2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hazımsızlık ve Bitkisel Çözümler
MAKALE #4320 © Yazan Dr.Ahmet TOPTAŞ | Yayın Ocak 2010 | 5,808 Okuyucu
HAZIMSIZLIK

Hazımsızlık (Dyspepsia) karın bölgesinin üst kısmında ağrı, erken doyma hissi, dolgunluk hissi, gaz ve bulantı, yanma şikayetleriyle ortaya çıkar. Aynı zamanda isal ve kabızlık görülebilir, üzüntü ve sıkıntı ile şikayetler artar.
Hastalığın nedenleri arasında bağırsak tembelliği, gastrit, ülser, sindirim salgılarının yetersizliği, bağırsak hareketlerinin yavaşlığı, üzüntü ve sıkıntı sayılabilir.
Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılan çok az sayıda kimyasal-sentetik ilaç bulunmaktadır, öncelikle bitkisel ilaçlar kullanılmaktadır.
Bitkisel ilaçların etkileri hafif, istenmeyen etkileri çok az, etki çeşitliliği fazla ve tedavi alanı geniştir. Tahammülü kolay olduğu için hastalar tarafından da tercih edilmektedir.
Acı madde (Amara) ihtiva eden bitkisel ilaçlar sindirim salgılarını artırarak ağrı, kramp ve dolgunluk hissini gidermektedir.
Esans ihtiva eden bitkisel ilaçlar mikrop öldürücü (Antibakteriyel), kramp giderici ve bağırsak hareketlerini artırıcı olarak etki etmektedir.
Acı madde ve esans ihtiva eden bitkisel ilaçlar sindirimi kolaylaştırıp hızlandırarak ağrı, kramp, dolgunluk hissi ve gazı gidermektedir.
Sinirsel esaslı şikayetlerde bitkisel sakinleştirici ilaçlar faydalı olmaktadır (Bakınız: Psikolojik hastalıklar).
Tedaviye destek olarak içki ve sigara içilmemeli, fazla yağlı yememeli, meyve-sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli, lokmalar iyice çiğnenmelidir.

Dahilen Kullanılan Bitkisel Çözümler:

Adaçayı yaprağı: Kıyılmış 1 çay kaşığı yaprak fincana konur, üzerine 100 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Ananas enzimi (Bromelain): Hazır ilaç olarak kullanılır. Sindirim salgılarını artırır ve özellikle pankreas çalışmasını düzenler.
Anason tohumu: Kıyılmış veya dövülmüş 1 çay kaşığı tohum fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Esansı kullanılacaksa kesme şekere 3-4 damla damlatılarak günde 3 defa yenir.
Ardıç meyvesi: Kıyılmış 1 çay kaşığı meyve fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Bahçe nanesi yaprağı ve esansı: 1 yemek kaşığı (1,5 gr) yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Esansı kullanılacaksa günde 3 defa kesme şekere 3-4 damla damlatılarak yenir.
Biberiye yaprağı: Kıyılmış 1 kahve kaşağı yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Bozotu: Kıyılmış 1 kahve kaşağı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Centiyane kökü: İnce kıyılmış 1 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Civanperçemi çiçeği ve otu: Kıyılmış 1-2 çay kaşığı ot veya çiçek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Çin tarçını kabuğu: Dövülmüş veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kabuk fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Dereotu tohumu: Kıyılmış veya dövülmüş 1 çay kaşığı tohum fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Enginar yaprağı: İnce kıyılmış 1 çay kaşığı yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 3 defa çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Frenk kimyonu tohumu ve esansı: Kıyılmış veya dövülmüş 1-2 çay kaşığı tohum fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir. Esansı kullanılacaksa; bir çay bardağı su veya süte 2-4 damla esans damlatılır, yemeklerde içilir.
Haronga yaprağı ve kabuğu: Hazır ilaç tarifine göre kullanılır.
Havlıcan kökü: Kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Java zerdeçalı: Kıyılmış veya öğütülmüş 1-2 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Kakule meyvesi: Dövülmüş 2 çay kaşığı tohum fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 3 defa çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Kantaron otu: İnce kıyılmış 1-2 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Karahindiba kökü ve otu: Kıyılmış 1 yemek kaşığı kök ve ot karışımı fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.İdrar artırıcı olduğu için kullanım sırasında günde 2 litre su içilmelidir.
Karaturp: Turp sıkılarak suyu çıkarılır, yemeklerde 1-3 yemek kaşığı içilir.
Kınakına kabuğu: Kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kabuk 150 ml kaynar su içinde 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Kişniş tohumu: Dövülmüş 2 çay kaşığı tohum fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Lavanta çiçeği: 2 çay kaşığı çiçek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Aynı zamanda sakinleştirici etki gösterir.
Melekotu kökü: Kıyılmış 1 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Mübarek dikeni otu: Kıyılmış 2 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenip süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Nane esansı: Günde iki defa kesme şekere 3 damla damlatılarak yemeklerde yenir.
Oğulotu (Melisa) yaprağı: Kıyılmış 2 çay kaşığı yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 5 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Aynı zamanda sakinleştirir.
Papatya çiçeği: 1 yemek kaşığı kıyılmış çiçek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3-4 defa içilebilir.
Pelinotu: Kıyılmış 2 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Rezene tohumu ve esansı: Kıyılmış veya dövülmüş 1 çay kaşığı tohum, fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Esansı kullanılacaksa; günde 3 defa kesme şekere 2-3 damla damlatılarak yenir. Rezene tohumu ve esansı hekim izni olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.
Seylan tarçını kabuğu: Dövülmüş veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kabuk fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Şerbetçiotu çiçeği: İnce kıyılmış 1 çay kaşığı çiçek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Sindirim salgılarını artırarak, hazmı hızlandırır, aynı zamanda sakinleştirici etki gösterir.
Turunç kabuğu: İnce kıyılmış 2 çay kaşığı kabuk fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Portakal kabuğu ve turunç kabuğu aynı tedavi etkisine sahiptir, tadı nedeniyle çocuklarda tercih edilir.
Yabani hindiba kökü: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Çok acı çayları içemeyenler tarafından tercih edilir.
Zencefil kökü: İnce kıyılmış veya öğütülmüş yarım çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Zerdeçal kökü: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.

Karışım Halinde Kullanılan Bitkisel Çözümler:

Anason tohumu + Frenk kimyonu tohumu + Rezene tohumu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Anason tohumu30 gr
Frenk kimyonu tohumu 60 gr
Rezene tohumu60 gr
Tohum karışımı kullanılmadan hemen önce dövülmeli veya öğütülmelidir.
1 çay kaşığı karışım fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.
Karışım sindirim salgılarını artırır, hazmı hızlandırır, gaz ve kramp giderici etki gösterir.

Anason esansı + Frenk kimyonu esansı + Rezene esansı
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Anason esansı20 gr
Frenk kimyonu esansı 10 gr
Rezene esansı10 gr
Kesme şekere 5-6 damla esans karışımı damlatılır, günde 3 defa yemeklerden sonra yenir, veya yarım bardak ılık suya damlatılarak içilir.
Karışım sindirim salgılarını artırır, hazmı hızlandırır, gaz ve kramp giderici etki gösterir.
Hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.
Uyarı: Esanslar çocukların yüzüne ve özellikle burnuna tutulmamalıdır, şok etkisiyle boğulma meydana gelebilir.

Bahçenanesi esansı + Frenk kimyonu esansı
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Bahçenanesi esansı20 gr
Frenk kimyonu esansı 10 gr
Kesme şekere 5-6 damla esans karışımı damlatılır, günde 3 defe yemeklerden sonra yenir, veya yarım bardak ılık suya damlatılarak içilir.
Karışımın gaz ve kramp giderici etkisi vardır, mikropların çoğalmasını önler.

Bahçenanesi esansı + Frenk kimyonu esansı + Papatya çiçeği
20 gr bahçenanesi esansı ile 10 gr frenk kimyonu esansı karıştırılır, günde 3 defa bu karışımdan kesme şekere 4 damla damlatılıp yenir, veya yarım bardak ılık suya damlatılarak içilir. İlave olarak günde 2 fincan yemeklerden sonra papatya çiçeği çayı içilir (Bakınız: Papatya çiçeği).
Bu uygulama gaz ve kramp gidericidir, mikrop öldürücü özelliği vardır.

Bahçenanesi esansı + Frenk kimyonu esansı + Rezene esansı
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Bahçenanesi esansı10 gr
Frenk kimyonu esansı 5 gr
Rezene esansı5 gr
Günde 3 defa bu esans karışımından kesme şekere 4 damla damlatılıp yenir, veya yarım bardak ılık suya damlatılarak içilir.
Bu uygulama gaz ve kramp gidericidir, mikrop öldürücü etkisi vardır.
Hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.
Uyarı: Esanslar çocukların yüzüne ve özellikle burnuna tutulmamalıdır, şok etkisiyle boğulma meydana gelebilir.

Bahçenanesi esansı + Frenk kimyonu esansı + Rezene esansı + Papatya çiçeği
Örnek bir esans karışımı şöyle olabilir:
Bahçenanesi esansı10 gr
Frenk kimyonu esansı 5 gr
Rezene esansı5 gr
Günde 3 defa bu esans karışımından kesme şekere 4 damla damlatılarak yenir, veya yarım bardak ılık suya damlatılarak içilir. İlave olarak günde 2 defa papatya çiçeği çayı içilir (Bakınız: Papatya çiçeği).
Bu uygulama gaz, dolgunluk hissi ve mide-bağırsak bölgesindeki hafif kramplarda kullanılır.
Hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.

Bahçenanesi yaprağı + Frenk kimyonu tohumu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Bahçenanesi yaprağı50 gr
Frenk kimyonu tohumu25 gr
1 yemek kaşığı karışım kullanmadan hemen önce dövülür, fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Bu karışım gaz, dolgunluk hissi ve mide-bağırsak bölgesindeki hafif kramplarda kullanılır.

Bahçenanesi yaprağı + Frenk kimyonu tohumu + Papatya çiçeği
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Bahçenanesi yaprağı25 gr
Frenk kimyonu tohumu25 gr
Papatya çiçeği50 gr
1 yemek kaşığı karışım kullanımdan hemen önce dövülür veya öğütülür, fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.

Bahçenanesi yaprağı + Frenk kimyonu tohumu + Rezene tohumu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Bahçenanesi yaprağı25 gr
Frenk kimyonu tohumu25 gr
Rezene tohumu25 gr
1 yemek kaşığı karışım kullanımdan hemen önce dövülür veya öğütülür, fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.

Devedikeni tohumu + Bahçenanesi yaprağı + Pelinotu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Devedikeni tohumu (öğütülmüş) 75 gr
Bahçe nanesi yaprağı (kıyılmış) 50 gr
Pelinotu (kıyılmış) 25 gr
1 yemek kaşığı karışım fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Bu karışım özellikle sarfa yollarının normal çalışmamasına bağlı (fonksiyonel) hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.

Java zerdeçalı + Bahçe nanesi yaprağı + Pelin otu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Java zerdeçalı (kıyılmış) 30 gr
Bahçe nanesi yaprağı (kıyılmış) 60 gr
Pelin otu (kıyılmış) 30 gr
2 çay kaşığı karışım fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Bu karışım özellikle safra yollarının normal çalışmamasına bağlı (fonksiyonel) hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.

Karahindiba kökü ve otu + Bahçe nanesi yaprağı + Enginar yaprağı
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Karahindiba kökü ve otu (kıyılmış) 50 gr
Bahçenanesi yaprağı (kıyılmış) 25 gr
Enginar yaprağı(kıyılmış) 25 gr
1 yemek kaşığı karışım fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Bu karışım özellikle safra yollarının normal çalışmaması sonucu karın boşluğunun üst kısmında görülen kramp şeklindeki şikayetlerde kullanılır.

Karahindiba kökü ve otu + Kırlangıçotu + Pelinotu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Karahindiba kökü ve otu(kıyılmış) 100 gr
Kırlangıçotu(kıyılmış) 25 gr
Pelinotu(kıyılmış) 25 gr
1 yemek kaşığı karışım fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Bu karışım özellikle safra yollarının normal çalışmaması sonucu meydana gelen hazımsızlık şikayetlerinde uygulanır.

Melekotu kökü + Centiyane kökü + Frenk kimyonu tohumu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Melekotu kökü(kıyılmış) 40 gr
Centiyane kökü(kıyılmış) 30 gr
Frenk kimyonu tohumu 40 gr
2 çay kaşığı karışım dövülerek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Bu karışım gaz, dolgunluk (şişkinlik) hissi ve mide-bağırsak bölgesindeki hafif kramp şeklindeki şikayetlerde kullanılır.
Hazımsızlık şikayetlerine isal, kabızlık, sinirlilik gibi diğer şikayetler de eşlik ediyorsa ilgili bölümlere bakılmalıdır.


Kaynaklar:
1- Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212) 5285076-5286005.
2- Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hazımsızlık ve Bitkisel Çözümler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ahmet TOPTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ahmet TOPTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Ahmet TOPTAŞ
İstanbul
Kimya Doktoru
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ahmet TOPTAŞ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Hazımsızlık ve Bitkisel Çözümler' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Bitkilerle Modern Tedavi Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:38
Top