2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpekte Uyuz ve Kene Olgusu ve Bununla Mücadelede İzlenecek Yöntemler
MAKALE #4315 © Yazan Vet.Hek.Oğuz SEYFİ | Yayın Ocak 2010 | 10,735 Okuyucu
KENE:

Bahçede yaşayan, dolaşan ve parklarda oynayan köpekler için en önemli nokta çevrelerinde, yani barınak çevresinde, yürüyüş yolları ve gezinti oyun alanlarında kene bulunmamasıdır. Bahçe tavukçuluğunun yasaklanması sonucu son yıllarda kene enfestasyonlarında gözle görülür bir artış vatdır. Bu nedenle öncelikle bu alanların kene ve diğer kanemici parazitlerden temizlenmesi gerekir. Bunun için veteriner hekiminizin tavsiye edeceği antiparaziter bir ilacı tavsiye ettiği şekilde bahçenizde, sitenizin bahçe ve parklarında ve yürüyüş yollarında kullanmanız gerekmektedir.
Özellikle bahar ve yaz dönemi antiparaziter önlemlerin alınmasının gerektiği bir dönemdir. Bu dönemde keneler, pireler ve diğer ektoparazitler aktivitelerini arttırırlar. Evcil hayvanlarımızı kenelerden onlara uygulayacağımız antiparaziter ilaçlar ile koruyabiliriz. Eğer bahçede yaşıyorlarsa buraların da belirli aralıklarla ilaçlanarak kene pire gibi ektoparazitlerden temizlenmesi gerekir.
Doğada çok fazla kene cinsi, türü ve alt türü mevcuttur. Bunların morfolojik yapıları, organelleri, gelişme formları birbirinden farklıdır. Dolayısıyla bunları sınıflandırmak uzmanlık isteyen bir iştir ve hayvanınızın üstünde kene gördüğünüzde paniğe kapılmamalıyız. Keneyi parşalamamalı üzerine alkol vb. dökmemeliyiz.
Öncelikle hayvanlarımızı kene riski olan yerlerde gezdirmemeliyiz.
Gezinti sonrası köpeğinizi kontrolden geçirin.
Köpeğinize mutlaka koruyucu dış parazit ilacı uygulaması yaptırın.Piyasada değişik firmaların değişik özellik ve formülasyonda ilaçları mevcuttur. Bunlar; Sıvı şekilde sırt bölgesine uygulananlar toz şeklinde olanlar, tasma yada dökme çözelti veya sprey tarzında ürünler mevcuttur. Veteriner hekiminizle köpeğiniz veya kediniz için en uygun ilaçları seçmeniz daha yararlı olacaktır.
Küçük boy köpek ve kedilerinize pire tasması uygulayabilirsiniz ancak büyük ırktan hayvanlara tasma genelde yetersiz kalabilmektedir.
Köpek kulübesini ve bahçemizi belirli aralıklarla keneye karşı ilaçlamalıyız. İlaç konusunda veteriner hekiminiz size yardımcı olacaktır.
UYUZ:
Uyuz, deride tünelimsi oyuklar kazarak hareket eden deriye ve kıl follüküllerine yerleşen paraziter bir deri hastalığı olarak tanımlanabilir. Uyuz etkenlerinin bir çok çeşidi vardır ve ülkemizde en çok görülenler ise Demodex, Sarcoptes, Otodectes, Notoedres adlı etkenlerin yaptığı uyuzdur. Bu parazitler kan, doku sıvıları ve ölü deri döküntüleri ile beslenirler.Kaşıntılı lezyaonlara yol açabilirler. İnatçı ve tedavisi zaman alan bir problemdir. Ülkemizde özellikle sokak köpekleri arasında yaygındır. Direkt teams, dokunma, kene ve pireler gibi parazitler, mama kabı, tasma, yatak gibi ortak kullanılan malzemeler ve ortak gezdirilen alanlar bulaşmada önemli rol oynar. Genellikle derinin tüysüz veya tüyü az bölgelerinde özellikle dirsekler de başlar ve vücudun geneline yayılabildiği gibi bazı uyuz etkenleri kulak kepçesinde ve çevresinde, göz çevresinde lokalize olabilirler.
Uyuz tehşisini veteriner hekimin koyması gerekir diğer deri hastalıkları ile karışabilir. Örneğin Demodex uyuzunda kaşıntı görülmeyebilir. Yani bütün uyuz etkenleri kaşıntı yapmayabilir. Bu nedenle tehşis için mutlaka Veteriner Hekiminize danışmanız gerekmektedir.
Semptomları ise;
-Kaşıntı (Genelde şiddetli ve dinmeyenbir kaşıntı) Ancak Demodex gibi türler kaşıntı yapmayabilir.
-Kaşınmya bağlı tırnak çizikleri
-Tüylerde dökülme,
-Deride lokal tüysüz alanlar,
-Deride kalınlaşma, kepeklenmeler
-Deride veziküller, yaygın yaralar, kızarıklıklar ve pigmentasyon arışı
-Giderek ağırlaşan koku,
-Zayıflama, stresse bağlı huzursuzluk gösterebilirler.
Uyuz tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavisi bir birbuçık ay kadar sürebilir. Vakit geçirmeden veteriner hekiminize baş vurun.
Unutmayın” Veteriner Hekiminiz sizin ilk çarenizdir."
OĞUZ SEYFİ
Veteriner Hekim
Yenişehir Veteriner Kliniği
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpekte Uyuz ve Kene Olgusu ve Bununla Mücadelede İzlenecek Yöntemler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Oğuz SEYFİ Fotoğraf
Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi53 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin Makaleleri
► Köpek ve Kedilerde Uyuz Hastalığı Belirtiler ve Tedavi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Hayvanlarda Kene Sorunu ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Evcil Hayvanlarda Kene Problemleri Vet.Hek.Cenk YALÇIN
► Kedi ve Köpekte Kusma ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Köpekte Uyuz ve Kene Olgusu ve Bununla Mücadelede İzlenecek Yöntemler' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kuzu Besleme ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:58
Top