2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmajinasyon Nedir?
MAKALE #4343 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Ocak 2010 | 84,910 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
İMAJİNASYON SADECE HAYAL Mİ YOKSA?

İmajinasyon beş duyumuz tarafından algılanmayan, hissel imajlar ve görüntülerdir. Hayal gücünün birbirinden farklı kombinasyonlarıdır. İnsanın hayal gücünü kullanarak düşünmesi, düşündüklerini betimleyerek canlandırması ve yeni imajlar meydana getirmesidir. Üretmektir. Hazırda var olanı biçimlendirmesidir. İmajinasyon her insanda olan bir özelliktir ve doğuştandır. Zira bir şeyleri imgelemeden düşünme süreçlerinin gerçekleşmesi ve yeni tasarımların oluşması olası değildir. Ancak imgeleme kişiden kişiye farklılık gösterebilir bunun nedeni de kişi kendinde o gücün olduğunu bilemeyebilir ve dolayısıyla kullanmaz. Bir başka neden ise, kişinin sığ kalmasıdır; yeni şeyler aramaması, hayal dünyasına çeşitlik katmaya çalışmamasıdır.
İmajinasyon yeteneğini bir şeyi tasarlarken ona biçim verme olarak düşünebiliriz. Bir bakıma tasarım yaratırken maddeye yansıttığımız içsel enerjimizin şekillenmesidir. Ruh, bir maddeyi şekillendirmek ya da tasarlamak istendiğinde bunu düşünce gücünün zenginliği -hayal dünyası yardımıyla yapar. Örneğin şiir yazmak ya da güzel bir söz söylemek. Sözler zaten hali hazırda beynimizde bulunan kavramlardır. Onu şiire çeviren bizim imajinasyon yeteneğimizdir.

TARİHÇE:

Yaratıcılık içeren tüm esenlerlerin ardında imajinasyon yeteneği bulunmaktadır.
Bestelerde, sanat eserlerinde, mimari yapılarda…
Eski medeniyetlerden olan Mayalar ip imajinasyonu, İnkalar taş imajinasyonu, Astekler ise toprak imajinasyonu ile kalıtımsal örnekler yaratmışlardır. Antik çağda Hindu bilgeler imajların Tanrı’nın insanlarla iletişim kurma yollarından biri olduğuna inanmışlardır.
Sokrates, Platon ve Aristotales gibi filozoflarda eserlerini bu sayede yaratmışlardır.,

İMAJİNASYON TEKNİKLERİ:

İmajinasyon teknikleri sayesinde bireyin kişisel ve sosyal yaşamı nitelik kazanır.
Upuzun güzel bir çayır, bir dere kenarı, güzel bir ev...

-Gevşeme:

Fiziksel hareketlerle yapılan bu egzersizler kişinin gevşemesini sağlar. Güzel bir odada güzel bir koku eşliğinde, istenen objelerin bulunduğu ortamlar ve ışıklarla birlikte, o anda amaçlanan konu ya da problemin çözümü için kişinin imgeleme yeteneği devreye girer.

-Doğru Nefes Alıp Vermek:
Gevşemenin bir diğer yöntemi olan doğru nefes alış verişi, doğru düşünmeyi ve zihinsel farkındalığı sağlar. Dolayısı ile hedef olan konu ile ilgili imgelemeler daha sağlıklı gerçekleşir.

-Pozitif Düşünme Gücü ve Olumsuz Düşünceyi Yakalama:
Olaylar ve problemler hakkında pozitif düşünme sağlayarak ve olumsuz düşünceyi olumlu düşünceyle değiştirerek imgeleme kullanılır ve baş etme mekanizmaları geliştirilir.

-Dinlere Göre Yapılan İbadetler:
Farklı dinlerde farklı yollarla yapılan birçok ibadette imajinasyon yeteneğini arttırmaktadır.
Namaz kılmak, günah çıkartmak, yoga.

-NLP:
Kişisel gelişimi kuvvetlendirmesinden ve farkındalık kazandırması açısından imgelemeyi arttırır.

-Spor Alanları:
Birçok spor dalıyla bedensel ve zihinsel sağlığın desteklenerek imajinasyon yeteneğinin arttırılmasıdır. (Pilates)

-Psikolojik Tedaviler:
Psikolojik tedavilerde imajinasyon yöntemi kullanılmaktadır. Bu sayede kişi stresle başetmeyi öğrenecektir.(Psikodrama, emotional flooding(taşırma), hipnoterapi)
Bu teknikler çoğaltılabilir, doğru ve önemli olan kişiyi besleyen şeyleri bularak doğru imajinasyon kurmasını sağlamaktır.

BİLGİ-İSTEK-İRADE-NİYET-HAYAL DÜNYASI-ARZULAR:

Bilgiye ulaşma niyetle ve istekle gerçekleşir. Düşüncelerimiz niyetimizi oluşturur. Neyi öğrenmek istiyorsak yönelimimiz ona doğru olur. Hayal dünyamız ve arzularımız imajinasyonlarımıza yön verir. Dolayısı ile isteklerimiz ve hedeflerimiz tutarlı ve bizi güçlendirici nitelikte olmalıdır.
İmajinasyonun doğru olarak kullanımında düşünce-duygu ve davranış bağlantısına dikkat etmeli, isteklerimizin ve arzularımızın ruhsal gelişimimize katkısına, aynı zamanda kendimizle birlikte başkalarına fayda sağlamasınada önem vermeliyiz.
İnsanlardaki tüm iyi duygular imajinasyonlarla gelişir. Sevgi, şefkat, affetme ve sinerji oluşturmak. Ruhun beslenmesi iyi duygulardır ve bu duygular sevgi dahilinde oluşur. Bedene ise besin, uyku, cinsellik, dinlenme ve gerekli -yeterli zamanı ayırabilmekle mümkündür. Ruhsal ve bedensel gereksinimler birbirine koordinedir ve biri olmadan ya da tamamlanmadan diğeri eksik kalır.
İmajinasyon yeteneğinin gelişmesi iradeyi kontrol etmeyi sağlar ve kendi kendine telkini de kuvvetlendirir. Dolayısı ile olumsuz durumlarda başetme stratejileri de artar ve stresin çözümü için çok yönlü bakış açısı edinilir. Doğru bir yol izlendiğinde, sezgisel olarak kuvvetlendirir ve iç dünyayı zenginleştirerek farkındalığa ulaştırır.
Kendilerindeki imgeleme gücünü farkedenler kendilerini motive etmeyi bilirler; bakış açısının çeşitliliği, hayal dünyasının zenginliği ve doğru eğitim sayesinde ruhsal yeterliliğe ulaşırlar.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmajinasyon Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► İmajinasyon ile Rahatlama Psk.Dnş.Berna TÜRKER
► Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar? ÇOK OKUNUYOR Psk.İlhan BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İmajinasyon Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:55
Top