2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği Sanatı
MAKALE #4088 © Yazan Prof.Dr.Ahmet KARACALAR | Yayın Aralık 2009 | 5,904 Okuyucu
Burnun kişiye özgün karakteristik özelliklerini koruyarak yapıldığı belli olmayan burunlar artık daha çok tercih ediliyor. Bunun en önemli nedeni estetikli gibi görünmeme ihtiyacı ve insanların giderek birbirine benzemesi gerçeği. Bunu elde edebilmek içinde burnun sanatsal oranları yanında burun ve yüz arasındaki oranlar da göz önüne alınmalıdır. Hatta burun ve kulak arasında bile belirli bir oran olursa yüzün profili çok daha iyi ve dengeli gözükür. Kulak ile burun aynı paralel eksende ve yaklaşık uzunlukları birbirine yakın olmalıdır.

Sanatsal oranların çok sayıda olduğu yerlerden birisi burun delikleridir. Burun delikleri ameliyat olmuş bir burnu ele verebilir. Burun delikleri yandan bakıldığı zaman simetrik ve eşit elips gibi olması gerekirken, önden bakıldığı zaman kanatlarını açmış martı görüntüsüne sahip olmalıdır. Burun delikleri oval şeklini cerrahiden sonra da korumalıdır. Oval şeklinin yuvarlaklaşması siyah ırka ve çocuklara özgü bir geometri olduğu için arzulanmaz. Sanatsal elipsin fonksiyon açısından da büyük önemi vardır. Bu form dışında zayıflamış bir burun deliği, burnumuzdan içeri giren havanın yarattığı eksi basınca dayanamaz ise giren hava miktarı azalır. Bu nedenle estetik ameliyatlarda burun kanatlarının kıkıdak desteğinin zarar görmemesi gereklidir. Aslında burun deliği ve çevreleyen yapılar çok karmaşık bir ünite oluşturur. Yedi bölümden oluşan burun kanatlarına özenli yaklaşmak gerekir. Burun deliği estetiği tam bir burun ameliyatının bir parçası olarak yapılabildiği gibi, tek başına da yapılabilmektedir. Burun deliklerini çevreleyen burun kanatlarının yeri ve şekli burnu uzun ya da kısa algılanmasına neden olur. Bu nedenle sadece burun deliği estetiği yapılarak bile burun daha iyi hale getirilebilir. Burun deliklerinin boyutu küçültülüp, büyütülebilir. Burun kanatları daraltılıp, şekli değiştirilebilir. Etli burun kanatları inceltilebilir. Burun deliği estetiği yaparken matematik formüller ve sanatsal oranlar oldukça önemlidir.

Burun deliği oranları komşu yapıları da etkiler. Örneğin: iki burun deliği arası mesafe için göz iç kenarları arasındaki mesafe ölçü alınır. Ağız köşeleri arası mesafe iki burun deliği arası mesafenin 1.6 katı olursa, bu iki komşu yapı daha uyumlu görünür. Burnun eni asla iki burun kanadı arası mesafeden fazla olmamalıdır. Burun sırtı kaş kavsi ile uyum içinde paralel ve simetrik refle veren bir hat oluşturmalıdır. Burun sırtı cinsiyete göre burun biçimlendirilmesinde de oldukça etkildir. Burun sırtından geçen hat ne kadar burun ucuna yaklaşırsa burun o kadar erkeksi hatlara sahip olur. Burun ucu karşıdan bakıldığında eşgenar üçgen reflesi vermelidir. Burnun uzunluğu profeksiyonun yaklaşık 1.6 katı kadar olmalıdır. Burun ucu açısı sanıldığı gibi tek değil iki tanedir. Tek açı yapaylaştırır, çift açı doğal burun yaratır. Burun kökü açısı derinleştikçe burnunuz ön plana çıkar, yüzeyelleştikçe geri planda kalır.

Burun estetiğinde küçük dokunuşlar burnu ya da burnun yüz ile uyumunu bozan kısımlarının değiştirilip, geliştirilmesi ile ilgili işlemlerini içeririr. Küçük dokunuşlar bazen bir operasyonla, bazen ise operasyon yapılmadan sağlanabilir. Bu tür işlemlerin mantığında sorunun en iyi analizi ön plandadır.

Bu analiz için burun ve yüzün bilgisayar yardımlı geometrisinin çalışılması, burun ve yüz kalıpları ile heykel çalışmaları önemli avantajlar sağlar. Yapılan analizlerde kişinin algı ve yargı hatalarını da ortaya çıkarıp, kişinin burnunu ve yüzünü daha gerçekci ve doğru değerlendirebilmesi ile ilgili eğitim de verilmedir. Burnu ile ilgili estetik sorunla gelen kişilerde analiz sonrası yüz, kaş, dudak, çene, alın başta olmak üzere çevre yapılardaki sorunların olduğu, fakat kişinin bunları farketmeyip, bütün sorumluluğu burna yüklediğine sıklıkla tanık oluruz.

Modern estetik cerrahide ameliyat olmuş bir burnun ameliyat olduğunun anlaşılmaması burun estetiğinde en önemli hedef olmalıdır. Bu hedef de sanatsal oranlar ile yakından ilişkilidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği Sanatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın Yazıları
► Meme Estetiği Sanatı Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği Sanatı' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Estetiği Sanatı Ocak 2010
► Diz ve Bacak Estetiği Ağustos 2008
◊ Anatomi Kader Midir? Ocak 2009
◊ Estetik ve Karizma Ocak 2009
◊ Diz Estetiği Ocak 2009
◊ Kariyer Estetiği Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:40
Top