2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilere Aşı
MAKALE #4291 © Yazan Vet.Hek.Oğuz SEYFİ | Yayın Ocak 2010 | 5,796 Okuyucu
Sahiplendiğimiz kedi yavrusunu mutlaka bir veteriner hekime götürmelisiniz.
Veteriner hekiminiz kedinizi genel bir muayene edecektir. Onun tavsiyeleri doğrultusunda bir yol haritası belirleyiniz. Veteriner hekiminizin kedinizin yaşına, ırkına ve konumuna göre beslenme, tuvalet eğitimi gibi tavsiyelerini mutlaka dinleyiniz. Kulaktan duyduğunuz bilgiler değil hekiminizin öneri ve bilgileri size her zaman daha doğru bir yol gösterecektir.
Hekiminiz ile birlikte bir aşı takvimi belirleyerek kedinizin aşılarını yaptırmalısınız.

Aşı Olmaya Gitmeden Önce;
• Kediniz hastalık semptomları otaşımamalıdır. Hasta kediler iyileştikten sonra aşılanır. Eğer hastalık semptomları var ise veteriner hekiminiz ile paylaşınız.
• Paraziter (iç ve dış) tedavisi yapılmış olmalıdır.
• Dişi kediler leukemia aşılaması yapıldıktan sonra çiftleştirilmelidir.
• Gebe kediler aşılanmaz.
• Süt emen kediler sütten kesildikten sonra aşılanır.
• Kediniz hasta olmamalıdır. (üşütme, ishal ya da diğer rahatsızlıklar vb.)
• Yetersiz beslenmiş aşırı zayıf, halsiz ve nakliye sırasında aşırı strese girmiş ise yeterli immun yanıt alınamayabilir.

-Genel olarak kedi yavrularında aşıya 12 haftalıktan sonra başlanır ve 3,5 – 4 aya kadar devam eder.

Kedilerde genel olarak kliniğimizde uyguladığımız aşı takvimi ise;

7-9. haftada İç -Dış Parazit Tedavisi
12. haftada Karma 1 (1.aşı)
13. haftada leukemia 1 (FeLV)
16. haftada Karma 2 (2.aşı)
18. haftada Kuduz Aşısı yapılır.
19. hafta leukemia 2 (FeLV)
ve daha sonra düzenli olarak sokağa çıkan kedilerde iki ev kedilerinde üç ay ara ile iç parazitlere karşı antiparaziter uygulama (iç parazit) yapılır

-Aşılama kedinizi ve sizi hastalıklardan korur. Bu hastalıklar tedavisi olmayan viral hastalıklardır. Kuduz insanada bulaşabilen bir zoonoz olduğu için kesinlikle önemlidir. Bu nedenle "Benim kedim evden dışarı çıkmıyor gerek yok." denilmememli ve mutlaka aşılanmalıdır.

-Doğumdan sonra eğer yavru kediler anneden ilk sütü yani ağız sütü dediğimiz sütü (kolostrum) yeterli miktarda alırlarsa ortalama olarak yaşamlarının ilk üç aylık döneminde hastalıklardan korunurlar. Kolosrum yani ağız sütü bol miktarda immunoglobulin yani bağışıklık materyalleri içerir.

-Aşılar yapıldıktan sonra yılda bir kez tekrarları yapılmalıdır. Çünkü antikor miktarı kanda azalabilir ve ülkemizde kediler için öldürücü olan hastalıklar görülmektedir.

-Kist tüyler ile bulaşmaz kist yumurtaları ile bulaşır bu yüzden kedimize en az üç ayda bir kist için enjeksiyon yaptırmalıyız.

-Antiparaziter uygulama (Kist) genelde prazikuantel içeren enjektabl veya haplar ile yapılmaktadır. Bu ürünlerin genel olarak güvenlik sınırları çok yüksektir. Ancak nadiren de olsa bazen; köpeklerde geçici iştahsızlık, ishal, koordinasyon bozukluğu ve uyuşukluk, kedilerde bunlara ilaveten salivasyon (salya akıntısı), kusma, halsizlik, depresyon, sallantılı yürüyüş ve kas titremeleri görülebilir. Bu belirtiler ortaya çıkarsa panik yapmadan hekiminize başvurunuz. Bu zehirlenme tablosu değil olabilecek bir yan etkiden ibaretttir. Prazikuantel'in güvenlik sınırı çok yüksektir ve 20 misli yüksek dozda dahi kedi ve köpekte hiç bir zehirlenmeye neden olmaz.

- Aşılamadan sonra veya önce yavru kediler kesinlikle yıkanmazlar. Üzerilerindeki dış parazitlerden kurtulmak için piyasada damla tarzındaki ürünler kullanılabilir.

-Özellikle yaz dönemlerinde ve bütün yıl tabi ki pire ve kene gibi dış parazitlere karşı enseden damlatılan antiparaziter ilaçler ile korumalıyız.

Tedavi ve korunmada kullandığınız antiparaziter ilaçlarda mutlaka Veteriner Hekiminize başvurunuz...

Oğuz Seyfi
Veteriner Hekim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedilere Aşı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Oğuz SEYFİ Fotoğraf
Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi53 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kedilere Aşı' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Kuzu Besleme ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:23
Top