2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Genç Erkil Aileler
MAKALE #4159 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Aralık 2009 | 5,727 Okuyucu
ÇOCUK VE GENÇ ERKİL AİLELER

Toplum yapılanmaları anaerkil ve ataerkil olarak ikiye ayrılır. Anaerkil toplumlar kadınların etkili ve etkin olduğu yapılanma biçimidir. Karar mekanizması kadınlardadır. Ataerkil toplumlar ise erkeklerin etkin ve etkili olduğu yapılanma biçimidir ve sistem erkekler üzerinde kurulmuştur. Ancak günümüzde sadece anaerkil olan ya da sadece ataerkil olan toplumların sayısı gittikçe azalmıştır. İşgücünün bölünmesi ile birlikte; artık toplumların büyük bir kısmında hem kadın hem de erkek karar mekanizmasıdır. Yönetimlerde her iki tarafta etkindir. İlişkilerdeki ayrılıklar, birleşmeler, çocukların eğitimi, genel kurallar, yapılması gerekenler ve diğer birçok faktör kadın ve erkeğin ortak karar vermesi sonucu alınmaktadır. Fakat tüm bunlarla birlikte modern çağın en büyük problemlerinden biri olmaya başlayan yapılanma biçimi 'Çocuk-Genç Erkil Aileler'dir.

Çocuk-Genç Erkil Aile Ne Demek?

Çocuk erkil aile; kararların büyük bir kısmının çocuklarına göre alınması ya da kararları çocukların-gençlerin almasıdır.
Peki kararlar neden çocuklara-gençlere göre alınır ya da nasıl onların karar vermelerine izin verilir?
'Çocukların kendilerine olan güvenleri sarsılmasın ya da artsın, toplum içinde ezilmesin, o okudu benden daha iyi bilir, söyleyince dinlemiyor bende artık ipleri bıraktım, sinirli belki kendine birşey yapar, çok ağlıyor, şiddet uyguluyor, mecbur susuyoruz'.
Bunlar ailelerden 'Neden' sorusu karşısında alınan cevaplardan yalnızca birkaçı.

AİLELER DEĞİŞİYOR

Aile kavramına hergün farklı şeyler ekleniyor. Aileler modern çağın gereği olarak hergün değişiyor ve gelişiyor. Ancak gelişirken 'aile' kavramının gerçek manası unutuluyor ve roller değişiyor. Ailenin aile olmasının en büyük önemi kararların ortak alınması ve fikir paylaşımlarının birlikte yapılmasıdır. Fakat çocuk erkil ailelerde kararları çocuklar aldığı için fikir paylaşımı gerçekleşmez. Evde kurallar 5 ya da 15 yaşında bir çocuğa göre belirlendiğinde evdeki düzen bozulur, anne-baba otoritesi sarsılır; anne -baba çocuk, çocuk ise anne-baba olmuş olur. Bu durum sadece anne baba için değil, çocuk içinde zararlı ve yıkıcıdır çünkü hangi yaşta olursa olsun çocuk anne baba sorumluluğunu taşıyamaz, onların yerinde olamaz; olmaya çalışsa da ya da buna izin verilse de doğru uygulayamaz.
Çocukların kafalarında yanlış oturan aile sistemi ileriki dönemlerde çocuğun sağlıklı olmayan tepkilerde bulunmasına neden olur ve kendi kuracağı ailenin de sağlıksız olmasına yol açar.
Anne ve babalar sorumluluktan kaçmamalıdırlar. Ailelerin saymış olduğu nedenlerin hiçbiri (sağlık problemlerinin dışında) bütün kararların çocuğa göre alınmasını ya da kararları çocuğun almasını haklı kılmaz. Çocuğun bu tip durumları kullanmasına izin verilmemeli ve yapılması gereken ve doğru olan uygun bir dille anlatılmalıdır. Anne-baba çocuğa sert bir şekilde değil empatik bir bakış açısı ile yaklaşmalıdır. Yönetim anne-baba ve çocuklar yani ailenin tümünü kapsamalıdır. Bu bağlamda çocukla artı ve eksiler konuşulmalı ve ona anlaması için süre verilmelidir. Çocukla yapılan hiçbir konuşma ya da yapılan hiçbir müdahale etkili olmazsa mutlaka bir aile terapistinden yardım alınmalıdır. Şunu unutulmamalıdır ki; sağlıklı birey sağlıklı ailede yetişir. Sağlıklı ailede iletişimin olduğu ailedir.

Ortak kararlarınızın sağlıklı olması dileğiyle…


Anahtar Kelimeler.
Bakış Açısı
olaylara ve durumlara farklı acıdan bakarak durumu değişik bir tarzda yorumlama sekli.

Empatı
Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine empati adı verilir

Otorıte
yeterliliğine herkesi inandırarak bir kişinin kendine sağladığı itaat ve güven; hâkimiyet ve emretme kudreti; yaptırım koyma ve kullanma gücü. buna göre üç tip otorite vardır: geleneksel, karizmatik ve demokratik. ülkemizde demokratik otorite egemenlik kurmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Genç Erkil Aileler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► ''genç'' İntiharlar Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Genç Olmak Psk.Özlem AKKEL
► Genç Kalma İsteği (Yaşlanma Korkusu) Psikolojisi Psk.Yasemin UÇAL SALİHOĞLU
► Sanallaşan Aileler Psk.Dnş.Kübra LİMONCU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Genç Erkil Aileler' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:19
Top