2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpekte Dişlerin Sağlığı ve Ağız Kokusu Nedenleri
MAKALE #4292 © Yazan Vet.Hek.Oğuz SEYFİ | Yayın Ocak 2010 | 15,186 Okuyucu
Köpeklerde Ağız Kokusunun Başlıca Nedenleri;

Eğer köpeğiniz de istenmeyen, hoşa gitmeyen kötü bir ağız kokusu var ise bunun nedenlerini araştırmalısınız. Bu bazen basit bir diş çürüğü bazen de ciddi bir metabolik hastalığa bağlı şekillenebilmektedir. Bu makalede karşılaşabileceğiniz bu problemin başlıca nedenleri hakkında bazı bilgiler ve böyle problemler ile karşılaşmamanız için yapmanız gerekenler hakkında tavsiyeler bulacaksınız.

Dental (diş ile ilgili) sebepler;
  • Diş çürükleri,
  • Diş taşı ve plakları,
  • Gingivitis (Diş eti yangısı),
  • Periodontal hastalıklar.
Hastalıklar;
  • Diabet (Şeker Hastalığı),
  • Ağız ve dudak çevresinde meydana gelen yaraları ve bu bölgenin enfeksiyonları,
  • Sindirim sisteminde oluşabilecek hastalıklar,
  • Sinüzit, tonsillit gibi ağız çevresindeki rahatsızlıklar,
  • Gıdaya bağlı koku olguları (Dışkı yeme veya bozuk ve kötü kokulu gıda ile beslenme gibi),
  • Kanser,
  • Başlıca ağız kokusunun sebepleri arasında sayılabilirler.
Bunların tehşisi ve tedavi seçeneklerinde mutlaka veteriner hekim kontrolü olmalı kulaktan duyduğunuz uygulamaları yapmayınız en azından hekiminizi telefon ile arıyarak doğru uygulamalar yapmalısınız.
Piyasada satılan mentol, nane kokulu ödül mamaları ağız kokusunun bastırılmasına neden olur yapıcı nedenleri ortadan kaldırmaz. Tam tedaviyi ancak bir veteriner hekimin tehşisi ve doğru uygulamaları ile yapabilirsiniz.


Köpekte Dişlerin Sağlığı ve Bakımı
Sağlıklı genç bir köpeğin dişleri beyaz parlak ve diş taşı oluşumlarından uzaktır. Köpeğin yaşı ileriledikçe köpekte diş problemleri şekillenebilir. Diş problemleri yaş ile olduğu kadar bakım ve özellikle beslenme ile de yakından ilişkili problemlerdir. Gelişim döneminde başta kalsiyum olmak üzere diğer mineralleri de yeterli miktarlarda alan köpeklerde çok daha az diş problemi ile karşılaşılır. Köpeğin her gün en az bir saat direk güneş ışığı alması da D vitaminin etkisi ile Kalsiyum mabilizasyonu için önemlidir Bu sayede yeterli kalsiyum alabilien dişler daha sağlıklı olacaklardır. Ayrıca tek yönlü besleme sonucunda da başta diştaşları olmak üzere bir çok problem ile karşılaşılabilir. Yumuşak ve dişlere yapışan gıdaların yenilmesine bağlı olarak gıdaların diş aralarında birikmesi ve buralarda diş taşı oluşumuna neden olması en göze çarpan problemdir. Diş taşları diş kökünden yukarıya doğru ilerileyen renk değişimi ve sonrasında kötü kokular ile kendisini daha da fazlaca hissettiren bir problemdir. Ancak unutulmamalıdır ki her ağız kokusu dişten kaynaklı değildir. Ağız kokusu başka problemlerin de habercisi olabilr. En kısa sürede veteriner hekiminize başvurun. Diş problemleri bakterilerden kaynaklı problemlerdir ve unutulmamalıdır ki bu baktariler kalp kapakçığı problemlerine sebebiyet veren bakterilerdir. Diş problemlerini azaltmak için özetle;
  • Yavru köpekler gelişim dönrmlerinde mineral madedde yönünden dengeli besleyin. Bunun için kaliteli hazır mamalardan destek alabilirsiniz.
  • Tek yönlü beslenmeden kaçının.
  • Kuru mama veya dişleri koruyup tedavi eden prescription mamalar (t/d) kullanılabilir.
  • Köpeğinizin yiyeceği büyüklüklte kemikler ile diyetini desteklemelisiniz. (ince ve batıcı şekilli küçük kemikleri köpeklerimize vermemeye dikkat edelim. Bunlar sindirim sistemine batma riski olan kemiklerdir.)
  • Yumuşak gıdaların ardından diş taşlarını temizleyebilecek sert gıdalar verilmeli ve köpeğinizde diş problemi varsa dişlerini düzenli olarak fırçalayın.
  • 6 ayda bir veteriner hekiminize müracat edip diş kontrolü yaptırmayı ihmal etmeyin.
  • Dişlerde renk değişimi veya koku hissedildiğinde mutlaka Veteriner Hekiminize başvurun.
Oğuz SEYFİ
Veteriner Hekim
www.yenisehirvet.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpekte Dişlerin Sağlığı ve Ağız Kokusu Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Oğuz SEYFİ Fotoğraf
Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi53 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin Makaleleri
► Evcil Hayvanlarda Kulak Kokusu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedi ve Köpekte Kusma ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Yavru Köpekte Tuvalet Alışkanlığı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Köpekte Tasma Seçimi ve Kullanımı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi-Köpekte Tüy Dökülmesi Problemi Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Gebelik ve Doğum Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kusma Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Köpekte Dişlerin Sağlığı ve Ağız Kokusu Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kuzu Besleme ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:50
Top