2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Burun Ameliyatları Sonrası Oluşan Sorunlar (Estetik ve Burun Tıkanıklıkları):
MAKALE #4365 © Yazan Prof.Dr.Ömer Taşkın YÜCEL | Yayın Ocak 2010 | 35,826 Okuyucu
Estetik ve beraberinde burun tıkanıklığını gidermeye yönelik yapılan ameliyatlarda zaman zaman sorunlarla karşılaşılmaktadır. Yapılan ameliyatta müdahale edilen burunun oldukça karışık yapısı kemik –kıkırdak-cillten oluşan anatomik yapısı göz önüne alındığında sorunların oluşması kaçınılmazdır. Ama bu sorunlarla daha az karşılaşmak için ameliyat öncesi iyi bir değerlendirme yapılması ameliyat sırasında doğru müdahalelerin yapılması gereklidir.
Estetik burun ameliyatları sonrası oluşan sorunları iki ana başlıkta inceleyebiliriz. Bunlar
1.Ameliyat sonrasında ortaya çıkan sonucun beğenilmemesi
2.Ameliyat öncesi var olan burun tıkanıklığının geçmemesi veya ameliyat sonrası ortaya çıkması
Ameliyat sonrası ortaya çıkan görünümün beğenilmemesi birçok nedene bağlı olabilir. Bunlardan başlıcaları:
-Ameliyat öncesinde doktorla hasta arasında yeterli değerlendirmeye zaman ayrılamayıp isteklerin tam değerlendirilememesi dolayısıyla istenenden küçük büyük, kalkık veya az kalkık gibi sonuçların ortaya çıkması
-Cerrahi sırasında doktorun yeterli değişikliği sağlayamaması
-Ameliyat esnasında dokuların şişliği nedeniyle fark edilemeyen durumların (kemikte fazla veya az alınma vs. gibi) şişler indikten sonra belirgin hale gelmesi
-Ameliyat sonrası iyileşmenin ve dokuların buna uyumunun yetersiz olması
Bu yukarıda sayılan nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan sorunlardan bazıları çok kolay düzeltilebilirken bazıları için uzun süren ameliyatlara ihtiyaç olmaktadır.
Kolay düzeltilebilen sorunlar burun sırtında yer alan fazlalıklar- hafif düzensizlikler –burun kemiklerinin eğrilikleri gibi sorunlardır .
Zor ve uzun süren cerrahi gerektiren durumlar ise burun sırtındaki çökmeler , burun ucundaki düşüklükler ve yine burun uç kısmında yer alan kıkırdağa bağlı eğriliklerdir.
Cilt kalınlığına bağlı olan burun ucu ve sırtındaki şişlik ve büyüklükler ise genellikle cerrahiden yarar görmemektedir.
İkinci veya üçüncü cerrahi gereken durumlarda cerrahın bu konuda tecrübeli olması son derece önemlidir. Daha önce yapılan cerrahide oluşan yapışıklıklar ve sertliklerle beraber , kıkırdak gibi dokuların yetersiz olması cerrahın işini son derece güçleştirecektir. Tekrar yapılan ameliyatlarda genellikle kulak kıkırdağından ve kaburga kıkırdağından parça alınması gerekli olabilecektir.
Burun tıkanıklığı sorununa yol açan faktörlere baktığımızda bunları kısaca şöyle sayabiliriz:
1.Burun ameliyatı sonrası küçülen iç ve dış yapı nedeniyle hava pasajının yetersiz kalması. Ameliyat öncesi yeterli değerlendirilmeyen burun içi kıkırdak-kemik eğrilikleri ve burun eti büyüklükleri (konka hipertrofisi) ve bunlara uygun müdahalenin yapılmaması
2.Burunun uç kısmında yer alan kıkırdakların fazla alınması sonucu çökme ve nefes alma zorlukları
3.Burun alerjilerinin değerlendirilememesi
4.Kronik sinüziti olan hastaların değerlendirilmemesi ve tedavisinin yapılmaması
Ameliyat sonrası oluşan burun tıkanıklıklarında neden olan problemin ortaya konularak düzeltilmesi gerekir. Burun içi kıkırdak ve kemik eğrilikleri bu konudaki en önemli nedenlerdir. Bunların tekrar ameliyatla düzeltilmesi gereklidir. Bu ameliyat genellikle burun içinden çalışılarak yapılır ancak bazı durumlarda açık teknikle yaklaşım gerekli olabilir.
Burun ucundaki kıkırdakların fazla alınması sonucu bu bölgede oluşan çökmeler rinoplasti ameliyatı sonrası karşılaşılan sorunlardan birisidir. Bunun düzeltilmesi için fazla alınmış olan kıkırdakların tekrar desteklenmesine ihtiyaç vardır. Bu amaçla burun içi septum kıkırdağı veya kulak kıkırdağından alınan kıkırdak kullanılabilir
Burun eti şişliklerinde radyo frekans yöntemi ağrısız ve kısa dönemde iyileşmeyi sağlayan bir yöntemdir. Ancak burun eti içinde yer alan kemiğin büyüdüğü durumlarda bunun kesilerek alınması da gerekli olabilir.
Kronik sinüziti veya nazal polipi olan hastalarda yeterli ve uygun sürede kullanılan antibiyotik ve steroidli burun damlalarıyla yapılan tedavi sonrası sinüs tomografisi çektirilmeli, gerekli iyileşme sağlanamamışsa endoskopik sinüs cerrahisi uygulanmalıdır.
SONUÇ olarak rinoplasti hafife alınacak bir ameliyat değildir, gerekli planlama yapılmaz ve ameliyatta uygun müdahaleler yapılmazsa estetik ve nefes alma konusunda problemler oluşabilir , ikinci ve üçüncü ameliyatlara gerek duyulabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Burun Ameliyatları Sonrası Oluşan Sorunlar (Estetik ve Burun Tıkanıklıkları):" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ömer Taşkın YÜCEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ömer Taşkın YÜCEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ömer Taşkın YÜCEL Fotoğraf
Prof.Dr.Ömer Taşkın YÜCEL
Ankara
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ömer Taşkın YÜCEL'in Makaleleri
► Estetik Burun Ameliyatı Dr.Muhammet ERKAN
► Estetik Burun Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik Burun Ameliyatı Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Estetik Burun Ameliyatları Sonrası Oluşan Sorunlar (Estetik ve Burun Tıkanıklıkları):' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Poliplerinde Sık Sorulan Sorular ÇOK OKUNUYOR Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:14
Top