2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Yetiştirme Sürecinde Otorite Figürünün ve Doğru Disiplin Uygulamalarının Önemi
MAKALE #4407 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Şubat 2010 | 8,310 Okuyucu
Disiplin beklemeyi, ertelemeyi, isteklerini ve tepkilerini kontrol etmeyi öğreten, yani ego dediğimiz uzlaştırıcı yapının sağlıklı olarak gelişmesinde gerekli olan bir davranış biçimidir ve asla yanlış bir yöntem değildir.

Askerde disiplin, okulda disiplin, iş yerinde disiplin, hayatın her alanında disiplin... Pek tabiki ailede de disiplin! Çocuklarınızı her istediğini istediği anda elde edemeyeceği ve her yanı disiplin uygulamalarıyla dolu olan bir dünyaya, disiplin içeren yaklaşımlarınızla bizzat kendi ellerinizle kendiniz hazırlayın.


Disiplini yanlış uygulayıp yüzüne gözüne bulaştıranlar, böylece de ortaya kendi elleriyle sorun çıkaranlar bir hedef saptırma ile sanki disiplin yöntemini suçlu gibi göstermeye çalışmaktalar. Bazıları da çağdaşlığı, "Her yeniyi almak, eski olan herşeye ise sırf eski diye karşı çıkmak" olarak algılamaktalar. Böylece eskiye ait gördükleri disiplini de tabir-i caizse bir sıtma gibi göstermek istemekteler.

(Bir kısmı da son yıllarda ufacık çocuklarına karşı, kulaklarına hoş geldiğinden yahut böyle yaptıklarında kendilerini daha modern bir anne gibi hissettiklerinden olsa gerek, "anneciğim, teyzeciğim, halacığım" gibi tuhaf hitaplarla yaklaşmaktalar. Yine bu ebeveynlerin önemli bir bölümü çocuklarıyla sadece ve her koşulda arkadaş gibi olmayı marifet sayan söz ve tavırlar sergilemekteler.)

Oysa arzu ve istekleri zamanında disipline edilmeyen, bu yönü zamanında gemlenmeyen çocuğun arzu, eğilim ve istek iştahı sürekli kabarmakta, derken iç dünyasındaki bu çocuksu dürtüler önüne geçilemez boyutlara varmakta, böylece sözü edilen bu taşkın duygular çocuğun dışa yansıyan bütün davranışlarını etkileyen, hatta bizzat belirleyen bir faktör haline gelebilmektedir.

Bütün bunların sonucunda ise çocukta; sürekli isteyen, doyumsuz, sabırsız, bekleyemeyen, erteleyemeyen, "yok" sözüne asla tahammül edemeyen, hırçın, amaçlarına ağlamak gibi sürekli uç tepkilerle ulaşmaya çalışan, normal durumlardan bile aşırı derecede incinebilen, çabucak örselenebilen ve gereksiz olaylarda bile kırıp dökebilen, daha doğru ve özet bir ifadeyle patolojik yanı ağır basan sorunlu bir kişilik yapısı gelişebilmektedir.


Bir anne olan Aliye Hanım 45 yaşında ve ev hanımı. Görüşmede anlatıyor:

"Hocam ne istediyse yaptık. Bir dediğini asla iki etmedik. Şükür imkanımız vardı da böyle yaptık. Biz yokluk çektik, o varken çekmesin, gözünde hiç bir şey kalmasın istedik. Şimdi gelinen nokta itibariyle düşünüyorum da, acaba biz doğru mu yapmıştık?"

Bu ebeveyn yaklaşımının son derece yanlış olduğunu söylemek istiyorum. Varlık içinde olmak her koşulda vermenin yegane şartı olmamalıdır. Verirken sadece varlığımızı değil; vereceğimiz şeyin, verme sıklığımızın ve veriş biçimimizin çocuk için doğru olup olmadığını da dikkate almak durumundayız!


O halde,

1. Disiplinin çok önemli bir psikolojik gereklilik olduğunu unutmayın!

2. Disiplin oluşturmada bilhassa sözlerinizin gücünü ve önemini iyi bilin!

Nasıl ki bir polis memuru "nasılolsa belimde silah var" diyerek bu silahı sürekli sağa sola ateş ederek keyfice kullanmıyorsa siz de dil silahınızı ve bu silahın mermileri hükmünde olan sözlerinizi keyfinize göre değil, yerli yerinde ve iktisatlı kullanın. Gerekli - gereksiz yerlerde ve durumlarda kullanarak bu mermileri kısa sürede tüketmeyin.

(Psikolojiyi sadece biz bilmiyoruz. Bu gerçeği asırlardır çok iyi bilen atalarımız "Aç bırakma hırsız; çok söyleme arsız edersin" demişlerdir)

İmkanınız çok olsa bile çocuklarınızı "Yok" ve "Hayır" sözlerine karşı adım adım alıştırın. Çok sık, boğucu ve her konuda olmamak kaydıyla çocuğunuza yönelik tartışma yapmayacağınız kesinlikte ve asla aşındıramayacağı bazı "sınırlar" koyun. Önce ve bir defaya mahsus açıkça, sonra ise kısa, kararlı ve net bir ifadeyle ısrarla bunu vurgulayın, bu sınırları sonuna dek koruyun.

Başlarda kırmızı ışıkta geçmeleri sürekli yasaklanan şoförlerin bir süre sonra artık ceza kesilmese bile kırmızı ışıkta bekleme davranışını kazandıklarını unutmayın. Doğru davranışların içselleştirilebilmesi, böylece kişiliğe maledilerek kalıcı kılınabilmesi ancak bu kuralların istikrarlı bir biçimde uygulanabilmesiyle mümkündür.


Dikkat!

Ailede disiplinin ve otoritenin sembolü baba, şefkat ve merhametin timsali ise annedir. Dolayısı ile çocukların ihtiyaçları olan yaklaşımları sadece doğru bir biçimde görmeleri değil, doğru kaynaklardan görmeleri de gerekmektedir. Aksi takdirde babanın dışarda çalışmakla, eve para ve ekmek getirmekle yetinmesi, çocukla ilgili bütün sorumluluğu anneye bırakması neticesinde tabiatı şefkate ve merhamete uygun olan annelerin mecburen otorite figürü yerine de geçmeye çalışması bu konudaki otorite ihtiyacını gideremeyecek, böylece çok gerekli olan disiplin etkisi ailede asla sağlanamayacaktır.


Beklenen bu etkilerin sağlanamadığı aile ortamında yetişen çocuklarla olumsuz bazı davranışların ortaya çıkması kaçınılmaz olabilecektir.


İşte evimizde su sızdıran, rutubete neden olan, çocuklarımızın davranışlarını "nezle - grip" eden bir musluk daha. Bu musluğu da iyice sıkın. Zaten toplam kaç musluk var ki evlerinizde!

Unutmayalım:

Bazı sorunların çözümü olmadan önce önlemekte yatar. Üstelik de önlem en ucuz, en kolay tedavi yöntemidir.

Son bir not:

"Günümüzde özgüven namına pohpohlanmışlığın, biz yaşamadık bari o yaşasın adına şımartılmışlığın, disiplin ve terbiye değerlerinden yoksun bırakılışın acı birer meyvesi olan bir kısım sorunlu davranışların adı maalesef ki davranış bozukluğu oldu." (İzzet Güllü)

Psk. İzzet Güllü
("Uzman Ebeveyn" Adlı Kitabından)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Yetiştirme Sürecinde Otorite Figürünün ve Doğru Disiplin Uygulamalarının Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Çocuk Yetiştirme Tarzları Psk.Bahar ERDEN
► Özgüvenli Çocuk Yetiştirme Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Çocuk ve Disiplin Psk.Nail TÜRKDİL
► Çocuk ve Disiplin Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Çocuk ve Disiplin Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI
► Çocuk ve Disiplin Psk.Eda GÖKDUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk Yetiştirme Sürecinde Otorite Figürünün ve Doğru Disiplin Uygulamalarının Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:59
Top