2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karne Heyecanı
MAKALE #4375 © Yazan Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ | Yayın Ocak 2010 | 7,858 Okuyucu
KARNE HEYECANI

Karne günleri öğrencilik hayatının en önemli günlerindendir. Karnedeki notların nasıl olacağı, takdir mi teşekkür mü alınacağı merak edilir. Öğrenciler karnelerini alıp bu heyecanı yaşadıktan sonra da, ailelerinin nasıl değerlendireceğini merak ederler.
Karne tatili de beraberinde getirir.
Karne günleri aynı zamanda bir dönemin artısıyla eksisiyle bittiğini ve tatile merhaba dendiğini haber verir. Tatil denince, neşeli, eğlenceli ve mutlu günler akla gelir. Bizimde temennimiz bu yarıyıl tatilinde öğrencilerimizin dinlenmeleri, zamanlarını daha çok anne babalarıyla birlikte geçirmeleri, yakınlarını ziyaret etmeleri, aileleriyle birlikte gezip eğlenmeleri, sosyal ve kültürel aktivitelere katılmaları ve böylece yeni öğrenmelere yelken açmalarıdır.
Bunun yanında öğrencilerimizin 1. Dönem gördükleri konuların kısa bir tekrarını yaparak eksiklerini gidermeleri, hedefledikleri soruları çözmeleri, bol bol kitap okuyarak tatillerini daha verimli hale getirmeleridir.
Ayrı tatilde eğlence ve oyun adına televizyon ya da bilgisayar karşısında saatlerce oturularak zaman öldürülmemelidir. Bunların yerine ailece alternatif aktiviteler bulmalıdır.
Karne Sendromu
Tatili de beraberinde getirdiği için sevinç kaynağı olan karne günü, bazı öğrencilere karnesinin olumsuz değerlendirileceği düşüncesiyle endişe ve korku yaşatabilir.
Bu bağlamda anne babalara çocukları için önemli olan bu günde nasıl davranılması gerektiği konusunda bazı önerilerde bulunmak istiyoruz. Sevgili anne babalar;
— Öğrenci, ulaşabileceği başarıya ulaşsa da ulaşamasa da ailesinin yakın ilgisine her zaman muhtaçtır. Öncelikle çocuğunuza olan sevginizi hissettirin.
— Çocuğunuz yüksek performans gösterdiyse, uygun seviyede takdir edin. Sevincinizi memnuniyetinizi onunla paylaşın. İyi bir karne öğrenciyi de öğretmeni de aileyi de mutlu edecektir. Gelecek dönemle ilgili düşünce ve hedeflerini sorun.
— Karne nasıl olursa olsun değerlendirmeyi ilk önce öğrenci kendisi yapsın. Siz düşüncelerinizi daha sonra ifade edin.
— Çocuğunuzun karnesiyle ilgili duygularınızı anlatırken söze önce takdir edilecek yanlarından başlayın. İyi notlar üzerinde durun ve memnuniyetinizi dile getirin. “Bu tarz bir yaklaşım, sizin çözüm odaklı olduğunuzu gösterir.”
— Çocuğunuzu başkalarının yanında küçük düşürmeyin, bir başka öğrenciyle kıyaslama yanlışına düşmeyin.
— Kırık notları varsa onları değerlendirirken ifadelerinizi özenle seçin, çocuğunuzun kişiliğini incitmemeye özen gösterin. Kırık notları olan bir öğrenci zaten kendini yetersiz hisseder. Onu korkutarak, eleştirerek dahası döverek bir yere varamayız. Nedenlerini araştırıp bulmak önemlidir. Ailenin karneyi değerlendirirken takınacağı tavır çocuğun daha sonraki çalışma isteğini ve başarısını etkiler.
Eğer karne sizin beklediğiniz gibi değilse şundan emin olabilirsiniz, çocuğunuzun o gün sizden en çok istediği şey “anlayış” olacaktır. Bunu ondan esirgemeyin.
— Fiziksel, zihinsel, sosyal, duygusal ve ailevi sorunu olmayan bir çocuğun başarısız olması için bir neden yoktur. Eğer başarısızlık varsa çocuğun bu durumlardan bir ya da birkaçıyla ilgili sorunu olduğu düşünülmelidir.
— Çocuklarımızın başarısızlık nedenlerini tespit edip gidermek için çapa sarf edersek (sevgi ve sabır anlayışı içerisinde) kırık notları da kısa zamanda düzelecektir. Sevgi ve hoşgörünün çözemeyeceği bir sorun yoktur.
— Ailesinden güç alan öğrencinin başarısızlığını yenmesi çok daha kolay olacaktır. İletişiminizi güçlendirmeye özen gösterin.
— Başarısı düşük derslerini düzeltmesi için çocuğunuzu çözüm üretmeye teşvik edin. Çocuğunuzla birlikte bulduğunuz çözüm yolları için harekete geçin. Sonra da çözüm yollarınızın işleyip işlemediğini takip edin. Öğretmenleriyle işbirliği yapın.
— Ayrıca başarının tek göstergesi karne değildir. Karne yalnızca çocuğun derslerdeki aldığı notlarını gösterir, diğer kazanımları hakkında bilgi vermez. Bu yüzden notların başarının tek göstergesi olarak görülmesi doğru olmaz.
— Zaten karne sadece öğrencinin değildir. Öğrenci, öğretmen ve aile olmak üzere bizlerindir. Çünkü hepimizin onda payı vardır. Bu nedenle anne ve babaların anlayışlı olmaları, kırık notlar nedeniyle örseleyici ve kırıcı davranışlardan sakınmalarını bekliyoruz.
Sevgili Anne Babalar
Karnede kırık notlar varsa, öncelikle şu soruları kendimize sorabiliriz:
Ø Yapmasını istediğimiz davranışlarda ona örnek olabildik mi?
Ø Çocuğumuza zaman ayırıp, nasıl ders çalışması gerektiğini anlatabildik mi?
Ø Ders çalışma alışkanlığı kazanması için, çalışma programını takip edebildik mi?
Ø Düşük not aldığında oturup sorunu birlikte çözmeye çalıştık mı?
Ø Karşılaştığı sorunların çözümünde ona destek olduk mu?
Ø Çocuğumuzun daha başarılı olabilmesi için nasıl bir aile ortamı oluşturmalıyız diye düşündük mü?
Yukarıda ki sorulara (nefsimizi karıştırmadan) gönül rahatlığıyla evet diye cevap verebiliyor muyuz? Bu çok önemli!
Bu bağlamda sizlerden çocuklarınıza güvenmenizi, gelişimlerini takip etmenizi, verimli çalışabilecek ortamlar hazırlamanızı, onları öğrenme konusunda teşvik etmenizi, öğretmenleri ile her zaman iletişim halinde olmanızı istiyoruz.
v Kıymetli anne babalar, “Biz, bizden evvelkilerin ekip biçtikleriyiz. Bizden sonraki nesillerde bizim çabamızın ürünü olacaktır.”
*Anne babalar aynı zamanda çocuklarının evdeki öğretmenleridir. Ebeveynin içinde olmadığı bir eğitim sürecinin kaliteli olması düşünülemez. Geleceğimize daha güvenli bakabilmemiz çocuklarımızın aldığı eğitimin kalitesine bağlıdır. Eğitimciler olarak, siz değerli anne babaların çocuklarınızın yanında olduğunuzu bilmemiz, ülkemizin aydınlık geleceğine olan inancımızı pekiştirmektedir.
Hep birlikte el ele daha aydın bir geleceğe ulaşmak dileğiyle…
Esen kalın.
Fahreddin Gürbüz
Rehber Öğretmen & Eğitim Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karne Heyecanı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fahreddin GÜRBÜZ Fotoğraf
Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
Gaziantep (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'ün Yazıları
► Öğrencinin ve Ailenin Heyecanı; Karne Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Karne Günü Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Karne Uyarısı Pdg.Sedat BAŞ
► Karne,çocuklarımız ve Biz Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Karne Fobisi Psk.Serap DUYGULU
► Karne ve Tatil Psk.Şahin UÇAR
► Ebeveyn, Karne ve Çocuk Psk.Yetkin KUŞAN
► Uzmanlardan Karne Yalanları Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Karne Heyecanı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Nerdesin Mayıs 2015
► Test Çözme Teknikleri Haziran 2010
◊ Veli Bülteni Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:41
Top