2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Jinekolojik Endoskopik Yöntemler Nelerdir?
MAKALE #4167 © Yazan Op.Dr.Bülent ATASEVER | Yayın Aralık 2009 | 7,871 Okuyucu
Jinekolojik endoskopi nedir?

Jinekolojik endoskopi denince akla laparoskopi ve histeroskopi gelir. Bu tanı yöntemleri belli alanları kamera ile görüntüleme esasına dayanan bir ameliyat teknik yöntemleridir.Laparokopi ile karın içinden bakılarak (göbekten bir delik açılarak) rahim, tüpler ve yumurtalığa ait patolojik durumlar gözlenip müdahale edilebilir.Histeroskopi ile rahim içerisi görüntülenir ve burada bulunan patolojik durumlar aynı seansta tedavi edilebilir.

Laparoskopi ile jinekolojik ne tür işlemler yapılır?

Laparoskopi ilk kez jinekologlar tarafından kullanılan, karın içerisini karbondiaoksit gazı ile şişirilerek batın içerisine göbekten girilen bir kamera ile görüntüleme sağlar. BU görüntüleme ile karın içerisindeki çoğu organ(karaciğer, barsaklar, apendiks, rahim, yumurtalıklar, tüpler, safra kesesi....) görüntülenebilir. Ancak biz jinekolojik endoskopide rahim, yumurtalık ve tüpler açısından değerlendirme yapıp gerekirse aynı seansta müdahale etmekteyiz.Laparoskopi genel anestezi altında yapılır. Laparoskopi ile tanısal infertilite değerlendirmesi, tüp bağlanması, tüp alınması, dış gebelik operasyonu, yumurtalık kistleri, çukolata kistleri,endometriotik odakalar, myomlar, rahim alınması hatta uygun vakalarda jinekolojik kanserler tedavi edilebilmektedir.

Laparoskopinin açık ameliyata göre avantajları nelerdir?

Laparoskopi göbek girişi, ve orta hattın sağı ve solundan açılan 0.5 cm lik kesilerle yapılan bir operasyon olduğu için hastanın çoğu zaman aynı hastaneden taburcu olması imkanı sağlar. Daha az kesi yapıldığı için hastanın erken yürümesini ve hastada daha az iz kalmasını sağlar.Şunu belirtmek gerekir ki laparoskopi ameliyat tekniği olarak hasta dostu tedaviler olsa da deneyimli ellerde yapılması önerilir.

Laparoskopinin komplikasyonları nelerdir?

Laparoskopinin yapılası esnasında bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bunlardan büyük damar yaralanması, mesane yaralanması, sinir dokuları yaralanması, kanama ve giriş yeri enfeksiyonu görülebilir.

Histeroskopi nedir?

Histeroskopi rahim içinin özel sıvılar yardımıyla genişletilerek görüntülenip anyı zamanda bu esnada gözlenen patolojilerin tedavisini sağlar. Histeroskopi genel anestezi ile yapılabileceği gibi, spinal anestezi veya uygun vakalarda anestezisiz bile yapılabilir. Histeroskopide hastaya herhangi bir kesi uygulanmadığı için hasta aynı gün evine gidebilir. Histeroskopi ile rahim içi yapışıklıkların açılması, polip alınması,rahim içine uzanım gösteren myomlar, infertil hasta değerlendirmesi, rahim içi perdelerin alınması, rahim içi yabancı cisim çıkartılması yapılabilir. Şunu belirtmek gerekir ki histeroskopi basit işlem gibi gözükse de komplikasyon oranı yüksektir bu nedenle deneyimli ellerde yapılması önerilir.

İnfertilite ve laparoskopi- histeroskopi

İnfertilite sorunu olan her hastaya laparoskopi veya histeroskopi yapılması şart değildir. Öncelikler hastalara temel infertilite tetkikleri yapılmalıdır.(adetin 3.günü hormon profili,sperm tahlili ve rahim filmi) Şayet bu tetkiklerden rahim filminde bir sorun varsa( tüplerden biri veya ikisi kapalıysa, rahim içi şekil bozukluğu görülüyorsa), hastanın rutin ultrasonografik değerlendirmesinde yumurtalıklarında kist varsa,hastanın daha önce geçirdiği bir batın ameliyatına bağlı yapışılık şüphesi varsa, hastanın alınan öyküsünde endometriozisi destekleyen bulgular varsa laparoskopi yapılması hastaya fayda sağlayacaktır. Bu yöntemle belki ek tedavilere gerek kalmadan gebe kalabilecektir. Histeroskopide aynı şekilde tüm infertil hastalara rutin yapılan bir tetkik değildir. Rahim filminde rahim şekil bozukluğu, rahim içi perde saptanması, endometrial polip, rahim içine uzanan myom varlığında yapılması önerilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Jinekolojik Endoskopik Yöntemler Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bülent ATASEVER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bülent ATASEVER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bülent ATASEVER Fotoğraf
Op.Dr.Bülent ATASEVER
Bolu
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bülent ATASEVER'in Makaleleri
► Jinekolojik Kanserler Doç.Op.Dr.Polat DURSUN
► Çocuklarda Jinekolojik Problemler Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Kasık Ağrısı ve Jinekolojik Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Endoskopik Yüz Gençleştirme Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Jinekolojik Endoskopik Yöntemler Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:21
Top