2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kısırlık Tanımı, Kısırlığının Sebeplerinin Araştırılması ve Kısırlığın Tedavi Yöntemleri
MAKALE #4151 © Yazan Op.Dr.Bülent ATASEVER | Yayın Aralık 2009 | 5,846 Okuyucu
Kısırlık nedir?

Kısırlık bir çiftin en az 1 yıl süreyle korunmasız ilişkisine rağmen gebe kalamama durumu olarak tarif edilmektedir.Bu tanımlama 35 yaş üstü bayanlar için korunmasız ilişki bekleme süresi 6 aya kadar indrilebilir. Toplumda her 10 çiftten biri infertilite yani kısırlık sorunuyla karşıkarşıyadır. Korunmasız ilişiki derken çitlerin haftada en az 2 kez ilişkiye girmesi, ayrılma gibi durumların bu süreden hariç tutulması gerekir. Bu tanımlamaya uyan çiftlerde infertilite değerlendirmesi için hastanın adet düzeni, daha önce geçirdiği hastalıklar, daha önce geçirdiği operasyonlar, daha önce bu konuda yapılan tetkikler, uygulanan tedaviler, daha önceki korunma yöntemi, anormal blgelerde kıllanma olması, her adet döneminde ağrı olması gibi durumlar sorgulanmalıdır.

Kısırlık tetkikleri nelerdir?

Kısırlığın sebebinin araştırılmasında hastanın detaylı tıbbı sorgulaması ve genel jinekolojik muayenesinin ardından adetin 3. günü FSH,LH,E2,TSH,PRL gibi hormona tetkik yapılması, erkek eşin sperm tahlili ve rahim filmi çekilmelidir.Bu tetkikler yapıladan kesinlikte tedavi başlanmamalıdır. Malesef bazı meslektaşlarımız kısırlık için yapılaması gereken bu temel tetkikleri yapmadan tedavilere başlamaktadır. Bu durum belkide direkt tüp bebek yapılacak bir çifti oyalamak anlamına gelir. Ayrıca bu tetkiklerden rahim filmi hem hastaların korkusu hemde ilk etapta yapılması istenmeyen bir tetkik olduğu için yapılma zamanı ötelenebilmektedir. Rahim filmi tekbaşına tetkik değil aynı zamanda çekim sonrası rahim ve tüplerin temizlenmesine bağlı olarak kendiliğinden tedavisiz gebelik oluşumuna sebep olmaktadır. Yani tedavi edici özelliği de bulunmaktadır. Temel infertilite tetkiklerinin yapılmasından sonra % 10 çiftte bir sebep bulunamayabilinir. İnferetilite tetkikleri gerekirse laparoskopi ve histeroskopiyle devam edebilir.( Tüplerde tıkanıklık, endometriosiz şüphesi veya yumurtalık kisti varsa laparoskopi yapılabilir; şayet rahim içinde yapışıklık, rahimiçi polip, rahim içinde perde varsa histeroskopi yapılabilir)

Kısırlık sebepleri nelerdir?

Kısırlık sebepleri başlıca erkeğe yönelik sebepler ve kadına yönelik sebepler olarak ikiye ayrılır. Bunlardan erkeğe ait sebepler%30-35, kadına yönelik sebepler % 40-55 arasında değişen orana sahiptir.

Erkekte kısırlık sebebi genellikle yapılan sperm tahlilinde total hareketli sperm sayısının az olmasıyla ortaya çıkar. Bunun hesaplaması : volum*sayı*a+b hareketli sperm sayısı ile hesaplanır. Eledilen değer 10 milyonun üstünde ise normal, 5-10 milyon arasında ise aşılama, 5 milyonun altında ise direkt tüp bebek yapılmalıdır.
Kadına ait sebepler; genellikle yumurtalığa ait sebepler(polikistik over, over yetmezliği, çukolata kisti....) tüplere ait sebepler( tıkanıklık olması,tüplerin yokluğu, rahim ve tüplerin doğuştan beraber anormallikleri), rahime ait sebepler( rahim içi perde , polip ve yapışıklıklar...), hipofiz ve hipotalamusa ait sebepler, troid bezi ve süt hormonu anormallikleri en sık görülen sebeplerdir.

Kısırlığa yönelik tedavi yöntemleri nelerdir?

Kısırlığa ait tedaviler sebebe yönelik değişikliker göstermektedir.Hastanın yaşı, infertilite süresi, daha önceden yapılan tedavilere göre değişiklik gösterebilir.
genel olarak basitten daha zor tedavilere göre; ağızdan alınan haplarla yumurtaların geliştirilip yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra çatlatılması ve zamanlı ilişkiye girme, benzer şekilde yumurtaların günlük kullanılan iğnelerle geliştirilip yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra çatlatılması ve zamanlı ilşikiye girilmesi veya bu yumurta geliştirme işlemi sonrasında aşılama yapılıp tedavinin başarı şansı artırılabilir.Şayet bu tedavilerden yanıt alınamazsa (2-3 deneme sonrası) tüp bebek yapılması gerekir.Bazı hasta gruplarında bu tedavi yöntemleri kullanılmadan direkt tüp bebek yapılması önerilebilir.(35 yaş üstü hastalar, ileri evre endometriosiz hastaları, her iki tüpü kapalı olan hastalar, erkek eşte total hareketli sperm sayısı 5 milyonun altında olanlar...)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kısırlık Tanımı, Kısırlığının Sebeplerinin Araştırılması ve Kısırlığın Tedavi Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bülent ATASEVER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bülent ATASEVER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bülent ATASEVER Fotoğraf
Op.Dr.Bülent ATASEVER
Bolu
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bülent ATASEVER'in Makaleleri
► Vajinismus Tedavi Yöntemleri Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Estetik Tedavi Yöntemleri Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Lenfödem ve Tedavi Yöntemleri Fzt.Elif Esra FARIMAZ
► Sellülit ve Yeni Tedavi Yöntemleri Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kısırlık Tanımı, Kısırlığının Sebeplerinin Araştırılması ve Kısırlığın Tedavi Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:40
Top