2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu ve Tatmin Edici Bir Cinsel Yaşam İçin Altın Kurallar
MAKALE #4271 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Ocak 2010 | 20,898 Okuyucu
Cinsellik doğuştan içten gelen bir dürtüdür, her insanın ihtiyacıdır, ama daha da önemlisi kadın ve erkek arasında sevginin ve zevkin paylaşımıdır. Kadın ve erkeğin bedenlerini birbirileriyle paylaşmasıdır ve aslında bir kadın ve erkek arasında yaşanabilecek en yakın ve en özel durumdur. Bunun en güzel, en keyifli şekilde yaşanması aslında çiftlerin elindedir. Toplumumuzda cinsellik çok da açıkça dile getirilebilen ve paylaşılabilen bir konu değildir. Genellikle kapalı kapılar ardında ve gizlice konuşulur, ayıp, yasak, günah olarak algılanır ve çoğu zaman çiftler birbirini hiç tanımadan ilk geceyi yaşamak zorunda kalırlar. Bu da cinsel sorunları beraberinde getirir. Oysa ki bazı basit kurallara dikkat edildiğinde, çift keyifli ve her iki taraf için de tatmin edici bir cinsel yaşantıya kavuşabilir.

Bu kurallardan ayrıntısıyla tek tek bahsedelim:

KONUŞUN

Mutlu ve keyifli bir cinsel yaşam için olmazsa olmaz konu konuşmaktır. Bazen uzun yıllar boyu evli olan çiftlerin bile cinsellik hakkında ve birbirilerinden cinsellikle ilgili istek ve beklentileri hakkında hiç konuşmamış olduğunu görüyoruz. Cinsellikle ilgili toplumda cinselliğin doğuştan öğrenildiği ve herkesin hiç çaba göstermeden mükemmel bir şekilde sevişmesi gerektiği gibi yanlış bir inanış vardır. Cinsellik doğuştan gelen bir dürtüdür, ancak kişiler güzel sevişmeyi zamanla ve tecrübeyle öğrenir. Herkesin doğuştan cinsellikle ilgili her şeyi bilmesi gerektiği varsayıldığı için hem erkekler hem de kadınlar partnerlerine bilgisizliklerini belli etmekten kaçınırlar. Kadının cinsel açıdan bilgisiz ve deneyimsiz olması zaten erkeğin istediği bir şeydir, ancak erkek bilgisiz ve deneyimsiz olmayı gurur meselesi yapabilir. Aslında birbirini tanımaya çalışarak ve konuşarak aşılabilecek birçok mesele, büyüyüp yıllarca devam eden sorunlar haline gelebilir.

Çift öncelikle birbirini tanımaya çalışmalıdır. Hem kadının hem de erkeğin kafasında cinselliğe, cinsel performansa, orgazm olup olamamaya ya da partnerini tatmin edememeye dair endişe, kaygı, korku ve sıkıntılar olabilir. Kadınlar genellikle partnerlerinin kendilerini beğenip beğenmeyeceğinden ve yeterince çekici olup olmadıklarından kaygı duyarlar. Ayrıca ilk ilişkide acı çekmek, canlarının yanması, kanama olması gibi kaygıları da vardır. Bazen kadınlar partnerlerinden utandıkları için nelerden daha fazla zevk aldıklarını ifade edemeyebilirler, çünkü fazla deneyimli ve bilgi görünmek de kadın için dezavantaj olabilir. Erkeklerde ise daha çok sertleşme, erken boşalma ve penis boyu ile ilgili kaygılar görülebilir. Erkek partnerine yetebilmek ve onu tatmin edebilmeyi takıntı haline getirebilir. Genellikle erkekler toplumun da onlara yüklemiş olduğu rolün de etkisiyle penis büyüklüğünü erkeklik gücü ile özdeşleştirebilirler ve penisin büyük olmasının kadını tatmin etmenin tek yolu olduğunu düşünebilirler. Oysaki kadın anlaşılmak, sevilmek, saygı duyulmak ve ruhunun okşanmasını ister. Erkek kadını anlar ve onun duygularına değer verdiğini ona hissettirirse kadın zaten o erkekle sevişmekten keyif alacaktır.

Kişilerin cinsellikten ve tatmin edici bir cinsel hayattan beklentileri aynı değildir. Kimileri yumuşak ve şefkatli dokunuşlardan zevk alırken, kimileri de daha hızlı, daha sert ve daha yoğun dokunuşlardan hoşlanabiliyor. Ya da erkek yaptığı şeylerin kadına çok zevk verdiğini zannederken, aslında kadın hiç de mutlu olmayabiliyor. Bu yüzden çiftin konuşması ve birbirinden ne istediğini öğrenmesi mutlu bir cinsel yaşantı için çok önemlidir.

İDEAL ORTAMI OLUŞTURUN

Keyifli bir sevişme için ideal ortamın sağlanması gereklidir. Peki, ideal ortam ne
demektir? İdeal ortamın oluşturulması derken çiftin rahat ve huzur içinde olacakları,
kimse tarafından rahatsız edilmeyecekleri, yani telefonun ve kapının sürekli çalmayacağı, ısının ve ışığın yeterli olduğu bir ortamı kastediyoruz. Çiftin zevkine göre kokulu mumlar, yumuşak yastıklar, dinlendirici bir müzik de ortama eklenebilir. Öncelikle çift kendisi için ideal bir sevişme ortamının nasıl olması gerektiğini düşünmeli ve bunu paylaşmalıdır. Cinsellik konsantrasyon işidir. Çift ne kadar rahat ve huzurlu olursa, sevişmekten de o kadar zevk alır. Tabi ki zaman zaman planlanmamış ve ani sevişmeler olacaktır, ani heyecanlar ilişkiyi renklendirir, adrenalini yükseltir. Her zaman sevişmenin planlı olması gerekmez. Ancak özellikle cinsel uyumun sağlanması ve eğer varsa cinsel sorunların çözülmesinde ideal sevişme ortamının yaratılması çok önemlidir. Böylece çift kendileri için özel bir şey yapmış olacaktır ve farklı hisler yaşayacaklardır.

DOKUNUN

Seks dendiğinde akla penis- vajina birlikteliği gelmektedir, oysa ki seks bir bütündür.
Cinselliğin % 90 ı dokunmak, öpüşmek, sevişmek, dokunarak zevk alıp zevk vermektir.
Geri kalan % 10 u ise penisin vajinaya girmesidir. Dokunmak aslında cinselliğin en önemli kısmıdır. Keyifli ve haz verici bir cinsellik için kişi önce kendi bedenini tanımalıdır. Cinsel terapiye başvuran çiftlerde özellikle bayanların kendi bedenleri ve cinsel organları
hakkında bilgiye sahip olmadıklarını görüyoruz. Çünkü kadınlar genellikle vajinaları
konusunda olumsuz algıya sahip olarak yetiştiriliyor, vajinayı pis olarak görüyorlar.
‘’Aman elleme, aman dokunma, oranı koru, eteğini ört, bacaklarını kapat ’’ denilerek
büyüyorlar, bu da onların vajinayı diğer organlardan farklı olarak algılamalarına ve
vajinalarıyla barışık olmamalarına yol açıyor. Kadınlar genellikle vajinanın görüntüsünden
de çok fazla hoşlanmıyorlar; vajinasını çirkin bulan, onu eşine göstermekten kaçınan,
eşinin vajinasını beğenmeyeceğini düşünen bayanların oranı oldukça fazla. Erkeklerde ise genellikle penis ile barışık olmama gibi bir duruma rastlamıyoruz, çünkü erkekler için
penis erkekliğin simgesi, bu nedenle de penislerini seviyorlar. Ancak erkeklerin en önemli takıntısı penis boyu. Sadece Türk toplumunda değil tüm dünyada büyük penis erkeklik gücü ile özdeşleştiriliyor ve abartılı örnekler sunuluyor. Özellikle erkekler arasındaki sohbetlerde verilen abartılı örnekler ya da porno filmlerdeki oyuncuların penislerine bakarak erkek özgüven eksikliği yaşayabiliyor. Aslında dokunmanın haz alıp haz vermenin yanı sıra, kendi bedenini ve cinsel organını tanıma ve kabullenme açısından da önemi büyüktür. Çift birbirini okşayarak, yumuşak dokunuşlarla masaj yaparak hem duygusal hem de bedensel açıdan yakınlaşır ve cinselliğe, cinsel performansa ya da cinsel organlarının görüntüsü ve boyutlarından kaynaklanan endişeler de ortadan kalkar.

ÖN SEVİŞMEYE ÖNEM VERİN

Sevişmek çiftin birbirine olan sevgisini, arzuyu ve tutkuyu ortaya koymasının bir yoludur.
İyi bir ön sevişme zaten var olan arzuyu ve tutkuyu daha da arttırır. Bize cinsel sorunla
başvuran çiftlerin çoğunun aslında ön sevişme yapmadığını ya da nasıl sevişeceklerini
bilmediklerini görüyoruz. Sadece penis- vajina birlikteliğine odaklandıkları için cinsellikten aldıkları haz da sınırlı oluyor. İyi bir ön sevişme hem erkeğin boşalma kontrolünü daha rahat sağlamasını hem de kadının daha kolay orgazma ulaşmasını sağlar. Ön sevişmenin bir süresi yoktur, bu çifte bağlıdır. Çiftlerin farklı özellikleri de olabilir. Kadın uzun bir ön sevişmeden hoşlanıyorken, erkek daha kısa bir ön sevişme istiyor olabilir, ya da tam tersi de olabilir. Burada önemli olan her iki tarafı da mutlu edecek ortak bir yol bulmaktır.

CİNSEL HAYATINIZI RENKLENDİRİN

Uzun yıllar evli kalan çiftlerde ya da uzun ilişkilerde, cinsellik bir süre sonra monotonlaşabilir, hep aynı şeyleri aynı sıra ile yapmak artık çiftlere sıkıcı gelebilir. Ancak cinsellik çok geniş bir kavramdır ve öğrenilecek şeyler hiçbir zaman bitmez; her zaman kendimiz ya da partnerimizle ilgili keşfedeceğimiz yeni bir şey olacaktır. Çift ilişkinin ilk zamanlarında yaşadığı heyecanı yeniden canlandırabilir, bunun için istemek, çaba göstermek ve tabi ki yaratıcılık gereklidir. Bazı cinsel fanteziler kurmak, bunları partnerle birlikte uygulamak, gün içinde telefonla ya da emaille birbirinize sevgi dolu ya da biraz daha kışkırtıcı mesajlar göndermek, beklemediği bir anda eşinize sürprizler yapmak, evde birbirinize ufak notlar bırakmak, birlikte kısa bir tatil planlamak, evde romantik bir atmosfer yaratmak, yatak odası dışında evdeki diğer mekanlarda sevişmek, vb. birçok şey denenebilir. Biraz yaratıcılıkla yüzlerce farklı oyun bulunabilir. Bunla hem çifti birbirine yakınlaştırır, hem de heyecanı arttırır.

Yukarıdaki ana maddelerin dışında, cinsel ilişki öncesi rahatlama ve gevşeme, partnerle kurulan sevgi, saygı ve güvene dayalı ilişki, kişinin kendisi ile barışık olması, cinsellikle ilgili olumsuz duygulara sahip olmama ve sevişirken konsantre olma ve anı yaşamayı başarabilme de çok önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu ve Tatmin Edici Bir Cinsel Yaşam İçin Altın Kurallar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Mutlu Evlilikteki Altın Kurallar Psk.Mine AYDEMİR
► Daha Mutlu Bir Yaşam İçin Psk.Rumeysa GÜNAY
► Evlilikte Altın Kurallar Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Cinsellikte Altın Kurallar Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Mutlu ve Tatmin Edici Bir Cinsel Yaşam İçin Altın Kurallar' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:48
Top