2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat Tekniklerinin Karşılaştırması.
MAKALE #4103 © Yazan Op.Dr.Cemil TUGAY | Yayın Aralık 2009 | 10,582 Okuyucu
Ameliyat tekniklerinden bahsetmeye başlamadan önce birkaç noktayı açığa kavuşturmakta yarar görüyorum.

1) Kepçe kulak büyük kulak demek değildir. İkisi bir arada olabilir ancak, kulak küçük olsa da kepçe görünümüne sahip olabilir. Kepçe kulak, kulağın öne doğru açık durmasıdır. Bu görünüme kulakta 2 problem neden olabilir; Her ikisi de kulak kıkırdağı ile ilgilidir. Kulağa şeklini veren bu kıkırdak gerçekten çok özel bir yapıya sahiptir. Tek parça halinde bulunmasına rağmen kulak deliği önünde çukurlaşma göstermesi, kenarlarda ise kıvrımlar oluşturması ile kulağa özel şeklini verir. Kıkırdağın kalınlığı da kulak kepçesinin değişik kısımlarında farklılık gösterir. Bu konuda düşünmenizi sağlamak için soruyorum; Kepçe kulaklarda problem kıkırdağın daha kalın ve sert olması olabilir mi? Bu sorunun cevabını birazdan vereceğim

2) Bir çocukta kepçe kulak olup olmadığına karar vermeden önce onun biraz büyümesini beklemelisiniz. Bütün çocuklar biraz kepçe kulaktır ( Benim minik kızım da öyle mesela ) Çünkü kulaklar (ne aceleleri varsa) vücudun ve başın diğer kısımlarından daha hızlı büyürler. Ama 7-8 yaşlarından sonra da büyümeleri neredeyse durur. O nedenledir ki diğer estetik ameliyatların aksine kulak düzeltme ameliyatını çocuklar 6-7 yaşlarında iken bile yapabiliyoruz.
3) Gerçek kepçe kulağı ameliyat dışında hiçbir yöntem düzeltmez. Yani çocukların kulaklarını devamlı bandana ile yapışık tutmak, ya da Japon yapıştırıcı kullanmak bu sorunu çözmez.
4) Biz ne kadar bu ameliyat erken yapılabilir desek de bu probleme sahip insanlar genellikle 19 -20 yaşlarından sonra ameliyat oluyorlar. Çünkü çocuklar ne kadar kötü hissetseler de anne babalar çocuklarını küçük yaşta bir estetik ameliyata maruz bırakmak konusunda cesur davranmakta çok zorlanmaktadırlar. İlginç olan sosyal, kültürel düzeyin yükselmesi de bu bakış açısını değiştirmeye yetmiyor. Kız çocukları görünümleri konusunda daha hassas olmalarına rağmen daha kolay katlanırlar bu duruma. Çünkü uzatabildikleri saçlarıyla kepçe kulaklarını örtebilme şansına sahiptirler.
5) Bir çocukta kepçe kulak olması için illa ki anne veya babasının kepçe kulaklı olması gerekmez. Yani aileden kalıtımla geçiş olabilse de, çocuğun kendi gelişim süreci de kepçe kulak görüntüsünün oluşmasına neden olabilir.

Şimdi yukarıdaki sorunun cevabına gelelim. Yani bir kulakta farklı olarak ne oluyor da kulak kepçe oluyor?

Kulağa şeklini veren kıkırdak 2 yerde gösterdiği farklılıkla kepçe kulağa neden olur; 1) Kulak deliğinin önünde, kulağın çukur kısmındaki kıkırdağın (başparmak ve işaret parmağınızın arasına alıp hissedebilirsiniz) normalden büyük olması ve kulağı dışa doğru itmesi ile 2) Kulağın ön yüzünün üst kısmında kıvrım yapması gereken kıkırdağın normal kıvrımını yapmaması ve düzleşmiş olması ile. Yani sorun kulak kıkırdağının kalınlığı ile ilgili değil.
Bir kepçe kulakta yukarda bahsettiğim bu iki problem genellikle bir arada bulunur. Ancak öncelikli sorun kıvrık olması gereken kulak kıkırdağının düzleşmesi sorunudur.
Kepçe kulağa kulağın büyük olması da eklenirse problem daha ağırlaşır. Ama normal açılanmaya sahip bir kulak büyük de olsa kötü bir görünüme neden olmamaktadır.
Peki, Kepçe Kulak düzeltme operasyonu ya da tıpta kullandığımız ismiyle “Otoplasty” nasıl yapılıyor? ya da nasıl yapılmalı? Artık sorunun nerde olduğunu bildiğinize göre tahminlerde de bulunabilirsiniz sanıyorum.
Ameliyat tekniklerini ilk bulan ve tarif eden Plastik Cerrahlar, kulağın öne doğru çıkıklığını düzeltmek için esas problemi düşünmeden (veya tam analiz etmeden diyelim), direkt bir yaklaşım göstererek kulağı arkaya doğru yatırmaya çalışmışlar. Bunu sağlamak için iki şey yapılmış; Kulağı arkaya doğru dikişlerle tutturmak ve kulağın arkasındaki derinin bir kısmını çıkararak kulağı arkaya doğru kıvrılmaya zorlamak.
Bu yöntem uzun yıllar kullanılmış ve sanıyorum halen kullanan meslektaşlarımız da var. Ancak bu noktada bir itirazım var.
Biz plastik cerrahlar herhangi bir ameliyatı yaparken, normal görünmeyen organ ve dokulardaki hatayı bulduktan sonra normal anatomi sınırları içinde bu yanlışı doğruya çevirmeye çalışıyoruz. Peki, normal kulağa sahip olan insanların hangisinde kulağı arkaya doğru çeken bir dikiş veya benzeri bir şey var? Yine problem kulağın arkasındaki derinin bol olması mı ki? Biz buradan deri çıkararak durumu düzeltmeye çalışıyoruz. Elbette ki hayır.
Tabii ki bu hatayı fark edip farklı bir yöntem tarif eden ben değilim. Ama bence bu hatayı fark etmek zor da olmamıştır. Çünkü bu mantıkla yapılan ameliyatlarda çok sık olarak kulak eski haline dönmüş, ya da istenmeyen pek çok problem (asimetri gibi) yaşanmış. O nedenle özellikle son 10 -15 yıl içinde yeni ve normal anatomiyi sağlayan yeni teknikler geliştirilmiş ve Plastik Cerrahların kullanımına sunulmuştur.
Bu yeni tekniklerde kulağın düzleşmiş olan kıkırdağı kendi üzerine arkaya doğru yatırılarak ve bu şekilde sabitlenerek tekrar kıvrık hale getirilmekte, kulağın çukur kısmındaki kıkırdak ise bir parçası çıkarılarak küçültülmektedir. Ameliyatın sonunda ise kulağın arkaya kıvrılması ile kulağın arkasında bollaşmış hale gelen deriden bir miktar çıkarma yapılmaktadır.
Böylece normal şekline getirilmiş kulak birkaç gün sargıda kaldıktan sonra asla tekrar eski haline gelmemektedir.
Ameliyat öncesi değerlendirilmesi gereken başka bir sorun kulak memesinin duruşudur. Kulak memesinin duruşu normal olabilir veya o da öne doğru çıkık durabilir. Kulak memesi arkasından yapılan bir düzeltme, kulak memesinin duruşunu da kolayca normale getirecektir.
Ameliyat sırasında kıkırdağı inceltme işlemlerinin de aslında kulağın normal anatomisini olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünüyorum, o nedenle taraftar değilim. Kaldı ki kulağı arkaya yatırma sırasında kulak kıkırdağının göstereceği hafif direnç iyi bir şeydir ve bozulmamalıdır. Kulak kıkırdağı kendine ait kalınlığıyla daha doğal görünecektir. İncelmiş kulak kıkırdağı kırılabilir ve kırılırsa gerçekten rahatsız edici sivri kenarlara neden olur.
Burada size teknik isimlerini vererek değil, ameliyatlarda ne yapıldığından bahsederek bilgi verdim. Çünkü isimlendirilmiş teknikler arasında keskin sınırlar yok ve her tekniğin çok sayıda modifikasyonu var. Ancak ameliyatlarda yapılanların tümü size yukarda bahsettiklerimden ibaret.
Yukarıda tarif ettiğim şekilde yapılan bir kulak ameliyatı çocuklarda Genel anestezi, yetişkinlerde lokal anestezi ile yapılabiliyor. Ameliyat yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Ameliyattan sonra kulaklar bir sargı ile sarılıyor. 3 gün sonra sargı açılıyor ve artık tekrar sarılmıyor. 1-2 hafta boyunca kulakta bir miktar şişlik ve morluk olabiliyor. Ağrı hemen hiç olmuyor. Sargı açıldıktan sonra sadece geceleri yatarken kullanmak üzere tenisçi bandı veriliyor. İlk 2 haftalık dönem sorunsuz geçtikten sonra hasta iyileşmiş kabul ediliyor, ama 4-6 hafta boyunca kulak arkasındaki ameliyat yerini tahriş edecek her türlü davranıştan(kaşıma gibi) kaçınılıyor. Ameliyatın çok sıcak aylarda yapılmaması tercih ediliyor.

Op. Dr. Cemil Tugay
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı, İzmir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat Tekniklerinin Karşılaştırması." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Cemil TUGAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Cemil TUGAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cemil TUGAY Fotoğraf
Op.Dr.Cemil TUGAY
İzmir
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Cemil TUGAY'ın Makaleleri
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği, Ameliyatı Op.Dr.Murat TEZCAN
► Çikolata Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır? Doç.Op.Dr.Aydın KÖŞÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat Tekniklerinin Karşılaştırması.' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:35
Top