2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dohayko ve Hayvanları Koruma Kanununun Yaşama Geçirilmesi
MAKALE #415 © Yazan Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR | Yayın Kasım 2007 | 6,219 Okuyucu
Hayvanları Koruma Kanunu; ister hayvan sever, isterse hayvanları sevmeyen kişiler olsun bilinmesi gerekli olan bir kanundur. İnsanların hayvanlarla olan ilişkilerinde belirleyici olan bu kanunun, çok önemli olduğunu düşününüyorum.
Hayvanların yaşamalarına tahamül edemeyen, çevrelerinde gördüklerinde
rahatsız olan kişiler sokak hayvanlarının da kanunlarla korunduğunu bilmeliler.

Bu kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temim etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. Bu kanun, amaç maddesi doğrultusunda düzenlemeleri, alınacak önlemleri, sağlanacak eşgüdümü, denetim, sınırlama ve yükümlülükler ile tabi olunacak cezai hükümleri kapsar.

HAYVANLARIN KORUNMASINA VE RAHAT YAŞAMALARINA İLİŞKİN TEMEL İLKELERİN BAZILARI ŞUNLARIDIR;

d) Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düsmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır.

j) Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır.


Hayvanların korunmasına rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkelerden (d) ve (j)
yerel yönetimlerle, gönüllü kuruluşların işbirliğini esas almıştır. Bunun en iyi
örneğini Adana ili sivil toplum kuruluşlarından DOHAYKO'da (doğayı ve hayvanları koruma derneği) görmekteyiz. Bir ilkenin hayata geçirilmesi için yapılan mücadeleyi ve pratikdeki tatbikinin yansımasını DOHAYKO'da görebilirsiniz. Buna birkaç örnek vermek istiyorum:
Sokaklarda kedi ve köpek besleyen, yemek dağıtan merhamet sahibi insanlara Adana Valiliğiyle işbirliği yapılarak sertifika verildi. Bunda amaç şuydu; bazı kendini ve kanunları bilmeyen insanların, hayvanlara yemek dağıtanlara karşı tepki göstermelerini önlemek. Bu başarıldı! Osmaniye ilinde kurulan hayvan barınağının düzenlenmesi, faaliyetinin başlaması, yemek temini, teknik bilgi
takviyesi, barınak tecrübesi olan veteriner ve hayvansever desteği, gönüllü
veteriner hekim desteği ve buna benzer barınakla ilgili yapılanmada Osmaniye
belediyesiyle birlikte hareket etmektedir. Dohayko devamlı olarak Adana ilinden
Osmaniye'ye gönüllü göndermektedir. Adana büyükşehir belediyesi hayvan
barınağında gönüllü bir elemanı bulunmaktadır. Bu hayvan sever DOHAYKO üyesi gönüllü; barınağa gelen ziyaretcilere broşürler vererek, sokak hayvanlarının rehabilitasyonu hakkında bilgilendirmekte ve hayvan sahiplendirme işlemini gerçekleştirmektedir.
DOHAYKO ayrıca Adana ilindeki market, gıda toptancıları, toplu yemek yenen birimlerle bağlantı kurarak barınağa düzenli yemek temini yapmaktadır. Zaman zaman kurduğu stantlarla fuar ve organizasyonlara katılmaktadır. Bu organizasyonlarda bastırmış olduğu afiş ve broşürlerle insanları bilgilendirmektedir.
Dohayko dışında hayvanları korumayı hedefleyen bir çok sivil toplum kuruluşu
vardır. Ancak iyi bir örnek olarak; kurumsallaşma yolunda bir hayli mesafe kaydetmiş bir sivil toplum kuruluşu olmasından DOHAYKO'yu verdim. DOHAYKO'nun valiliklerle, kaymakamlıklarla, il tarım müdürlükleri ve belediyelerle koordineli, uyum içinde çalışması taktire şayandır. DOHAYKO; tüm aktivite ve çalışmalarını, yukarıda bahsedilen mevcut yasaların (d) ve (J) maddelerine dayanarak gerçekleştirmektedir.

İ.SERDAR SAYAR
VETERİNER HEKİM
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dohayko ve Hayvanları Koruma Kanununun Yaşama Geçirilmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın Makaleleri
► Sokak Hayvanlarının Yaşama Hakkı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dohayko ve Hayvanları Koruma Kanununun Yaşama Geçirilmesi' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:01
Top