2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpekte Tasma Seçimi ve Kullanımı
MAKALE #4294 © Yazan Vet.Hek.Oğuz SEYFİ | Yayın Ocak 2010 | 24,435 Okuyucu
Köpekte Tasma Seçimi ve Kullanımı

Eğer yeni bir yavru köpek aldıysanız veya halihazırda köpeğiniz varsa mutlaka tasma ve kayış gibi aksesuarlar da almalısınız. Tasma üzerinde isimlik bulundurmanızda fayda var. Kaybolmalara karşı isim, adres telefon numaranızı mutlaka bu tasma üzerindeki isimliğe yazdırmanız gerekmektedir. Köpeğiniz henüz çok ufak olabilir. Ufak dahi olsa hafif ve onu incitmeyecek yumuşak bir tasma alın.

Köpeğiniz bu tasmaya ne kadar erken dönemde alışırsa o kadar az yadırgayacaktır. Daha kolay alışacaktır. Bu amaçla başlangıçta tasmayı gece gündüz sürekli üzerinde takılı bırakmakta fayda var. Whippet, Greyhound gibi uzun boyunlu köpekler için daha geniş tasmalar, küçük köpekler için daha ince tasmalar yani köpeğinizin anatomik yapısına uygun bir tasma kullanmalısınız. Unutmayın tasma köpeğinizi şık gösteren bir aksesuar olmanın ötesinde birlikte yürüyüş ve yürüyüş kontrolünüzü kolaylaştıran olmazsa olmaz bir araçtır.

Tasma satın almak için gittiğinizde çok çeşit ve kalitede ve farklı materyallerden imal edilmiş olduklarını göreceksiniz. Uzayıp kısalabilen, örgülü, metal deri ve naylondan bir çok ölçü ve kalınlıkta tasmalar bulacaksınız. Önce köpeğinizin ve sizin ihtiyacını iyi belirleyip ona göre bir tercihte bulunmalısınız. Yavru veya büyüme dönemindeki köpeğiniz için pahalı bir tasma yerine işinizi görecek hesaplı seçenklere yönlenmeniz daha ekonomik olacaktır. Çünkü köpekler çok hızlı büyürler ve aldığınız bir tasma iki üç hafta sonra köpeğinize uymayabilir. Ayrıca köpeğinizin anatomik yapısını her zaman göz önünde bulundurunuz. Örneğin kendiliğinden köpeğinizin daha rahat hareket etmesini sağlar ve kontrol sürekli sizin elinizde olur. Ancak çok iri ırk hayvanlarda bu kayışlar pratik değildir. Bir St. Bernard'ı uzayan ve kısalan otomatik böyle bir kayış ile kontrol edemezsiniz. Ancak orta boy ırklar için örneğin bir Spaniel Cocker için bu tür kayışlar ideal olabilir.
7 – 8 haftalık dönemde köpeğinize tasma takmaya başlamalısınız. Önce köpeğiniz tasmayı yadırgayıp çıkartmaya çalışacaktır. İlk günler takıp çıkartabilirsiniz bir kaç gün sonar sürekli takmaya başlayın ve zaman ilerledikçe köpeğiniz artık tasmayı bir parçası olarak kabul edecektir. Bahçe veya evde iken yani kendi ortamında tasmayı çıkartabilirsiniz ancak köpeğinizin tasmaya alıştığından tam olarak emin olun. Böylece tasma ve kayış kopek için gezme sembolü olarak konumlanacaktır.

TASMA KULLANIMI

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi;

* Köpeğinizin yaşı, türü, ve vucut ölçülerine uygun bir tasma seçin.
* Boynuna yerleştirin ve boynunu ve tüylerini sıkmamasına özen gösterin
* Pratik olarak tasma ile boyun arasından iki parmağınız rahat geçmelidir.
* Köpeğinizin canı yanmamalıdır.
* Göğüs tasması oluşabilecek basıncın boyun bölgesinde lokal olarak meydana gelmesini engeller ve küçük ve orta ırk köpeklerde daha rahat kullanılabilir. Büyük köpeklerde kullanımı daha zordur.
* Sokakta kontrol edilmesi zor ve eğitim altındaki köpeklerde ise eğitim tasmamsı olarak adlandırılan tasma kullanılır. Güçlü ve büyük köpeklerin kontrolü için kullanılması uygundur. Bu eğitim tasmaları kancalı olabildiği gibi boğma diye tabir edilen düz zincir şeklinde de olabilir.
* Park ve bahçe gibi alanlarda istenmeyen olaylara yol açmamak için agresif köpeklerin ağızlık ile gezdirilmesi daha uygun olacaktır. Bu amaçla uygun ağızlıklar temin edilebilir.

Oğuz SEYFİ
Veteriner Hekim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpekte Tasma Seçimi ve Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Oğuz SEYFİ Fotoğraf
Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi53 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin Makaleleri
► Kedi ve Köpekte Kusma ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Yavru Köpekte Tuvalet Alışkanlığı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi-Köpekte Tüy Dökülmesi Problemi Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Gebelik ve Doğum Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kusma Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte Kanlı İdrar Görülmesi. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kulak ile İlgili Sorunlar ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Acil Bir Vakayı Farketme. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Köpekte Tasma Seçimi ve Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kuzu Besleme ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:00
Top