2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cocuklarda ve Genclerde Gorulen Davranıs Problemlerı
MAKALE #4117 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Aralık 2009 | 6,652 Okuyucu
Erken çocukluk döneminin başlamasından itibaren, ergenlik çağına kadar süren hatta çoğu zaman ergenlik çağından sonrada devam eden, hem çocuğun- gencin, hem de ailesinin ve yakın çevresinin gündelik yaşama adaptasyonunu zorlaştıran ve psikolojisini kötü yönde etkileyen bazı davranış problemleri bulunmaktadır.
Bu problemler çocuklarda ve ergenlerde farklı şekillerde kendisini gösterirler.
Çocuklarda kardeş kıskançlığı, okul ve ders problemleri, yas yaratan ani bir durumla baş gösterebilirken, ergenlerde; ikili ilişkilerde sorunlar, anne-baba iletişimsizliği, mesleki kaygılar ile ortaya çıkabilirler.
EN ÇOK GÖRÜLEN DAVRANIŞ PROBLEMLERİ
1-)Tikler, Yüzde veya vücudun çeşitli bölgelerinde istemsiz olarak ortaya çıkan çeşitli kas hareketleridir.
Kişinin sosyal ortamlarda kendisini rahatsız hissetmesine yol açar.
Neler Yapılabilir?
Tiklerin tedavisinde çok yönlü yaklaşım zorunludur. Çocuk-ergen ve aileye birlikte danışmanlık verilmelidir. Tik davranışı gösterdiğinde çocuğa müdahele edilmemelidir. Çocuğa karşı olumsuz davranışlardan ve şiddetten kaçınılmalıdır. Çocuk eleştirilmemeli ve onunla sağlıklı iletişim kurulmaya çalışılmalıdır.
2-)Asosyallik-Utangaçlık: Günümüzde birçok çocukta ve gençte yaygın olarak görülen bir problemdir ve kişi dış dünyayla iletişim kurmada sıkıntı çeker.
Neler Yapılabilir?
Çocuğun veya gencin hoşlandığı etkinlikler üzerinden gidilerek onun rahat sosyalleşebileceği ortamlar hazırlanabilir. Çocuğa sınıfta ve evde destekleyici -cesaretlendirici türde konuşmalar yapılmalı ve etkinliklere teşvik edilmelidir. Onur kırıcı ifadelerinden kaçınılmalı, çocuk diğer kişilerle kıyas yapılmamalıdır.
3-)Yalan Söyleme: Doğru olmayan ifadeler içeren söz ve davranışlardır.
Neler Yapılabilir?
Hem anne-babalar hem de öğretmenler çocuğun söylemiş olduğu yalanın içeriğine bakmalıdırlar. Çocuk veya genç kendisini ya da bir başkasını korumak içinde yalan söylüyor olabilir. Çocuğa ilişkin beklentilerde gerçekçi olunmalıdır ve onu yalana sevkedecek beklentilere girilmemelidir. Fevri hareket edilmemeli ve durumun nedeni anlaşılmaya çalışılmalıdır.
Çocuğa aşağılayıcı söz ve davranışlarda bulunulmamalı, çocuk olumlu davranışlarından dolayı takdir edilmelidir.
4-)Hırsızlık, Çalma Problemi: Kendine ait olmayan maddi değeri olan ya da maddi değeri olmayan bir eşyayı kendinde barındırma.
Çalma problemi de çocuklarda ve gençlerde en yaygın görülen problemlerden biridir.
Neler Yapılabilir?
Öncelikle çocuğun iftiraya maruz kalmaması için, çocukla konuşulmadan durum iyi tespit edilmelidir. Daha sonra durum doğrulanırsa çocuğun çalmış olduğu objenin ne olduğuna bakılmalıdır ve en kısa sürede çalınan eşyanın sahibine teslimi sağlanmalıdır.
Çocuklara toplumdaki ahlaki kurallardan bahsedip bu durumun onun için zedeleyici bir durum olduğu güzel bir dille anlatılmalıdır.
Anne-babaların çocuklara davranışları tutarlı olmalı ve çocuğun her istediği şeyin olamayacağı bilgisi verilmelidir. Çocuğa düzenli harçlık verilmeli ve bununla idare etmesi sağlanmalıdır.
5-)Alt Islatma ve Dışkı Kaçırma: Gündüz ve gece istemdışı oluşan alta kaçırma problemi ergenlik dönemine kadar devam edebilmektedir.
Neler Yapılabilir?
Öncelikle çocukta organik bir bozukluk olup olmadığı tespit edilmelidir. Çocuğun yatma süresinin 3-4 saat öncesinde sıvı kısıtlanması yapılmalıdır. Bir çizelge tutulup çocuğun altına yapmadığı günler için çocuğu motive edici tarzda küçük ödüllendirmeler yapılmalıdır. Çocuğa ilgi ve sevgi hem sözel hem de fiziksel açıdan gösterilmelidir. Alarm sistemi kullanılabilecek bir diğer tedavi yöntemidir. Önemli olan bir diğer nokta, çocuk küçük yaşta verilen tuvalet eğitimlerinde korkutulmamalıdır. Aşırı titiz uygulamalardan kaçınılmalı ve çocuk cezalandırılmamalıdır.
6-)Tırnak Yeme-Parmak Emme: Sadece stresli anlarda ya da herhangi bir durum olmaksızın gün içinde aralar vererek ya da devamlı bir şekilde parmaklarla veya tırnaklarla oyalanılarak yapılan davranış bozukluğudur.
Neler Yapılabilir?
En etkili tedavi yöntemi 3-4 yaşlarına kadar ebeveynlerin bunu görmezden gelmesidir.
Davranışa neden olan durum sakince tespit edilmeye çalışılmalıdır. Cezalandırıcı davranışlardan kaçınılmalı ve çocuğa bu durumun yaratabileceği sonuçlar sakin bir dille anlatılmalıdır. Dikkati dağıtmak için çocuk ellerini kullanacağı farklı bir etkinliğe yönlendirilebilir.
Değerlendirme
Tüm bu saymış olduğumuz problemler, çocuk ve genç davranış problemlerinde en çok görülen sorunlardır. Problemleri ortadan kaldırmak için hem çocuklarla hem de gençlerle sakin bir dille konuşulmalı ve problemin asıl nedeni saptanmaya çalışılmalıdır. Sorun görmezden gelinmemelidir. Çocuk bu problem dışındaki olumlu davranışlarından motive edilmeli ve bu sorunu ortadan kaldırmak için cesaretlendirilmelidir.
Birçok müdahale yaptığınız halde problem ortadan kalkmaz ya da ilerlerse mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Bununla birlikte, en büyük desteğin ilgi ve sevgi olduğu, aynı zamanda bunu ifade etmenin iyileştirici güç olduğu unutulmamalıdır.
Sevgilerimle
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cocuklarda ve Genclerde Gorulen Davranıs Problemlerı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► Çocuklarda ve Gençlerde Travma Psk.Eyüp TUNAHAN
► Gençlerde Depresyon Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cocuklarda ve Genclerde Gorulen Davranıs Problemlerı' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:52
Top