2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızlık Zarı ve Kızlık Zarı Onarılması (Hymenoplasti)
MAKALE #4148 © Yazan Op.Dr.Müjde KOYUNCU | Yayın Aralık 2009 | 14,630 Okuyucu
Kızlık zarı ve Kızlık zarı onarımı (Hymenoplasti)

Hymen Yunan mitolojisinde evlilik tanrısına verilen addir.Gerdek gecesi bu tanrıya adandığı için kızlık zarına Hymen denir.Kızlık zarının bilinen tıbbı bir görevi yoktur. Bariyer görevi yapıp kısmen vajinal enfeksiyonlardan koruduğu düşünülsede gerçek bir fonksiyonu yoktur.Günümüzde ve toplumumuzda kızlık zarının tıbbı fonksiyonundan ziyade sosyolojik ve adli öneme sahiptir.

Kızlık zarın bulunduğu yer:Kızlık zarı ayrı bir organ olmayıp,embriyolojik gelişim sırasısında vajenle birlikte oluşur.Deri kıvrımı şeklinde olan bu doku vajen girişinden yaklaşık 1-1.5 cm içeridedir.

Kızlık zarının yapısı:

Kızlık zarının ön yüzü deri yapısında,arka yüzü ise mukoza ile kaplıdır.Bağ dokusu ve damardan oluşan bu ince zar,çocukluk çağında daha sert ve kalındır.Ergenlikten itibaren hormonların etkisi ile yumuşayıp esneklik kazanmaktadır.Zarın ortası adet kanamasını dışarı atılmasını sağlayacak şekilde açıktır.Çok ender olarak doğuştan kızlık zarı tamamen kapalı olabilir.Yeni doğan veya 2-3 yaşına kadar fark edilirse krem tedavisi denenebilir.Krem tedavisine cevap vermeyen veya ergenliğe kadar bu durum fark edilmemişse operasyonla kızlık zarı açılır.

Kızlık zarının ortasındaki açıklık veya delik,yapı ve şekil olarak kişisel farklılıklar içerir.Bu yapı ve şekil farklılıkları Hymen türlerinin belirlemesinde kullanılır.Kızlık zarının kalınlığı ve elstikiyeti kişiden kişiye değişmekle birlikte ilk cinsel ilişkiye izin verecek kadar esnek olması ender görünen bir durumdur.

Bazende kızlık zarı esnek olmayıp ilk birleşmede kanama beklendiği halde kanama olmaz.Yine nadir görülen bu durum kızlık zarının içerdiği kılcal damarların az olması ile açıklanır.

İlk cinsel birleşme veya yabancı cisim girişi ile kızlık zarı bir veya birkaç yerinden zedelenip yırtılr.Bu sırada az miktarda kanama meydana gelir.Nadiren ilk birleşmeye takiben bir iki gün daha hafif kanama olabilir.İlk birleşmedeki bol miktarda kanama nadiren kızlık zarının yırtılmasından kaynaklanır.Genellikle bu durum coit yırtığı dediğimiz vajen doku harabiyeti sonucu gelişir. kanamanın durmaması halinde mutlaka bir jinekoloğa başvurması önerilir.

Kızlık zarının ne zaman bozulduğunu saptamak istendiğinde birleşmeden sonra en geç 3-4 gün içinde bir jinekoloğa başvurulması gerekmektedir.Bu süre geçtiği takdirde kızlık
zarının ne zaman bozulduğunu saptamak mümkün olmaz.

Kızlık zarı muayenesi:

Tecrübeli bir jinekolog tarafından yapılan kızlık muayenesi çok kısa süren hastaya her hangi bir ağrı hisettirmeyen bir muayenedir.Bazen hastalar muayene sırasında kızlık zarı zedelenmesinde endişe duymaktadır.Halbuki kızlık zarı muayenesi herhangi bir alet kullanmadan sadece o bölgenin gözlenmesi ile yapılmaktadır ve muayene sırasında kızlık zarına zarar vermek imkansizdir.Deneyimli bir jinekolog kızlık zarı muayenesinde kişinin bakire olup olmadığını veya daha önce herhangi bir müdahale geçirip geçirmediğini hemen teşhis eder.Nadiren bazı kişilerde kızlık zarı doğuştan çok derin çentiklere sahip olup bekaretin bozulmuş izlenimi uyandırabilir.Çok ender rastlanan bu durumda daha detaylı bir muayene ile tanı konulmaktadır.

Kızlık Zarı onarılması

Hymenoplasti adı verdiğimiz bu işlemin yapılabilmesi için herhengi bir ön koşul aranmaz.

Kişinin daha önce kaç kere ilişkide bulunması hatta normal doğum yapması bu işlem için engel teşkil etmez.Kızlık zarının onarıldığı ancak kadın-Doğum uzmanı tarafından anlaşılabilir.

Kalıcı kızlık zarı onarılması:

Bu işlem genellikle evlilik tarihi belli olmayan, Bekaretinin Kaybetmesi ile büyük psikolojik travma yaşayan kişilerde yapılır.Fakat bu işlemin yapılabilmesi ve sonuç alınabilmesi için bir takım ön koşullar gerekir.Bu koşular özetlenirse:

Kişinin daha önce mükerrer ilişkide bulunmaması,
kızlık zarının yapısı bu şekildeki estetik müdaheleye uygun olması.
Kısacası kalıcı kızlık zarı onarımının kararını kadın-doğum uzmanı hastayı muayene ettikten sonra verebilmektedir.

Bu şekilde elde edilen yapay bekaretin hukuki,ahlaki yönleri tartışılmakla birlikte bazen Kadının gerçek mağduriyetini (Tecavüz olayları,psikolojik travmalar vs) gidermekte, bazende Bekaret nedeniyle cinayetlerin görüldüğü toplumlarda hayat kurtarıcı olmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kızlık Zarı ve Kızlık Zarı Onarılması (Hymenoplasti)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Müjde KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müjde KOYUNCU Fotoğraf
Op.Dr.Müjde KOYUNCU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi139 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun Makaleleri
► Kızlık Zarı Dikimi Hymenoplasti Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Kızlık Zarı Dikimi Dr.Hakan YAZ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Kızlık Zarı Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Kızlık Zarı Muayenesi Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kızlık Zarı ve Kızlık Zarı Onarılması (Hymenoplasti)' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Korunmasız İlişkide Gebe Kalmamanın Yolları ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
► Normal Doğum ve Sezaryen Mayıs 2008
► Aile Planlaması Mayıs 2008
► Gebelik ve Gebe Takibi Mayıs 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:14
Top