2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çekicilik: Çekicilik Nedir - Çekici İnsanların Özellikleri
MAKALE #4079 © Yazan Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ | Yayın Aralık 2009 | 14,700 Okuyucu
ÇEKİCİLİK

Çekicilik bir kişinin bir başkasından hoşlanmasını sağlayan şeydir. Aşkı etkileyen en güçlü etmenlerden biridir. Fiziksel olarak çekici olduğu düşünülen kişiler, çekici olduğu düşünülmeyenlerden daha fazla sevilmektedir. Örneğin; Walster ve ark. (1966) kız ve erkek öğrencilerin rastlantısal olarak oluşturdukları bir bilgisayar dansı düzenlediler. Sonuç olarak, her öğrencinin ne kadar seveceğini kestirme olanağı sağladığını gördüler. Çekici olduğu düşünülen kızlar da erkekler de daha fazla sevilmişti.

Fiziksel çekicilik çıkmalarda, hatta evlilikte eş seçimini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Strobe (1971) evlilikte eş seçiminde fiziksel çekiciliğin, çıkmalardaki seçimlerde olduğundan daha az önem taşıdığını ortaya koydu. Uzun süreli ilişkilerde başka etmenler görece daha önemli bir rol oynamaktadır.

Çekiciliğin Korelatları ve İlintili Olduğu Şeyler:
Yakın tarihli araştırmalara göre çekicilik şunlarla ilintilidir:
• Genç olmak ( Buss& Kenrick, 1988, Perlini Bertolissi & Lind, 1999 );
• İnce yapılı olmak (Bilgisayar simülasyonuyla ) (Gardner & Tockerman, 1994);
• Dürüst olarak nitelenmek (Yarmouk, 2000);
• Paralı olmak (Hamermesh & Biddle, 1994)
• Erkek yüzleri de dâhil olmak üzere yüz hatlarını/ifadesini kadınsılaştırmak. (Bilgisayar simülasyonuyla ) (Rhodes, Hickford &Jeffrey, 2000)

Araştırmalara göre Çekici İnsanlar:
• Daha az uyumsuz ve daha az rahatsız edici olarak görülür (Cash, Kehr, Polyson & Freeman, 1977; Dion, 1972);
• Bir iş görüşmesinin ardından işe alınma ihtimalleri daha yüksektir (Dipboye, Arvey &Terpstra, 1977);
• Daha mutlu, başarılı ve sağlam bir kişiliğe sahip oldukları, evlenme olasılıklarının daha yüksek olduğu düşünülür (Dion, Berscheid& Walster, 1972);
• Haklarında dava açılmış kadınlar ise, jüri onlara daha hafif cezalar verilir (Sigall & Ostrove, 1975);
• Eğer kız öğrencilerse, yazılı ödevlerinde daha yüksek not verilir ( Landy & Sigall, 1974).

Landy ve Sigall (1974) bu son etkiyi deneysel olarak incelemişlerdir. Erkek öğrenciler, sözde yazarına ait –bu bir kadındır- bir fotoğrafın iliştirildiği farklı nitelikteki iki makaleden birine puan verilmiştir. Aynı makaleler fotoğrafsız olarak kontrol grubunca da puanlanmıştır. Koşullardan birinde “iyi” makale çekici fotoğrafla, ardından nispeten çekici olmayan fotoğrafla eşleştirilmiştir. Çekici kız öğrencinin fotoğrafının iliştirildiği makaleye daha yüksek puan verilmiştir.

Forgas, O.Conner ve Morris (1983) gülümseyen öğrencilerin, gülümsemeyenlere oranla, uygunsuz davranışlardan dolayı daha hafif cezalara çarptırıldığını bulgulamıştır.

Fiziksel ya da sosyal düzeyde kişilerarası çekimi başlatan ve sürdüren belirgin faktörler şunlardır; (Brehm, 1992; Brehm ve Kassin, 1993; Hinde, 1997; Neyer ve Voigt, 2004)
• Kişilik Özellikleri: ( Güven verici olma, dürüstlük, kendini açma, ifade edebilme ve empati kurabilme yeteneği, özerklik gibi) Benzer kişilik özelliğine sahip olmak çekiciliği arttırır. Bu tür bir benzerlik hepimizde var olan kabullenme/onaylanma ihtiyacına da tatmin sağlar.
• Demografik Benzerlik: Aynı Din, dil, eğitim düzeyi, yaş, sosyoekonomik düzeye sahip olmak çekiciliği arttırır..
• Fiziksel Çekimin Benzerliği: İnsanlar kendileri kadar güzel ya da çekici bireyleri çekici olarak algılayacakları ve onlarla romantik bir ilişki yaşamak isteyeceklerine dair görüşler öne sürülmüştür. Fiziksel çekim ilişkinin sadece ilk dönemlerinde etkili olduğu ancak uzun vadede fiziksel çekime dayalı ilişkiler bir takım sorunlar yaşayacağı gözden kaçırılmamalıdır.
• Tutumsal Benzerlik: Benzer tutumlara örneğin politik inançlara sahip olmak çekiciliği arttırır.
Gereksinimlerin Tatmini ve Tamamlayıcılık: Birbirlerinin farklı ihtiyaçlarına doyum sağlayacakları düşünen bireylerin birbirlerini çekici bulması mümkündür. Kişilerarası çekimde benzerlik etkisinden farklı olarak, zıt kişilik özelliklerine sahip olan bireylerin birbirini çekici bulduklarına dair görüşler vardır. Böylece her iki tarafın eksiklikleri kapatılmış olur.
• Uyumluluk: Hepimiz başkaları tarafından anlaşılma, önemsenme, onaylanma, ihtiyacı duyarız. Onun tarafından sevileceğimizi, önemseneceğimizi, değer verileceğimizi düşündüğümüz bireyleri eş adayı olarak seçeriz.
• Sosyal İstenirlik: Sosyal olarak onay gören, belirli bir statüye sahip erkeklerin eş olarak daha çok tercih edilmesinin sebebi, o eşe sahip olunduğunda bizimde bu ödüllerden faydalanabileceğimiz inancıdır.
• Fiziksel Yakınlık: Aynı şehir, semt hatta apartmanda yaşıyor olmak da sosyal ağımızı oluşturmamız açısından önemlidir.
• Maruz Kalma Etkisi: Bir nesneye ya da bir insanla sürekli olarak karşılaşmanın/ bir arada bulunmanın onu sevmeyi getirebileceğine dair görüştür.
• Karşılıklılık: Bizden hoşlanan insanlardan hoşlanma, bizden hoşlanmayanlardan ise hoşlanmama eğilimidir.
• Kendini Açma: Konuşurken kendini açma bir ilişkideki uzun süreli içtenliğin önemli belirleyicisidir.
1) Hoşlandığımız kişilere kendimizi açarız
2) Bize açılanlardan hoşlanırız
3) Açıldığımız kişilerden hoşlanırız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çekicilik: Çekicilik Nedir - Çekici İnsanların Özellikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Klinik Psikolog,yetişkin,çift,ergen Ve Cinsel Terapist-Hipnoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ'nün Makaleleri
► Kişilerarası Çekicilik Psk.Bahar TURUNÇ
► Başarılı İnsanların İzledikleri Yol Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çekicilik: Çekicilik Nedir - Çekici İnsanların Özellikleri' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Azınlık ve Çoğunluk Aralık 2013
► Önyargı ve Ayrımcılık Ağustos 2013
► Stres Ağustos 2013
► Vajinismus Temmuz 2013
► Kimlik ve Benlik Temmuz 2013
► Dil ve Dil Oluşumu Mayıs 2013
► Anne Baba Tutumları Nisan 2013
► Panik Atak Şubat 2013
► Saldırganlık Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top