ve serbest T4 adı verilir.
Dolaşımdaki bu proteinlerin artış ve azalışları özellikle total T4 ve T3 ‘ün düzeylerini etkiler. Buna karşılık serbest T4 ve T3 etkilenmez. Örneğin gebelikte ve östrojen alan kadınlarda TBG artar ve sanki hipertiroidi varmış gibi total T4 ve T3 yüksek olarak bulunur. Diğer taraftan karaciğer yetmezliğinde TBG azalır ve total hormonlar düşer. Oysa serbest hormonlar etkilenmez. T4 ‘ün serumda yarılanma ömrü 7 gün, T3’ün ise 1 gündür.

KAYNAKLAR
1http://www.tiroidcenter.com
2.http://www.guatrcenter.com
3.http://www.guatr.ws

4. http://www.guatr.cc
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tıroıd Hormonları ve İlaçlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Hipofiz Bezi ve Hormonları Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Böbrek Üstü Bezi ve Hormonları Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tüp Bebek ve Tıroıd Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Guatr ve Tıroıd Hormon Rezıstansı Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tıroıd Bezı İltihabı-Tıroıdıt Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tıroıd Bezi ve Tiroid Hastalıkları Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tıroıd Hormonları ve İlaçlar' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:52
Top