2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Baş Yaralanmaları ve Acil Durumlarda Müdahale
MAKALE #44 © Yazan Op.Dr.Emir İMANİ | Yayın Temmuz 2007 | 54,213 Okuyucu
ÇOCUKLARDA BAŞ YARALANMALARI VE ACİL DURUMLARDA MÜDAHALE

Önemli baş yaralanmalarından doğan beyin sarsıntısı,kafatası çatlaması ve beyin kanamaları gibi acil durumlarda çocuğunuza nasıl müdahale etmeniz gerektiğini biliyor musunuz ?

TEDAVİ ŞEKİLLERİ

ÇARPMA- BEYİN SARSINTISI
Belirtileri: mide bulantısı,kusma,baş ağrısı,bilinç kaybı,uyuşukluk,uyku hali,göz bebeklerinde eşitsizlik,olağan dışı konuşmalar,yürüyüşte bozukluk,havale ve vücudun bir tarafını daha az kullanma.
Ne Yapmalı:mecbur kalmadıkça çocuğunuzu hareket ettirmeyin.bilinci yerinde ama çevreye olan ilgisi azalmışsa ve başı ağrıyorsa, doktorunuzu arayın.eğer bilincini kaybetmişse,hiç vakit kaybetmeden 112’yi arayın.nefes alıp almadığını ve nabzını kontrol edin.

ŞİŞLİK VE İÇ KANAMA
Belirtileri:baş ağrısı,deride eziklik,şişkinlik.
Ne Yapmalı:buzla doldurduğunuz poşeti bir havluya sarın ve 20 dakika boyunca darbe alan bölgeye koyun.48 saat boyunca çocuğunuzun nefes alışını ve davranışlarını gözlemleyin.baş dönmesi,kusma,sürekli baş ağrısı ya da anormal uyku durumu söz konusu olursa, hemen doktorunuzu arayın.çocuğunuz 1 yaşın altındaysa, bu belirtiler görülmese bile hemen doktorunuza başvurun.

3-KESİKLER VE YARIKLAR
Belirtileri: kanama
Ne Yapmalı:başın deriye yakın yerinden çok sayıda kılcal damar geçtiği için,başta
Meydana gelen yarıklar ve kesikler çok fazla kanama yapar.böyle bir durumda,
kanama durana kadar yaralı bölgeye temiz bir bezle kompres yapın ve kesik bölgeyi
bandajlayın.eğer kanama durmuyorsa,yara derinse ve çocuğunuz 1 yaşın
altındaysa,vakit kaybetmeden doktorunuza ya da en yakın hastaneye başvurun.

4-KAFATASI ÇATLAMASI
Belirtileri :şişkinlik,kulaktan,burundan ya da ağızdan gelen kan veya sulu akıntı.
Ne Yapmalı :hiç vakit kaybetmeden 112’yi arayın.çocuğunuz boynundan ya da
Sırtından yaralandıysa,ambulans gelene kadar başını kesinlikle oynatmayın.kanama
Varsa ,temiz bir bezle yavaşça kanayan bölgeyi temizleyin ama baskı uygulamayın.
başına saplanmış bir madde varsa, çıkarmaya uğraşmayın.nefes almıyor,ancak nabzı
Atıyorsa ,suni solunum (biliyorsanız!) yapın.nabız atışını da hissetmiyorsanız,kalp
Masajına (biliyorsanız!) başlayın.

BAŞ AĞRISI SEBEPLERİ
Çocuklarda baş ağrısı görüldüğünde, genellikle endişelenmeye gerek yoktur; kısa bir süre dinlenirse geçer.ancak, baş ağrısı;


Gece uykusundan uyandırıyorsa
Giderek artıyor ve kusmaya neden oluyorsa
Sık ve şiddetli görülüyorsa
Davranışlarında değişikliğe yol açıyorsa
Boynunda sertlik ve ateş yapıyorsa hemen doktorunuzu aramalısınız.

GÜVENLE OYNASIN
Her yıl,1 milyondan fazla çocuk beyin sarsıntısı geçiriyor.işte, bunun önüne geçmek anne-babaların dikkat etmeleri gerekenler....



YAPMANIZ GEREKENLER
-Çocuğunuzun paten kayarken,kaykaya veya bisiklete binerken kask taktığından emin olun.
-Arabada yolculuk yaparken,çocuğunuzun yaşına uygun bir güvenlik koltuğunda oturtun ve
Kemerini sıkıca bağlayın.
-Merdivenlerde oyuncak ya da eşya bırakmayın.
-Yüksek sandalyelere ya da pusetine oturttuğunuz zaman mutlaka emniyet kemerini bağlayın.

YAPMAMANIZ GEREKENLER
-Parmaklığı olmayan yataklarda ve bez değiştirme masasında yalnız bırakmayın.
-Yürüteç kullanıyorsanız dikkatli olun.yürüteçler bebeklerin daha hızlı hareket etmelerini
sağlar.ayrıca elleri serbest kalacağından, etraftaki eşyaları çekerek,eşyaları üzerine düşürebilir.
-Pencere kenarlarına,tırmanabileceği mobilyalar koymayın.pencereleri ve dışarı açılan
kapıları (sokak kapısı,balkon kapısı) her zaman kapalı ve kilitli tutun.

YÜZ YARALANMALARI

*Dudağı Yarıldıysa
Başını yana doğru eğerek kanın ağzına akmasını engelleyin.yaranın üzerine temiz bir bez koyun ve parmağınızla çok hafif baskı uygulayın.10 dakikada bir kanın durup durmadığını kontrol edin.kanama 30 dakikadan uzun sürerse ya da tekrar başlarsa, hastaneye başvurun;çünkü dikiş atılması gerekebilir.

*Gözü Kanlandıysa
Gözde aşırı sulanma,kızarıklık,ağrı varsa ve görme bozukluğu söz konusuysa,hemen hastaneye gidin.

*Burnu Kanıyorsa
Akan kanı yutmaması için çocuğunuzun karşıya bakmasını sağlayın.ağzından nefes almasını
Söyleyin ve 10 dakika boyunca burun deliklerini yavaşça sıkarak birleştirin.
Çocuğunuzu,burnuna dokunmaması ve burnunu darbelerden koruması konusunda uyarın.eğer kanama çok fazla ise durmuyorsa,kanama durduğu halde çocuğunuz burnundan nefes almakta zorluk çekiyorsa ve burun kemiğinde kırıktan şüpheleniyorsanız,hemen hastaneye gidin.

YUTULAN YABANCI CİSİMLER

Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve bebekler her şeyi ağızlarına götürürler.şans eseri,çocukların yuttuğu maddelerin %80 ila %90’ı hiçbir problem olmaksızın sindirim sisteminden geçer.Uzmanlar,çivi gibi keskin şeylerin bile,mukozayla çevrili ve esnek olan mideden ve boşaltım sisteminden sorun yaratmadan geçebildiğini söylüyor.
Fakat yine de, ilgilenmeniz gereken iki mesele var.(saat pilleri ve bozuk paralar.) Piller boğazdan kolayca geçebilecek kadar küçüktür; Ama boğazda kalabilir veya sindirim sisteminin başka bir yerine takılabilir ve takıldığı yerde birkaç saat içinde bir delik açabilir.böyle bir durumda,çocuğunuzu hemen acil servise götürmelisiniz.

*Bozuk paralarsa yüksek oranda çinko içerir ve birinin boğazına takılırsa,dokuyu zedeliyebilir
veya bozabilir.Uzmanlar,çocuğunuz bozuk para yutarsa,hiç vakit kaybetmeden onu çocuk
cerrahına veya acil servise götürmeniz gerektiğini söylüyorlar.Paranın boğazda mı takılı kaldığını, yoksa mideye mi? İndiğini anlamanın tek yolu röntgen çekmektir.Boğaza yapışmış durumda ise ,hareket ettirilmesi gerekecektir.

*Siz çocuğunuza engel olamadan, herhangi bir nesneyi yutarsa,sakın “bekle ve gör” taktiğini uygulamayın.Hemen çocuk cerrahına başvurun,nesnenin 24 ile 48 saat içinde dışarı çıkması olasıdır.Bu yüzden doktorunuz size, çocuğunuz her tuvalete gittiğinde,dışkısını kontrol etmenizi söyleyecektir.Eğer nesne çıkmazsa, çocuğunuz kusmaya veya karın ağrısı çekmeye başlarsa, doktorunuzu tekrar arayın ve acil servise gidin.Sakın onu bir şeyler yemeye ve içmeye zorlamayın,parmağınızı boğazına sokmayın.Bir şey görmeden parmağınızla ağzının içini temizlemeye kalkışmayın.Böyle yaparak nesneyi daha aşağılara itebilirsiniz.

KÜÇÜK EV GEREÇLERİ
Çocuğunuz emeklemeye başladıktan sonra,yerlerde ufak tefek şeyler bırakmamaya daha özen gösterin.Çocuklar,çengelli iğneleri,çivileri,hapları,anahtarları ve aklınıza gelebilecek daha bir çok şeyi, siz farkına bile varmadan yutabilirler.

*KURUYEMİŞ
5 yaşın altındaki çocuklara fındık,fıstık gibi kuruyemişler vermeyin.Bunlar çocuğun solunum yoluna kolaylıkla kaçabilir.
-Diğer Tehditler:
Patlamış mısır ve sert şekerler de çocuğunuz için tehlike yaratabilir.Çocuğunuza üzüm, sosis,ya da çiğ havuç yedirirken,küçük parçalara ayırarak verin.

*ELİŞİ MALZEMELERİ
Parlak renkli kalemler,plastik boncuklar ve buna benzer diğer malzemeler okul öncesi çocuklar için cezbedicidir.Neyse ki, bunların çoğu toksik madde içermez ve sindirim sisteminden geçebilecek kadar küçük olur.

*TAKILAR
Bebekler ve yürümeye yeni başlayan çocuklar,takılara bayılırlar.Küpenizi veya kolye ucunu
Çekip çıkarabilir ve bir-iki saniye içinde yutabilirler.

*YILBAŞI SÜSLERİ
Yılbaşı ağacının alt dallarındaki süsler ciddi birer tehlikedir.Bir keresinde çan,4 yaşında bir çocuğun boğazına takılmış.Doktor röntgen çektirmeye bile gerek görmemiş,çünkü çocuk zıpladıkça çanın sesi duyuluyormuş.

*ÇENGELLİ İĞNELER
Bebekler çengelli iğneleri kolayca yutabilirler.Kıyafetlerde kullanıyorsanız,iğnenin kilitlendiğinden emin olun.

*METAL KONFETİLER
Hediyelerle veya doğum günü kartlarıyla gelen parlak ve renkli,minicik konfetiler küçük çocuklara şeker gibi gelir.Ağızdan salya gelmesi ve öğürme, konfetilerin boğaz yüzeyine yapıştığının işaretidir.

*BOZUK PARALAR
Bir çok çocuk,bozuk paradan kaynaklanan yaralanmalar yüzünden acil servislere götürülüyor.Cüzdanınızı çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere koyun.

*PİLLER
Saat pillerini çıkardığınız zaman,onları çocukların ulaşamayacağı bir yere koymayı unutmayın.Yoksa yeni yürüyen çocuğunuz çöp kutusunu devirip içinden bir pili alabilir.

ACİL DURUM
*Çocuğunuz tehlikeli bir şey yutup yutmadığından emin değil misiniz? Eğer aşağıdaki tehlikeli çanlarından herhangi birini fark ederseniz,hemen harekete geçin.

-Nefes almada,konuşmada,yutmada zorluk çekiyor veya ağlıyorsa,Heimlich taktiğini uygulayın:Çocuğunuzu kucağınıza oturtun,her iki elinizin işaret ve orta parmağını göbeği ve kaburga kemiği arasına yerleştirin,karnından yukarı doğru bastırın.Bu hareketi yaparken kaburgasına zarar vermemeye dikkat edin.Boğazındaki nesne çıkana kadar bu hareketi tekrarlayın.

-Eğer nefes alamıyorsa,ağzından çok fazla salya akıyorsa,genzi tıkalıysa,kusuyorsa veya şiddetli karın ağrısı varsa,hemen yardım çağırın veya çocuğu acil servise götürün.

-Ateş,öksürük,boğazda ve burunda aşırı mukoza,yutulan maddeden kaynaklanan bir solunum yolları enfeksiyonunun habercisi olabilir.Bu durumda hemen doktorunuzu arayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Baş Yaralanmaları ve Acil Durumlarda Müdahale" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Emir İMANİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Emir İMANİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emir İMANİ Fotoğraf
Op.Dr.Emir İMANİ
İstanbul
Doktor "Çocuk Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Emir İMANİ'nin Makaleleri
► Çocuklarda Acil Sağlık Sorunları Op.Dr.Süleyman Sıtkı URALOĞLU
► El Yaralanmaları Op.Dr.Onur SAKA
► Omurilik Yaralanmaları Dr.Kenan KIBICI
► Dizde Bağ Yaralanmaları Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Aşil Tendon Yaralanmaları Fzt.Vedat ÜLKER
► Menisküs Yaralanmaları ve Fizyoterapi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Baş Yaralanmaları ve Acil Durumlarda Müdahale' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► “pilor Stenozu” Nedir, Neden Olur? ÇOK OKUNUYOR Şubat 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:45
Top