2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hatalı Zayıflama Yöntemleri
MAKALE #414 © Yazan Dyt.Özge KELEBEK | Yayın Kasım 2007 | 9,392 Okuyucu

Şişmanlık çağımızın sağlık sorunları arasında yerini almış ve beraberinde tam tersi olarak zayıflık gibi bir diğer sorunu getirmiştir. Gerçek anlamda şişman olsun olmasın (BKI’ ye göre) çoğu insanda zayıflama kaygısı oluşmaktadır. Zayıflamak için geliştirilen yöntemler ve bunlar üzerinde harcanan tonlarca parayla birlikte çoğu insan kilo vermede başarılı olacağını sanmaktadır. Fakat sonuca baktığımızda çoğu hüsranla sonuçlanmaktadır. Bu başarısızlığın bir kısmı kilo vermeye çalışan kişilerin bunu yanlış nedenler için yapmalarıdır; mezuniyet balosu için birkaç beden incelmek veya film yıldızları ve mankenler tarafından oluşturulan güzellik standartlarına ulaşmak gibi. Güzellik görecelidir fakat unutmayalım her çiçek kendi dalında güzeldir.

İnsanlar zayıflamak için hep mucizevi bir şeyler aramaktadırlar. Başarısızlığın nedeninin yanlış amaçlar olduğu kadar mucizevi olarak gösterilen yanlış yöntemlerin uygulanması olduğu apaçık ortadadır.

Peki bu yöntemler nelerdir?

Diyetisyenin hazırlanmış olduğu diyetler haricindeki diyetler denemek,
Kişiye özel olmayan diyetler (özellikle gazete, dergi vb. yayınlarda bulunan; kişilerin özellikleri dikkate alınmayan diyetler)
Popüler diyetler
Kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan “şok” diyetler
Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılmayıp, özel ürünleri öneren diyetler,
Tek tip besine dayalı diyetler,
Zayıflattığı öne sürülen ve pek çok yan etkisi bulunan ilaçlarla beraber önerilen diyetler,
Gerçek kilo kaybı yerine vücuttan sadece su kaybına neden olan diüretik ilaçlar, çaylar ve saunalar.

Diyetisyenin hazırlamamış olduğu diyetler kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü diyet yazmada en yetkili ve en bilgili kişi diyetisyendir.

Kişiye özel olmayan diyetleri genelde gazetelerde dergilerde gördüğümüz gibi ünlüler tv programlarında çıkıp kendi diyetlerini de söyleyebilmektedirler. Kişinin alması gereken enerji ve vücut oranlarına özel olmayan diyetler kişiye faydalı olacağına zararlı olabilir ve kilo korunumu sağlanamayabilir.

Kısa sürede kilo kaybı sağlayan şok diyetler diüretik ilaçlar, çaylar ve saunalar gibi vücuttan sadece fazla su atımına dayalıdır. Kısa süreli kilo kaybı vardır. Kilo daha sonra aynen geri alınır.

Piyasa çok sayıda özel ürün bulunmaktadır. Bunların birçoğu toz şeklindedir. Öğünlerde bu tozu mama şekline getirip yenmesi durumunda zayıflanacağı söylenmektedir. Doğal ve çeşitli besinlerin bulunduğu günümüzde tek tip besine dayalı beslenme ileriki dönemlerde insanlarda bıkkınlık yapabileceğinden yani psikolojik baskı şekline dönüştüğünden yeterli sonucu veremez.
Tek tip besine dayalı diyetler özel ürüne dayalı diyetlerdeki gibi bıkkınlık hissine neden olabileceği gibi yeterli ve çeşitli miktarda besin öğesi alımını engellediği için çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Zayıflama ilaçlarıyla beraber yapılan diyetler birçok sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Özellikle bilinçsiz kullanılan zayıflama ilaçları vücudun hormonal dengesinden tutun sinir sistemine kadar birçok bölgesini etkilemekte kişilerde kalp krizini tetiklemekte ve geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Popüler diyetlere baktığımızda kişiye özel olmadıklarını bazen tek tip besine dayalı olduklarını çoğunluğunun diyetisyenler tarafından hazırlanmamış olduğunu ve şok diyetlerle benzerliklerinin olduklarını görülmektedir.

Peki nedir bu popüler diyetler?

Belli dönemlerde kitap-dergi, televizyon, radyo gibi medyatik araçlarla moda haline getirilen, zayıflatıcı olduğu öne sürülen diyetlerdir. Kişiler bu mucizevi gibi gösterilen bu diyetlere bilinçsizlik, çaresizlik, sabırsızlık gibi nedenlerle ilgi gösterirler. Bu tür diyetler dengesiz ve yetersiz beslenmeye bağlı olarak sağlık problemlerine yol açabildiğinden ve doğru beslenme alışkanlığı kazandırmadığından uygulanmaları önerilmeyen diyetlerdir.
İşte bazı popüler diyetler.

Ketojenik Diyetler
Bunların başında özellikle Dr. Atkins ile ünlenen ketojenik diyetler gelmektedir.
Diyetin karbonhidrat miktarı aşırı kısıtlayıp (günlük 50g’ın altında) kanda keton cisimciklerinin artmasına böylelikle ketozise neden olan diyetlerdir. Normalde keton cisimcikleri kanda çok az miktarlarda bulunurken, yükselmeleri durumunda hastalık tablosu ortaya çıkar. En belirgin özelliği ağızda aseton kokusudur.
Düşük enerjili ketojenik diyetlerin karbonhidrat miktarları kısıtlı bunun aksine protein ve yağ miktarları ise yüksektir. Bu diyetlere örnek olarak Atkins, Stilman Diyeti verilebilir. Atkins’in mucizevi olarak tanımladığı diyeti, kitaplarında pastırma, yumurta ve tereyağına izin verirken, ekmek ve meyve tüketimini azaltmayı öğütlemektedir. Atkins’in görüşü karbonhidratların azaltılıp protein ve yağa ağırlık verilmesi halinde, bedenin ketozis denilen metabolik bir süreç yoluyla glikojen depolarının boşalıp vücudun yağ yakacağı yönündedir. Fakat Atkins’in bu diyetinin baş ağrısı, kabızlık ve nefesin kötü kokması bir yana meme ve prostat kanseri ile kalp hastalıklarının riskini arttırdığı düşünülmektedir.

Ketojenik ve Düşük Enerjili Diyetlerin Yaratabileceği Sağlık Sorunları
Vücudun sıvı ve elektrolit dengesi bozulur. ,
Sinir sistemiyle ilgili sorunlar ortaya çıkar. (baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik)
Osteoporoz riski artar.
Bazal metabolizma hızında azalma
Bulantı, kusma, ishal, konstipasyon
Yorgunluk, uyuşukluk
Adet düzensizliği
Kanda ürik asit yükselebilir, böylece gut hastalığına benzer bir durum ortaya çıkabilir.
Kanda lipit (yağ) ve kolesterol yükselebilir, böylece kalp-damar hastalığı riski ortaya çıkabilir.
Kalpte ritm bozuklukları, tansiyon düşüklüğü görülebilir, böylece ölüm riski artabilir.

Beverly Hills Diyeti
Tek besine dayalı, zayıflatıcı olduğu öne dürülen moda diyetlerdir. Bu diyette sadece meyveler yer alır. Yaklaşık 900 kal/gün enerji içerir. %95 oranında karbonhidrat, %5 oranında protein içerir, yağ içermez. Başta protein ve elzem yağ asitleri olmak üzere birçok vitamin (A, D, E, K vitaminleri) ve mineralden yetersiz bir diyettir. Tek besine dayalı olduğundan sağlıksızdır.
Pritikin Diyeti
Vejetaryen tipi, az yağlı ve yüksek karbonhidrat ve posalı bir diyettir. Yaklaşık 700-1200 kal/gün enerji sağlar. Enerjinin %65’i karbonhidratlardan ve %25’i bitkisel proteinlerden karşılanır. Özellikle hayvansal protein olmadığı için kalsiyum ve B12 vitamini yetersizliğine neden olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hatalı Zayıflama Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Özge KELEBEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Özge KELEBEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Özge KELEBEK'in Makaleleri
► Hatalı ve Popüler Diyetler Dyt.Müge ÜLKER
► Hatalı Diyetlerin Diyetini Ödemeyin Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU
► Yeşil Çay ile Zayıflama Dyt.Nursel EROĞLU
► Zayıflama İlaçları Dyt.Aydın GÜL
► Zayıflama Diyetleri Dyt.Turgay KÖSE
► Doğru Zayıflama Stratejileri Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hatalı Zayıflama Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İş Hayatında Beslenme Eylül 2012
► Neden Şişmanız? Kasım 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:40
Top