2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kalp Hastalıklarına, Kansere ve Yaşlanmaya Doğru Beslenerek Savaş Açın
MAKALE #4395 © Yazan Dyt.Ferin BATMAN | Yayın Şubat 2010 | 4,569 Okuyucu
Antioksidanlar ağızlara sakız oldu desek yeri..şu aralar sakızı bile çıkan antioksidanlar son dönemde oldukça popüler. Sağlıklı, uzun bir yaşam sürdürmek,daha genç görünmek isteyenlerin,sağlığa yaptığı olumlu katkıları nedeniyle antioksidanlara verdikleri önem giderek artıyor.

Antioksidanın ne olduğunu anlatmadan önce “ Serbest Radikaller” in ne olduğunun bilinmesi gerekir.

Serbest Radikaller ; vücuttaki hücreler saldırıp,tahribata uğratan bileşiklerdir.Sigara dumanında,kirli havada ve suda ,bozulmuş gıdalarda,yanmış yağlarda,bitki koruma ilaçlarında,radyasyonda bulunduğu gibi,vücuda alınan besinlerin kullanılması,yağların enerji olarak kullanılması sürecinde de açığa çıkarlar.
Serbest radikaller hücre zarına saldırıp yapısını ve fonksiyonlarını bozarlar.Bozulan hücre zarı
oksijen, su ve gıdaların transferini yapamadığı için bunlardan yeterince yararlanamaz.,zararlı maddeler dışarı atılamaz. İleri safhalarda, zarın yırtılması,hücre içindeki bileşenlerin dağılmasına neden olur.Bu da çevredeki dokulara zarar verir.
Hücre içi bozukluklarda,hücrenin enerji üretimi ve protein sentezi durur.Hücre hiç bir işe yaramadan yavaş yavaş ölür.Hücre kalıntıları çoğaldıkça doku yaşlanır.
Serbest radikaller, damar sertliği ve kalp damar sistemi hastalıklarına ,akciğer hastalıklarına ve katarakta da neden olmaktadır. Erken ve hızlı yaşlanma, ciltteki sarkmalar,eklemlerde bükülme zorluğu,eklem iltihapları, alerji, şeker hastalığı, dolaşım bozukluğu,karaciğer sirozu
Gibi hastalıklarda da serbest radikallerin etkisi çok büyüktür.
Serbest radikallerin vücudumuza olan kötü etkilerinden tamamen kurtulmamız imkansızdır.
Ancak ancak antioksidan gıdalarla doğru beslenerek zararlarını en aza indirebiliriz.

Antioksidanlar

Antioksidanlar serbest radikallere karşı , etkin koruma sağlayabilecek takviyelerdir.Vücut tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınabilen bu kimyasal maddeler,serbest radikallerin vücuda zarar vermesini önlerler. Vücudumuzda serbest radikalleri tanıyan ve etkisiz hale getiren bir sistem vardır. Bu sistem de enzimler,antioksidan vitamin ve mineraller yer alır.Antioksidan sistem , serbest radikallleri hücre zarına,hücrenin yapısında bulunan bileşenlere zarar vermeden kendisine çeker ve bağlar. Böylelikle serbest radikaller zararlı etkilerini gösteremez.
Yapılan araştırmalar,yüksek dozda antioksidan alınmasıyla,kanser ve kalp krizine yakalanma riskinin düştüğünü göstermektedir. Katarakt, ve bulaşıcı hastalıklar konusunda da yararlı etkileri olduğu saptanmış.Ancak bu etki , oluşmuş hastalığın tedavisi aşamasında değil, hastalığın önlenmesini sağlıyarak oluşuyor.
Antioksidan besinler kalp hastalıklarına,kalp krizine,kansere ve erken yaşlanmaya karşı etkili koruyucudurlar.Araştırmalar,antioksidan takviyesi yapılmış hayvanlardaki yaşam süresinin yapılmayanlara göre daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Özellikle ileri yaşlarda antioksidanlar çok daha önem kazanmaktadır.70-90 yaş arasında olupta sağlığı yerinde olan bireylerde kandaki,C ve E vitamini düzeylerinin sağlıksız bireylere göre çok daha yüksek olduğu tesbit edilmiştir.Antioksidanlar ilerleyen yaşlarda vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmekte,cildi ve saçları da beslemektedir.





Antioksidan besinler

A vitamininin yapı taşı olan Beta karoten, C vitamini, E vitamini, selenyum içeren besinler,antioksidan besinlerdir.
Beta karoten, oksijen molekülünden serbest radikallerin oluşumunu önler.
E vitamini,antiosidan bir enzim gibi çalışarak hücre zarının parçalanmasını önler.
C vitamini,hücrelerdeki zararlı reaksiyonları engeller. Selenyum,serbest radikalleri,çoklu doymamış yağ asitlerine dönüştüren,antiosidan etkili bir enzimdir.

A vitamini ve C vitaminini dengeli beslenerek almak mümkündür.A vitamini ve C vitamini kaynağı olan besinlere günlük beslenmede bol bol yer almalıdır.E vitamini ise yağda eriyen bir vitamindir ve en önemli kaynağı bitkisel yağlardır.İdeal miktarda E vitami almak için çok miktarda yağ alınması ise sağlık açısından uygun değildir.Gerekli durumlarda vitamin takviyesi yapılmalıdır.Vücudumuz için gerekli olan bütün maddeleri vitamin haplarından almak mümkün değildir.Besinlerde vücut için gerekli, hayati önem taşıyan bir çok madde bulunmaktadır.Özellikle temel amino asitler (proteinlerin yapı taşları ),temel yağ asitleri,
Kompleks karbonhidratlar bunlardan en önemlileridir.

Sigara yı bırakmak için bir neden daha

Vücudun antioksidan savunma sistemini en çok yıpratan ,sigara dumanındaki serbest radikallerdir.Yapılan araştırmalar,sigara tiryakilerinde,antioksidan etkili vitamin ve mineral
Seviyelerinde öenemli azalmalar olduğunu göstermiştir.Sigara içmediği halde içilen ortamlarda bulunanlarda bile aynı sonuçlara rastlanmıştır.

A VİTAMİNİ KAYNAKLARI
Süt,Yumurta,Peynir,Karaciğer,Patates
Havuç,Ispanak,Mango,Kayısı,
Şeftali,Brokoli,Maydonoz,Roka
Balık,Kavun,

C VİTAMİNİ KAYNAKLARI
Portakal,Greyfurt,Mandalina,Limon,
Çilek,Kivi,Yeşil yapraklı sebzeler
Biber,Kuşburnu,Kavun,Domates,
Patates

E VİTAMİNİ KAYNAKLARI
Bitkisel yağlar,Zeytinyağı,Ayçiçeği,
Buğday,Fıstık ezmesi,Ton balığı,
Badem,Kurubaklagiller.

SELENYUM KAYNAKLARI
Tavuk ciğeri,Sığır eti,Yumurta,Mantar,
Soğan,Tam undan yapılmış ekmek,
İstridye.




Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kalp Hastalıklarına, Kansere ve Yaşlanmaya Doğru Beslenerek Savaş Açın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ferin BATMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ferin BATMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferin BATMAN Fotoğraf
Dyt.Ferin BATMAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi123 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ferin BATMAN'ın Yazıları
► Kalp Sağlığı ve Beslenme Dyt.Merve KAYALI
► Kalp Hastalıklarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kalp Hastalıklarına, Kansere ve Yaşlanmaya Doğru Beslenerek Savaş Açın' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:55
Top