2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızlık Zarı Onarımı : Kızlık Zarınızın Peşine mi Düşeceksiniz Yoksa Geçmişinize Sahip mi Çıkacaksınız?
MAKALE #4255 © Yazan Op.Dr.Hülya TOYRAN SEZİK | Yayın Ocak 2010 | 6,904 Okuyucu
Bir 'kadın' kadın-doğum uzmanı olarak kızlık zarı muayenesi ve onarımı hep kafamı kurcalamıştır. Son zamanlarda kızlar ve aileleri evlenmeden önce rutin kızlık zarı muayenesine gelir oldular. Artık sadece bakire olup olmadıklarını değil ayrıca ilk ilişkide kanama olup olmayacağını da merak ediyorlar ve endişeleniyorlar. Bu nedenle kızlar korku içinde. İşin acı tarafı bu kızların çoğu üniversite mezunu ya da öğrencisi. Peki neden?

Evlenecek kadınlar veya sevgilisi olan kadınlar kendilerini geçmişleri ile ilgili erkekler karşısında aklama çabasında. Ama hiçbiri erkeklerin geçmişini sorgulamıyor. Erkeğin geçmişte ne yaptığının müstakbel karısı veya sevgilisi açısından bir önemi yok. Bence de doğru olanı bu. Karşınızdaki insanın geçmişteki özel hayatına ve mahremiyetine saygı duymak önemli. Bu nedenle kadınlar erkeklerin geçmişteki özel hayatlarını sorgulamıyor ve saygı gösteriyor. Öyleyse aynı davranışı erkeklerden de beklemek gerekmez mi?

Burada toplumun kadınları halen erkeğin mülkiyetinde olan varlıklar olarak görmesinin kalıntıları mevcut.

Kadının da evlenmeden veya sevgilisi olmadan önce özel hayatı olabilir. Hiç bir kadın geçmişi ve vücudu ile ilgili kimseye hesap vermek zorunda değildir. Erkeklerin de kadınların önceki hayatlarındaki mahremiyetlerine saygı duymaları gerekiyor.
Ama bu kendiliğinden olmaz. Her hak zorla ve emek harcayarak alınır. Özellikle üniversite mezunu ve çalışan kadınları geçmişlerine, vücutlarına, ve mahremiyetlerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Kadınların meta (eşya, mal) olmaktan çıkıp gerçek anlamda birey olmalarının tek yolu bence budur. Çalışan bir kadın veya üniversite öğrencisi bana kızlık zarı muayenesine geldiğinde bir kadın olarak bu durum beni utandırıyor. Hiçbir kadın kızlık zarı muayenesi olmamalı. Bu muayeneye gelen bir kadın, erkeklerin kadın vücudu, cinselliği ve mahremiyeti üzerindeki kontrolünü kabul ediyor demektir. Bana göre bir kadının kendine saygı duymasının birinci koşulu mahremiyetine, geçmişine, önceki özel hayatına ve vücuduna sahip çıkmasıdır.

Türkiye'de bunun çok zor olduğunu söyleyebilirsiniz. Ama bence asıl sorun kadının kendine bakışı ve bu konuda ne düşündüğü. Eğer bir devrim olacaksa bu öncelikle kadınların kafasında olmalı. Kadınlar kendilerini bir kerelik kullanılacak veya eskiyecek eşya gibi görmekten vazgeçmeliler. Vücutlarının, özel hayatlarının sadece kendilerine ait olduğunu ve buna sahip çıkmak zorunda olduklarını anlamaları gerekiyor.
Yazdıklarımı biraz somutlaştırmak istiyorum. İddia ediyorum ki kadınların çok değil % 30'u 'vücudum ve geçmişim bana aittir hiçkimseye hesap vermek zorunda değilim' deyip bunun arkasında dursa, erkeklerin % 90'ı bekaret talebinden vazgeçer. Ve kadınlara olan saygıları artar. Kaldı ki çalışan kadınların maddi ve manevi anlamda erkeklere muhtaçlığı yoktur. Bence özellikle çalışan kadınların bu yolda evlenmemeyi bile göze alması gerekir. Bunu çok abartılı bulabilirsiniz. Çalışmayan, eğitimsiz ev kızı nitelemesi içindeki kadınların mücadele şansı olmayabilir. Ama maddi anlamda özgür olan, eğitimli bir kadın her türlü olasılığı göze alarak 'kadın birey' olmasının koşullarından vazgeçmemekle yükümlüdür.

İşin kadın-doğum uzmanı tarafına da bakmak istiyorum. Avrupa'da kadın-doğum uzmanlarının çoğu kızlık zarı muayenesi yapmayı reddiyorlar. Çünki bu muayenenin kadını aşağıladığını ve küçük düşürdüğünü düşünüyorlar. Bu konuda felsefe yapıp bir yargıya varıyorlar. Hekimlik davranışlarını buna göre şekillendirip insiyatif kullanıyorlar. Ama biz Türk hekimleri maalesef sosyal sorunların odağında olmamıza rağmen, çözüme yönelik pek birşey düşünmüyoruz. Bir de kadınların bu sosyal durumlarından yararlanarak ciddi paralar kazanıyoruz. Kadın-Doğum Uzmanlarının bu konuda tekrar düşünmesi ve bu sosyal sorunun çözümüne, taraf olarak mutlaka katılması gerekiyor.
Bu konuda yazmaya devam edeceğim, özellikle bekar ve üniversiteli kızların bu konuda düşünmesi dileği ile saygılar sunarım.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kızlık Zarı Onarımı : Kızlık Zarınızın Peşine mi Düşeceksiniz Yoksa Geçmişinize Sahip mi Çıkacaksınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hülya TOYRAN SEZİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hülya TOYRAN SEZİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülya TOYRAN SEZİK Fotoğraf
Op.Dr.Hülya TOYRAN SEZİK
Isparta
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hülya TOYRAN SEZİK'in Makaleleri
► Kızlık Zarı Dikimi Dr.Hakan YAZ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Kızlık Zarı Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kızlık Zarı Onarımı : Kızlık Zarınızın Peşine mi Düşeceksiniz Yoksa Geçmişinize Sahip mi Çıkacaksınız?' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:27
Top