2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar Diş Hekiminden Niçin Korkarlar
MAKALE #4110 © Yazan Dr.Dt. Barış KARABULUT | Yayın Aralık 2009 | 4,594 Okuyucu
Bilinmeyenden korkarlar
Yeni bir çevre onlar için ürkütücüdür
Vücuduna zarar verileceğini, acı duyacağını düşünürler.
Yabancı bir ortam ve kişi karşısında kendine güvenlerini kaybederler

Yukardaki nedenlerden dolayı çocuğun diş hekimi ve doktora hazırlanmasındaki en doğru yol ailenin çocuğun neyle karşılaşacağı konusunda bilgi sahibi olmasıdır. Bu ise daha önceden çocuğun karşılaşacağı ortam ve tedaviler konusunda doğru bilgiler edinmesi ve ön randevu ile başarılabilir. Tedavi esnasında neyle karşılaşacağı bilinmiyor ise çocuğa hatalı şeyler söyleme yerine "ne yapılacağını ben de bilmiyorum" demek daha doğru olacaktır. Oysa birçok ebeveyn tamamen farklı bir tutum sergilerler. Çocuğa aktarılan bilgiler, çocuğun karşılaştığı ortamla farklı olduğunda, çocuk büyük bir hayal kırıklığı yaşar, şaşkın ve kızgındır. Canının yanmayacağı söylenmiştir oysa canı yanmaktadır. Ebeveynine güvenini kaybeder.
Ebeveyn, çocuk diş hekimine gitmekten korkuyorsa onu eleştirmemesi, tedavi esnasında korkusundan kaynaklanan hatalı davranışları nedeniyle kızıp, cezalandırılmaması konusunda uyarılmalıdır. Çocuğa korkusunun neyle karşılaşacağını bilmemesinden kaynaklandığı ve doğal olduğu, ancak doktorun gerekli açıklamaları ile rahatlayacağı belirtilmelidir.

ÇOCUĞUN TEDAVİ ÖNCESİ EĞİTİMİNE NE ZAMAN BAŞLAMALIDIR?
Çocuğa randevudan günlerce önce doktora gideceğinin söylenmesi, hayal gücünün de yardımıyla endişesini kat kat arttıracaktır. Bu nedenle çocuğa randevudan yarım gün önce haber verilmelidir.
HASTA HAKLARI: Tüm hastalar tedavilere başlanmadan önce aşağıdaki konularda kapsamlı bir şekilde bilgilendirilmelidir.
Tedavi seçenekleri
Tedavinin risk ve yararları
Tedavi sonrası beklenen sonuçlar
Tedaviden sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonlar
Tedavinin maliyeti

ÇOCUKLARIN DAVRANIŞINI ETKİLEYEN AİLE TİPLERİ
Aşırı koruyucu aile modeli
Bu tür aileler çocukların hayatın sıkıntı ve sorunları ile karşılaşmasına ve onlarla mücadele etmeyi öğrenmelerine fırsat tanımazlar. Bunun sonucunda genellikle çekingen, kendine güveni olmayan, kırılgan, boyun eğen ve hayata karşı hazırlıksız çocuklar yetişir. Ebeveynler geçmiş dental tecrübe ve kaygılarını çocuklara aktarabilirler. Bekleme odasında ve muayene esnasında çocuklarına sarılırlar, tedavi esnasında birlikte olmak isterler. Bu tür çocuklar genellikle hekimin pozitif yaklaşımına olumlu cevap verirler.
Aşırı hoşgörülü ve düşkün aile modeli
Çocuklar ailelerini istekleri doğrultusunda kullanmaya alışmışlardır. Kendilerini toplumun merkezi olarak görürler. Toplum içerisinde pozisyonları konusunda yanlış görüşe sahiptirler. Gerçeklerle karşılaşmalarına müsaade edilmemiştir. Bencil, kendini beğenmiş ve küstahtırlar. İstekleri yapılmayınca meydan okurlar ve şımarık davranışlar sergileyerek hekimi zorlarlar. Hekimin otoriteyi ele alması önemlidir.
Aşırı otoriter aileler
Çocuktan yaşına uygun olmayan olgunlukta davranışlar sergilemesini beklerler. Çocuğun korkuları konusunda ona destek olmayıp, sık sık eleştirirler. Çocuklar tedaviyi reddetmekten korktukları için genellikle geciktirme taktikleri uygularlar
Şefkatsiz ve sevgisiz aileler
Çocuk, şefkatsizlik, ilgisizlik hatta fiziksel şiddete kadar uzanan davranışlarla karşılaşır. Çocuğu hep ikinci planda görürler. Ebeveynlerin duygusal ve sosyal sorunları çocuklara yansımıştır. Sevgisiz bir ortamda büyüyen ve şiddet gören çocuklar genellikle iki farklı davranış tarzı sergilerler. Bazen hırçın, gürültücü ve saldırgandırlar ve evde bulamadıkları ilgiyi farklı ortamlarda kendilerine çekmek isterler. Veya suskun ve kadercidirler. En ağrılı tedavilere karşı dahi reaksiyon göstermezler. Diş hekimi öncelikle iyi bir izlemci olarak çocuğun ailesi ile iletişimini ve içinde bulunduğu koşullan değerlendirmelidir.
Aşırı beklentili aileler
Çocuklarında kendi ümit ve hayallerini yaşamak isterler. Çocuk beklentileri ile paralel hareket etmediği zaman hayal kırıklığına uğrarlar. Bu tür ailelerin çocuk utangaçtır ve kendilerine güvenleri yoktur. Çocuğa iltifat edilmesi özgüvenini artıracaktır.
Aşırı endişeli aile
Çocuğa aşırı sevgi gösterirler. Endişelerini çocuğa yansıtırlar bu nedenle çocuk çekingen ve korkaktır. Hekime zorluk çıkarmazlar, ancak doğru yönlendirilmezse korkularının esiri olurlar.
Hekim çocuk hastayla karşılaştığında öncelikle iyi bir gözlemci olarak aile tipini ve çocuğun içinde bulunduğu koşulları değerlendirmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar Diş Hekiminden Niçin Korkarlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Barış KARABULUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Barış KARABULUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Barış KARABULUT'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklar Diş Hekiminden Niçin Korkarlar' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:05
Top