2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Takım Çalışması
MAKALE #4083 © Yazan Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ | Yayın Aralık 2009 | 8,024 Okuyucu
Bir iş yerinde çalışanlara söylenen ilk şey "Arkadaşlar lütfen takım çalışması yapalım"dır.Çünkü tüm üst düzey yöneticiler şunu benimser.
"Arkadaşlar değişim şart, lütfen takım çalışması yapalım". Bu görüşler daha uzayıp gidebilir. Ha! Bir de vizyon ve misyon oluşturma sürecini unutmayalım. Her şirket büyük puntolarla hazırladığı vizyonumuz ve misyonumuz tablolarıyla duvarlarını süslemişlerdir.
Sanki biz üniversiteye gelinceye kadar vizyon ve misyon kelimelerini sık sık kullanmış gibi bizden hemen bu kavramlara uyum sağlamamızı beklerler.
Ben küçükken babamın bana"Vizyonun nedir?" oğlum diye sorduğunu hatırlamıyorum. Arkadaşlarımla oynarken "Oğlum bak benim vizyonum tüm misketleri elde etmek" dediğimi de hatırlamıyorum.
O kadar meraklıyız ki başka dillerde kullanılan kelimelere. Başka ülkelerde hazırlanan problem çözme yöntemlerini türkçeye çevirip kullanmayı büyük bir şey zannediyoruz. Amaç, hedef gibi güzel kavramlar varken niçin bu özenti.
O yüzdendir ki Türkiye'de bir çok eğitim danışmanlık şirketleri vardır.Bir şirket hizmetiçi eğitim kapsamında eğitim uzmanlarından yardım istemektedirler. Şirket çalışanları artık alıştılar bu tip seminerlere. "Nasıl olsa anlatıp anlatıp, parayı alıp gidecekler" diye düşünür çalışanlar.
Ben bir grup çalışana çalışma yaptığımda ilk sorduğum soru şu oluyor:
Şirketin genel müdürü senin kaç çocuğun olduğunu biliyor mu? Ya da sen hiçi genel müdürün evine gittin mi? Bu grup yönetim kademesinde çalışan 40 kişilik bir gruptu. Daha tam anlamıyla bu tarz soruların hepsine evet diyen çalışanların olduğu bir kurumla karşlaşmadım. Türkiye de bu şekilde çalışan Enka İnsaat gibi büyük kurumların olduğunu biliyorum.
Bizler bir işyerinde birlikte çalışıyorsak eğer birbirimizin farkında olamalıyız. "İletişim Kurma Yöntemi" ile ilgili yazdığım makalede bukonuyu anlattım.
Şimdi gelelim takım çalışmasına. Dünyanın en zor şeyi gibi geliyor bize anlaşmak. Ama öyle değil. Çok kolay.Kendin için istediğin şeyleri başkaları için de istersen takım çalışmasını ilk adımını gerçekleştirmiş olursun. Bu yazdığım ilk koşulu niyet kavramı adı altına alabiliriz galiba. Daha sonra çalışacağımız proje konusu ile ilgili bilgimizin tam olması lazım. Ben bu arada takım çalışmasını bir proje üzerinde çalışan bir takım açısından ele alıyorum. Bilgimiz tam olursa karar vermemiz kolay gelir. Bilgimiz tam olduktan sonra sıra becerimizi göstermeye geldi. Kişiliğimizin gerçektentakım çalışmasına yetkın olması gerekir. Bu da meslek seçiminin önemine getiriyor. Kendimize uygun, Yetenek ve ilgimize uygun bir meslek seçmek takım çalışmasının temelini oluşturuyor. Niyet-Bilgi-Beceri-Eylem-Sonuç dönügüsü sağlam bir takım çalışması ve yaşam başarısını getirir.
Şimdi de takımlara bir göz atalım. Şirketin her kademesi kendi içinde bir takım olduğu gibi şirketin tamamı da bir takımdır. Daha sonra şirketin faaliyet gösterdiği sektördeki tüm şirketler bir takımdır. Takımlarda başarı elde edildiğinde bu herkesi olımlu etkiler. Herhangi bir takımda başarısızlık olduğunda kısa vadede o takımı ve şirketi, uzun vadede tüm sektörü etkiler.
Değerli okuyucularım başarıya ulaşmanın tek yolu iyi niyetli olarak işe başlamaktır. İnsanlara başarılı olamalrı için zaman vermek de bir diğer aşamadır. Şunu unutmayalım ki gerekli zaman verildiğinde bir çok karmaşık işi bir çok insan becerebilir.
Niyetimizi ancak kendimiz anlatarak ortaya koyabiliriz. Ondan dolayıdır ki insanlar konuşarak kendilerini ve yapacakları işi anlatırlarsa o iş gerçekten başarıya ulaşır. Saygı ve sabır takım çalışmasında ve yaşamımızın her kademesinde bizi yücelten ve sorunlardan koruyan becerilerdir. Kadir Özer 'den aldığım Öfke ve Kaygı ile başetme grup alışmalarında yaşadıklarımı hiç unutamam. Bir çalışmada grup üyelerinden birini seçti ve sağ elini havaya kaldırır mısın dedi. Arkadaş kaldırdı. Ayağa kalkarmısın dedi. Onu da yaptı. 360 derece etrafında döner misin dedi. Arkadaş onu da yaptı. Daha sonra "Burnunu karıştırır mısın?" diye sordu. Arkadaş şaşkınlıkla hayır dedi. Daha sonra Kadir Bey neden diye sordu. Bu toplumda kabul edilebilir bir davranış değil dedi. Peki neden önceki söylediklermi yaptın dedi. Siz istediğiniz için dedi. Bu uygulamanın ardından Kadir Bey'in ağzından o inci gibi cümleler dökülmeye başladı. Bir kere önceki söylediklerimi ben istediğim için yapmış olsaydın burnunu da karıştırırdın. Yaptığımız ve yapmadığımız her şeyi kendi irademizle yerine getiririz. Bu gücümüzün farkında olup gücümüzün farkında olmaya başlayın dedi. Telefonu çaldığı için değil istediğimiz için açarız. Gayet mantıklıydı ve benim için bir dönüm noktasıydı. Her birimizin yaşamda dönüm noktaları olacaktır. Bu zamanların farkında olmak düşünmek önemli.....
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Takım Çalışması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ertuğrul AKBAŞ Fotoğraf
Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'ın Yazıları
► Takım Çalışması Psk.H. Fatih DANE
► Takım Tutmak ve Aidiyet Psk.Cüneyt KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Takım Çalışması' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Karar Verme Becerisi 2 Nisan 2011
► Konsantrasyon Sanatı Kasım 2010
► Sınav Taktikleri Kasım 2010
► Motivasyon ve Özgüven Şubat 2010
► İletişim Kurma Yöntemi Aralık 2009
◊ Farkında Mısınız? Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:27
Top