2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yavru Köpekte Tuvalet Alışkanlığı
MAKALE #4317 © Yazan Vet.Hek.Oğuz SEYFİ | Yayın Ocak 2010 | 36,980 Okuyucu
Yavru Köpekte Tuvalet Alışkanlığı
Eve yeni gelen yavru köpeğin evin içine çişini yapması çok doğal bir harekettir. Köpeğinize vereceğiniz uygun bir eğitim ile unun tuvalet eğitimi ile onun evinizin kurralarına uygun yaşamasını sağlayabilirsiniz. Yaşamının ilk 5-6. ayına kadar tuvalet eğitimi mutlaka verilmelidir. Bunun için;

· Öncelikle ona her zaman ismi ile hitap edin
· Ayrıca ödüllendirdiğinizde “Aferin” gibi kelimeler kullanın. Cezada ise “ Sesem, hayır..” gibi kelimeler kullanarak bu kelimeleri öğrenmesini sağlayın.
· Genelde köpekler uyudukları yere tuvaletlerini yapmazlar.
· Evde yeni gelen yavrunun rahat çiş yapması için 5 – 10 katlı bir gazete kağıdı yere serilir. Eğer gazete kağıdı üzerine tuvalet yaparsa köpek ödüllendirilir. Daha sonra üstteki kirli gazete kağıdı toparlanıp atılır.
· Eğer köpeğiniz gazete kağıdı dışında bir yere tuvaletini yapıyor ise sahibi tarafından sevilmemeli ve gerek hareketler ile gerekse ses tonunu yükselterek köpeğe yanlış bir iş yaptığı belli edilmelidir. Unutulmaması gereken önemli bir diğer nokta çok yüksek sesle bağırmak ve canını yakmak köpekte korkuya ve korkudan altına çiş yapmaya neden olabilir.
· Köpek gazete kağıdı üzerine çiş yapmayı öğrendikten sonra gazete kağıdı kaplı alan günden güne küçültülür ve köpeğin nereye tuvalet yapması isteniyorsa oraya konulmalıdır.
· Yavru köpeğiniz yemeğini yedikten hemen sonra tuvaletini yapması istenilen yere götürülmeli ve burada tuvaletini yapana kadar beklenmeli ve işlem bittikten sonra ödüllendirilmelir. Aynı işlem uykudan uyandıktan sonra yapılmalı ve yine tuvaletini istenilen yere yapan hayvan ödüllendirilmelidir.
· Unutulmaması gereken önemli bir diğer nokta, köpek dışkı veya idrar yapmaya hazırlandığı ve kpozisyon aldığında köpekten biraz uzaklaşmak gerekmekte ve köpeğin bunu rahatça yapması beklenmelidir. Eğer köpeğinizi rahatsız ederseniz tuvaletini yapmaktan vazgeçebilir.
· Eğer köpeğiniz yanlış bir yere idrar veya kaka yaparsa ona şiddetle bağırıp üzerine gitmeniz durumunda köpeğinizde sorunlara da neden olabilirsiniz. Bu nedenle sabırlı olunmalıdır.
· Çiş damlası olarak (Puppy Trainer) olarak adlandırılan bir çok ürün piyasada satılmaktadır. Bu ürünlerin ne derece başarılı oldukları tartışmalı bir konudur. Bazı köpek sahipleri çok memnun iken bir kısmı ise hiç bir sonuç almadıklarından şikayet etmektedirler.
· Köpeklere çiş veya kakasını yaptıktan sonra bu alana burunlarını sürüp daha sonra yapmaları istenilen yere burunlarını sürmek şeklinde bir çiş, kaka eğitimi de verilmesi halk arasında yaygın bir yöntemdir. Ancak köpeğin burnunu kaka veya çişe sürmek yanlış bir yöntemdir bunu yerine koklatmak gerekir. Yavru köpeğin burnunu kakaya sürtmek kaka yeme alışkanlığı gibi istenmeye alışkanlıklara yol açabileceği gibi hijyenik ve uygun bir yöntem de değildir.
· Köpeğinizin her zaman aynı yere kaka yapmasını sağlamalı ve bu sayede onun bir tuvalet bölgesi olduğunu öğrenmeseine yarımcı olmak faydalı olacaktır.
· Ayrıca köpeğiniz kaka yaptığında bir poşet yardımı ile kaka uzaklaştırılmalıdır. Bu amaçla yanınızda mutlaka sağlam bir poşet bulundurmalısınız. (Bu amaçla ir boy buzdolabı poşetleri uygun bir çözüm sağlayabilmektedir.)
· Unutmayın ödüllendirerek eğitim vermek her zaman daha olumlu sonuçler verir. Ceza istenmeyen hareketleri durdurmaya yönelik olmalıdır. Ceza ve hata odaklı bir eğitim baştan başarısız olmaya mahkumdur. İtilen dövülen bir köpeğin eğitimi tam olmayacak korkak ve şaşkın bir hal alabilecektir. Olumlu hareketleri ödüllendirmek eğitiminizin ana çizgisini oluşturmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yavru Köpekte Tuvalet Alışkanlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Oğuz SEYFİ Fotoğraf
Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi53 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin Makaleleri
► Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Vet.Hek.Mehmet Erkan AVAN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Yavru Kedi ve Köpeklerde Isırma Problemi Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Köpeklerde Doğum ve Yavru Köpeklerin Bakımı Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
► Kedi ve Köpekte Kusma ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Köpekte Tasma Seçimi ve Kullanımı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi-Köpekte Tüy Dökülmesi Problemi Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Yavru Köpekte Tuvalet Alışkanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kuzu Besleme ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:12
Top