2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağımlılık Nedir?
MAKALE #4180 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Aralık 2009 | 21,038 Okuyucu
Bağımlılık, bir maddenin ya da bir etkinliğin ruh ve-veya fiziksel sağlığı kötü yönde etkilemesine karşın kullanımının devam edilmesidir.
İrade, bir şey yapıp yapmamaya karar verme gücüdür.
Herhangi bir şeyin bağımlısı olan kişilere ‘neden’ diye sorduğunuza hep ayni cevabı alırsınız.
‘Kendimi kontrol edemiyorum.’
Bağımlılıktaki en büyük problemin iradenin kontrol edilememesi olduğu düşünülmektedir. Yani bağımlı olan kişi bir şeyi yapıp yapmayacağına sağlıklı karar veremez. Fakat her ne kadar bağımlılıktaki problemin kişinin kendi iradesini kontrol edememesi olarak görülse de durum bundan daha farklıdır.
Bir kişinin bağımlı olmasının asıl nedeni, bağımlısı olduğu maddenin, kişinin düşünce ve davranışlarını kontrol etmesidir yani kişi maddeyi değil madde kişiyi yönetir.

Bağımlılık;
Ruhsal ve Fiziksel Bağımlılık olarak ikiye ayrılır:
1.) Ruhsal, Psikolojik, Bağımlılık: Yaygın olarak görülenlerden bazıları
-İnternet Bağımlılığı
-Hız-Adrenalin Bağımlılığı
- Bir İnsana Olan Bağımlılık, Anne-Baba -Eş
-Cinsel Bağımlılık vs….

Bu tür ruhsal bağımlılarda kişi etkinlik esnasında psikolojik bir tatmin alır. Ve aldığı tatmin neticesinde kendisini bağımlı olduğu durumdan uzaklaştırmada zorluk yaşar. Gündelik yaşamını bağımlısı olduğu etkinliğe göre şekillendirir. Kişinin adaptasyonunu zorlaştıracaktır, zira kişi yakınlarından ve arkadaşlarından tepki alacaktır.

2.) Fiziksel Bağımlılık: Keyif veren maddelerle ilişkilidir. Kişi maddeyi aldığında keyif alır ve zamanla maddeye alışır. Madde etkisini kaybettikten sonra sıkıntı yaşamaya başlar. Yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Madde kullanımında ruhsal ve fiziksel belirtiler birlikte görülmektedir.
-Sigara
-Alkol
-Kafein
-Uyuşturucu Maddeler

NE ZAMAN, NEDEN?

İnsanlar doğası gereği kendilerini koruma içgüdüsü ile yaratılırlar. Bebekler dahi karınları acıktığında bunu ağlayarak gösterirler yani kendilerini bir şekilde korumuş olurlar. Kendimizi korumakla birlikte bizim için zararlı olan şeylerden kaçınma eğilimindeyizdir.
O halde bizim için bu denli zararlı olan bir durumdan neden uzaklaşamıyoruz?
Psikolojik ve fizyolojik bağımlılık yaratan maddelerin bir çoğu, bir yakının kaybından ya da travma yaratan bir durumdan sonra, bos vaktin fazlalığından bir nevi zaman geçirme adına, arkadaş yönlendirmesiyle ya da sadece meraktan kullanılır. Ve sonra bir şekilde alışanlık haline dönüşür.

Bağımlılıklar, bazı kişilerde bebeklik döneminde başlar. Her ağladığında kendisini annesinin kucağında bulan ve annesinin benzer tepkileriyle karsılaşan bebek, daha sonra her istediği yapılan çocuğa dönüşecektir. Dolayısıyla çocukta doyum azalacağından çocuk bağımlı adayı haline gelecektir.

Bununla birlikte birçok bağımlılığın ortaya çıkışı ergenlik dönemi itibari ile başlar. Kendini anlama ve tanıma sürecinde olan genç risk alma eğilimindedir ve deneyerek öğrenir. Olacakları ve çevresindekileri kötü yorumlamaz; böylelikle uyaranları tehlike olarak algılamaz ve dener.

Özellikle bağımlılık yaratan maddeler için, merak ile başlayan bu süreçte beyin zevk veren maddeyi tanır ve kodlar. O maddeye karşı hassasiyet gelişir. Maddenin bağımlısı olan kişi sürekli aynı keyfi alacağını sandığından kullanıma devam eder. Ancak alınan keyif sadece ilk kullanıma mahsustur, bundan sonraki süreç kişiye keyif değil acı verecektir.

Gençlerin ve bağımlı olan diğer kişilerin kendini anlama ve tanıma esnasında ailesi ve yakin çevresi dikkatli olmalıdır. Aşırı müdahaleci değil ancak tedbirli olunmalı, gençle doğru iletişim kurulmalı, onun dilinden konuşmaya çalışılmalı ve yapacağı yanlışlarda aşırı tepkiler verilmemelidir. Bağımlı olunan maddeden veya etkinlikten moral ve motivasyon sayesinde uzaklaşılabilir. Durumun ilerlediği ve kişinin hem kendisi hem de çevresi için tehdit yarattığı gözlemlediğinde mutlaka yardım alınmalıdır.

Ve en önemli noktalardan biri çocuklar ve gençler iradelerine hakim olmayı öğrenmeli ve kendilerine zarar verecek madde, kişi ve etkinliklerden uzak durmalıdırlar.

Sevgilerimle
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağımlılık Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► Bağımlılık Psk.Beyza ÇETİN
► Bağımlılık Psk.Erol AKDAĞ
► Bağımlılık Psk.Arzu GÜNEŞ
► Cinsel Bağımlılık Psk.Ali BIÇAK
► Bağımlılık Bir Beyin Hastalığıdır. Psk.Melek SARIÇİÇEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bağımlılık Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:48
Top