2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşamın İçinde Duyu Bütünleme
MAKALE #4358 © Yazan Fzt.Aymen BALIKÇI | Yayın Ocak 2010 | 6,343 Okuyucu
Duyusal Bütünleme:

Duyuların kullanılmak üzere organize olmasıdır.Duyularımız bize fiziksel koşullar(ortam,durum) ve vücudumuz hakkında bilgiler verir.Duyular, nehirlerin denize aktığı gibi beyne akarlar.Sayılmayacak kadar duysal bilgi her an beynimize giriş yapar .Ve sadece gözlerimiz,kulaklarımızdan değil vücudumuzun her yerinden bilgi beyne iletilir.
Yer çekimi ve vücut hareketlerini kontrol eden ve bunları yeryüzü ile ilişkilendiren özel duyularımız bulunmaktadır.

Trafiği Yönetmek

İnsanın verimli bir şekilde hareket etmesi,öğrenmesi ve davranması için beyin duyuları organize etmelidir.Beyin duyuları bir trafik polisinin trafiği düzene soktuğu gibi,düzene sokar.Duyular iyi organize(düzene ,sıraya sokulduğunda) olduğunda, beyin bu duyuları algı,davranış ve öğrenme için kullanabilir.Duyuların girişi düzensiz olduğunda hayat tam anlamıyla sıkışık bir trafiğe benzer.

Duyu Bütünleme…

*Beyinde bilinç dışı gelişen bir durumdur (onunla ilgili düşünmeden oluşur-solunum gibi)
*Duyular tarafından alınan bilgileri düzenler.
*Deneyimlenen olguya bütün bilgileri süzerek anlam katar ve odaklanılması gereken durumu seçer(öğretmeni dinlerken dışarıdaki trafik seslerini gözardı etmek gibi).
*Deneyimlediğimiz duruma anlamlı bir şekilde cevap vermemizi sağlar(adaptif cevap)
*Akademik öğrenme ve sosyal davranış için nörolojik altyapıyı düzenler.

Beynin beslemesi: Vücudumuzun beslenmesi için yemek yememiz ve bu yemeği sindirmemiz gerekli.Duyuları beyin için gerekli besin olarak görebilirsiniz ki onlar vücut ve zihin ile ilgili bilgi sağlar.

Yaşamın İçinde Duysal Bütünleme

Duyusal bütünleştirme anne karnında hareketlerin ve anne karnının algılanmasıyla başlar.
Çok fazla miktarda duysal bütünleme hayatın ilk yılında emekleme, ayağa kalkma ve ayakta durmayı sağlamak için olmak ve gelişmek zorundadır.
Çocukluk çağı oyunları oldukça fazla miktarda duysal bütünleme sağlar.Çocuk oynarken vücudunun duyularını ve yerçekimini görsel ve işitsel olarak bütünler.
Dansçıların ve jimnastikçilerin vücut ve yerçekimi duyularının bütünlüğü çok iyi gelişmiştir.Ressamların ve el sanatları ile uğraşanların el ve göz duyularının bütünlüğü çok iyi gelişmiştir.
Mutlu ve sakin insanlarda sinir sisteminin duysal bütünlüğü genelde çok iyidir.
Doğarken herkes yaklaşık olarak aynı duysal bütünleme kapasitesi ile dünyaya gelir.Ve bunlar genler ile aktarılır, bizim için temel oluşturur.
Çocuk doğduktan sonra duysal bütünleme kapasitesini dünyadaki bir çok uyaranla etkileşime girerek geliştirir.Böylece çocukluk çağı boyunca vücudu ve beyni fiziksel birçok değişikliğe adapte eder.Duysal bütünlemenin gelişimi için en uygun potansiyel adaptif cevap sırasında olur.

Adaptif Cevap: Adaptif cevap duysal deneyimlere bağlı hedef odaklı, anlamlı cevaplara denir. Bebek çıngırağı görür uzanır ve alır. Burda almak adaptif cevaptır. Ama ellerini amaçsızca sallamak adaptif cevap değildir.Daha kompleks bir adaptif cevap bebek çıngırağı daha uzakta görüp onu almak için emekleyince çıkar.Adaptif bir cevapta bir zorluğun üstesinden gelmiş ve yeni bir şeyler öğrenmiş oluruz.aynı zamanda adaptif cevabın şekillendirilmesi beynin gelişimi ve organize olması için yardımcıdır. Bazı yetişkinler bu adece bir oyun diyebilir fakat bilmeliyiz oyun duyusal bütünlemenin sonucunda bir çok adaptif cevap serisini içerir.
Duysal bütünleme mümkün olan en iyi organizasyon ve daha kompleks becerileri geliştir.Oyununu organize edip oyun içinde becerilerini geliştiren çocuklar ileride karşılaşacakları durumlarda daha başarılı olurlar.

**Çocuklar oyunlar ile becerilerini geliştirirler.Bu da ileride daha kompleks yetenekler geliştirmelerine ve karşılaştıkları durumlara karşı başarılı olmalarını sağlar.


Duysal işlem makinesi
7 yaşına kadar beyin bir duysal işlem makinesidir. Bu dönemde beyin duyulmadığı şeye duyulardan aldığı bilgilerle anlam katar.Yani bir çocuğun soyut düşünceleri yoktur veya duyulmadığı şeylerle ilgili fikir, yorum oluşturmaz.
Adaptif cevapları zihinselden çok kassal veya motoriktir.
Bu ilk 7 yıla sensorimotor gelişim yılları denir.
Çocuk daha büyük yaşlara geldikçe zihinsel ve sosyal cevaplar bir kısım sensorimotor aktivitenin yerini alırlar.

Hareket ederken,konuşurken,oynarken olan Duysal integrasyon, okuma,yazma ve iyi davranış için gerekli olan daha kompleks duysal bütünlemeye zemin oluşturur.Eğer sensorimotor işlem yaşamın ilk 7 yılında iyi organize olursa , sonraki zamanlarda çocuk zihinsel ve sosyal becerileri daha kolay bir şekilde öğrenebilecektir.

Zevk Almak
Beynin duysal bütünleme kapasitesi çevresel ihtiyaçlarla karşılaşmak için yeterli ise , çocuk daha efektif,yaratıcı cevaplar verecektir.

İnsan beyni gelişimini ilerleten şeylerden zevk alacak şekilde dizayn edilmiştir.Bu da çocukların ,zıplamak,koşmak,yerde oynamak,tırmanmak … tan neden hoşlandıkları sorusuna iyi bir cevaptır.Hareket etmek istiyorlar çünkü,hareketin sağladığı duysal girdiler beyinlerini beslemektedir.

Duyu bütünleme disfonksiyonu basit aktiviteleri(çorap-elbise giyinme,topa vurma…) bile zorlaştırabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşamın İçinde Duyu Bütünleme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Aymen BALIKÇI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Aymen BALIKÇI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aymen BALIKÇI Fotoğraf
Fzt.Aymen BALIKÇI
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi30 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Aymen BALIKÇI'nın Yazıları
► Duyu Bütünleme Eğitimi Nedir? Fzt.Ümmühan ÇÖPKES
► Ayres Duyu Bütünleme Terapisi Fzt.Aymen BALIKÇI
► Yaşamın Anlamı Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yaşamın İçinde Duyu Bütünleme' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:58
Top