2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İguana,timsah ve Kaplumbağa Besleme Konusunda Pratik Bilgiler
MAKALE #4314 © Yazan Vet.Hek.Oğuz SEYFİ | Yayın Ocak 2010 | 12,015 Okuyucu
İGUANA BESLEME KONUSUNDA PRATİK BİLGİLER

İguanalar çok çeşitli yiyecekler yiyebilirler ve beslenmesi zahmetli bir hayvandır. Genel olarak sebzeler, bir takım otlar ve meyveler ile beslenirler. Kalsiyum fosfor oranı kalsiyum yönünde yüksek fosfor yönünde düşük olmalıdır.
Beslenmede unutulmaması gereken en önemli nokta iguanalar tamamen vejeteryandır ve hayvansal hiç bir yiyecek verilmemelidir.
Ağız yapısı kesici ve parçalayıcıdır. Keskin ve sivri dişleri ile ağızlarına aldıkları gıdaları parçalarlar. Ancak genelde büyük ısırıklar alıp bunu yutarak beslenirler.
İguananızı her gün beslemelisiniz. Günaşırı veya iki gün ara ile değil. Her gün beslenen iguanalar daha sağlıklıdır. Ayrıca besleme saati olarak da sabah saatleri daha uygundur.
Vereceğiniz sebze meyvenin üzerini su ile ıslatarak vermeniz iguananın su alımı açısından da olumlu olacaktır. Ayrıca bu sebze ve meyveler kesinlikle yıkanmış olmalıdır. Çünkü böcek ilaçları kalıntıları iguananızın sağlığını bozabilir. Yemini verdiğiniz kap da yıkanmış ve temiz olmalıdır.
Tercihen meyveler diyetinizin % 20 kadar olmalı ( Elma, Muz, İncir (kuru veya taze),Kavun , çilek, üzüm, Karpuz, mango, papaya, böğürtlen...vb) Yeşillik ve sebzeler ise diyetin % 70 -80 ’ini oluşturabilir(Patates, kabak, yabani havuç, fasulye, ezilmiş bezelye, asparagus, karahindiba, roka, dut yaprağı, ebegümeci, turp otu...vb) İguananın yemek tabağında 6 – 7 çeşit ot veya sebze olmalıdır. Eğer yeterli kalsiyum almadığına inanıyorsanız yemine Vitamin D3 damalatabilir ve kalsiyum ilave edebilirsiniz. Cam arkasından değil direkt güneş ışığı almasına özen göstermelisiniz.

EVDE TİMSAH BESLEME
Ayrıca evde akvaryumda beslenecek küçük timsahlar mevcuttur. Ancak çabuk büyüyen normal timsahlar (Nil Timsahı gibi...) ev için uygun değildir. Evcil Hayvan olarak değerlendirilmezler. Karınları aç olduğunda sahiplerini tanımayabilirler. Evde ufak ırktan timsahlar büyük akvaryumlarda besleyen bazı hayvanseverler var.

KIRMIZI YANAKLI SU KAPLUMBAĞASI BESLEME
Evinize aldığınız küçük Kırmızı yanaklı su kağlumbağaları hergün beslenmeli biraz büyük boylarda besleme iki güne bir yapılabilir. Bu kaplumbağalar hem etçil, hem de otçul hayvanlardır. Gelişme döneminde daha çok etçil karakterleri ön plandadır. Yaşları ilerledikçe otçullaşırlar ama et yemeye devam ederler. Özel kaplumbağa yemleri kullanılabilir ancak bu tek başına yeterli değildir. Bunun yanında hayvansal proteinler verilmelidir. (haşlanmış tavuk, balık, karides, kurtçuklar su salyangozu gibi doğal protein kaynakları verilebilir. Bu menisinin yarısını oluşturur. Diğer yarısı ise havuc, marul, kıvırcık, gibi taze yeşilliklerden oluşur Arasıra elma, çilek muz gibi meyveler de verilebilir Kemirecekleri kalsiyum blokları ve katkı olarak satılan mineral destekler verilebilir. Kaplumbağalar yem yerken etrafı çok pisletirler bundan dolayı ayrı bir kapta yem verilmesini de tavsiye edebiliriz.

Evde Ördek Besleme ile İlgili Pratik Bilgiler

beslemesi çok keyifli bir hayvandır. Size bağlanır, peşinizden gelir ve yürürken ritmik bir şekilde ötebilir. Uykusu geldiğinde size sokulup uyumayı tercih eder veya kafasını kıvırıp kanadının altına koyarak tatlı tatlı bir uyku çeker. Sizinle konuşurmuşcasına bik bik öterler yüzünüze bakarak. Yaşam alanını bir çit ile çevirdikten sonra eğer balkonda besliyorsanız buraya kum ve toprak eklemeniz gerekecektir ve de küçük parçacıklar halinde kireç taşı (inceltilmiş mıcır taşı) bulundurun. Ayrıca ördek yüzen bir hayvandıriçine su konulan bir leğen mutlaka yerleştirin ve ara sıra suda keyif yapmasına müsade edn. Ancak eklemem gereken bir şey daha yavru ördekler suyu sevmeyebilir ve yüzmek istemeyip sudan çıkmaya çalışabilirlerde... Öğütülmüş tahıl yerler ve bu yiyeceği pet-shop veya zirai malzeme satan yerlerden temin edebilirsiniz. Ördekler yemek yerken mutlaka suya ihtiyaç duyarlar ve yanlarına koyacağınız su kabından su alarak yiyeceklerini su ile beraber yutarlar. Salatalık, marul gibi sebzelere bayılırlar. Haşlanmış nohut ve buğday da verebilirsiniz. Domates, karpuz (Karpuz kabuklarını didiklemeye bayılırlar. Yemek arasında ise mutlaka su içerler. Bir defada çok yemek yememesine dikkat etmek lazımdır. Yavruları sıka aralıklarla beslemek saha olumlu olacaktır. Ayrıca yeme veya suyuna mineral takviyesi yapmak gereklidir. Çünkü çok hızlı büyüyen bu hayvanlarda kalsiyum ve diğer mineral maddelerin eksikliğine bağlı olarak bacaklarda ve ayaklarda kemikklşerde yamukluklar veya eklem problemlerine rastlanabilir. Bunu engellemek için mineral madde takviye edilmeli ve daha önemlisi direkt güneş ışığı ile temas etmesi sağlanmalı (Camın arkasından değil)

Oğuz Seyfi
Veteriner Hekim


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İguana,timsah ve Kaplumbağa Besleme Konusunda Pratik Bilgiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Oğuz SEYFİ Fotoğraf
Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi53 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin Makaleleri
► Muhabbet Kuşları Konusunda Bilgiler ve Tavsiyeler ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kuzu Besleme ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kangal Köpeği Hakkında Bilgiler Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İguana,timsah ve Kaplumbağa Besleme Konusunda Pratik Bilgiler' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kuzu Besleme ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:41
Top