2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vaginismus Probleminin Çözümü
MAKALE #4414 © Yazan Dr.H.Yeşim YERÇOK | Yayın Şubat 2010 | 7,323 Okuyucu
Cinsel ilişki esnasında kadının istemsiz olarak bedenini ve vagina kaslarını kasması sonucu cinsel ilişkiye girememe haline "vaginismus" denir. Tüm dünyada oldukça sık karşılaşılan, ancak açıklanmaya çekinildiği için yıllarca evlilik hayatinda sır olarak kalabilen bir konudur. Genellikle çiftlerin yakın çevre ve aileleri tarafından çocuk sahibi olmaları gündeme getirildiğinde veya bu konuda baskı basladığında uzman bir hekime başvurmak zorunlu hale gelmektedir.

Vaginismus problemi olan kadınların sosyokültürel seviyeleri değişiklik göstermektedir. Meslek sahibi, üniversite okuyan, kültür düzeyi yüksek kişilerde de görülebileceği gibi dar zihniyetli, aşırı korumacı ve baskıcı aile ortamında yetişen bayanlarda da görülebilir. Genellikle kızlık zarının parçalanma ve kanama korkusu ve bunun neticesinde çok acı çekileceği duygusu hakimdir. Penisin vagina içine girmesine karşı duyulan korku, çevreden duyulan ilk gece deneyim hikayeleri, kızlık zarının müslüman toplumlardaki önemi vaginismus probleminin zeminini hazırlamaktadır.

Vaginismus sorunu yaşayan kadınlar genellikle halen bakiredir, birkaç cinsel deneyimin ardından korku ve acı duygusuyla cinsel birleşme gerçekleşmemiştir. Evli oldukları halde yıllardır bu halde evlilik hayatlarını sürdüren çiftlere oldukça sık rastlanmaktadır. Yada daha önce cinsel deneyimi olduğu halde doğum, kürtaj, kötü jinekolojik muayene, tecavüz gibi travmatik olaylardan etkilenip sonradan vaginismus yaşayan kadınlar da vardır.

Vaginismus hastalarında genellikle cinsel ilişki esnasında tüm vücutta kasılma, bacakları açamama, gerilme gözlenir, kadın eşinin kendi içine girmesini reddederek vücudunu arkaya doğru iter. Vagen kasları ciddi şekilde kasılır, bu esnada değil penis, parmak ucunun bile vaginadan geçirilmesi imkansızdır. Kadın eşiyle cinsel ilişkiye girmeyi beyinsel olarak istese dahi vücudu reddetmektedir. Korku ve endişe neticesi duyulan duyulan ağrı ve acı hissi bilinçaltına yerleştiğinden vagen girişine yapılan her türlü girişimde (dokunma dahil) vagen kasları istemsiz olarak kasılmaktadır. Bu da kas hafızasının oluşmasına neden olur.

Vagina ne kadar dar veya girişi küçük olsa dahi cinsel ilişkiye girememe sebebi olamaz. Çünkü vagina esneyebilen, genişleyebilen bir organdır, doğum esnasında bebeğin başının ve tüm vücudunun çıkmasına yetecek kadar genişleyebilir.
Ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilecek bazı hastalıklar da vaginismusla karışabilir. Örneğin vulvit, vaginit gibi iltihabı hastalıklar veya vulvar vestibulit sendromu cinsel ilişki esnasında ağrı ve acıya sebep olur ve cinsel ilişkiye girmeyi imkansız kılabilir. Bu nedenle öncelikle jinekolojik muayene ile hasta değerlendirilmeli ve ayrım yapılmalıdır.
Vaginismus problemi yaşayan çiftler tam olarak cinsel birleşme yaşamadıkları halde vajen ağzına dökülen spermlerin neticesinde veya aşılama (inseminasyon) işlemi ile bebek sahibi olabilirler. Ancak evlilğin güzel ve sağlıklı şekilde devamı için sağlıklı bir cinsellik gerekli ve önemlidir. Vajinismus problemi uygun şekilde tedavi edildiği taktirde tedavisi %100 mümkün olan bir durumdur.

Cinsel soğukluk ve vaginismus birbirinden farklıdır. Cinsel soğuklukta kadın cinsel ilişkiden zevk almamakta, cinsel olarak uyarılmamakta, orgazm olamamaktadır. Bu nedenle vagende ıslanma yok veya çok az olmaktadır. Vaginismusta ise cinsel arzu ve orgazm açısından sorun yoktur. Bu kişilerde ilişki sırasında acı duyma korkusu ile gerçek bir cinsel birleşme gerçekleşmediği halde kadın diğer alternatif yollarla uyarılabilir, orgazm yaşayabilir, cinsel arzu sırasında vajende ıslanma son derece normaldir.

Vajinismus tedavisinde amaç, vaginada olusmus "kas hafızası"nın kaldırılması ve istemsiz kasılmaların yok edilmesidir.

Vaginismus nedeni ile başvuran çiftlerin tedavisinde önce durum değerlendirmesi yapabilmek için şikayetler dinlenir, ardından konu hakkında her iki taraf bilgilendirilir. Jinekolojik muayenenin sadece gözle yapılacağı, kadının anatomik yapısını ve vaginismus derecesini anlayabilmek için yapılan bu muayene esnasında asla herhangi bir ağrı ve acı hissedilmeyeceği anlatılır. Bu muayene kadının genital bölgesinde herhangi bir anatomik problem olup olmadığı ayrımını yapabilmemiz için şarttır. Vaginismus problemi olan kadınların jinekolojik muayeneleri oldukça zor olmasına rağmen doktorun hastasına karşı sabırlı ve anlayışlı yaklaşımı, rahatlaması ve gevşemesi için yapacağı sözlü telkin ve uygun pozisyon sağlanmasının ardından yapılan sadece bir kaç dakika süren muayene esnasında kesinlikle ağrı ve acı hissedilmemesi hastanın endişe ve panik duygusunu ortadan kaldırır, doktoruna duyduğu güveni arttırır.
İlk muayene tamamlandıktan sonra uygulanacak seanslar muayene uygulamasından çok da farklı değildir. Hastaya gevşeme egzersizleri yaptırılır, kendi anatomik yapısını tanıması ve hissetmesi öğretilir, önce doktorunun daha sonra kendisinin yapacağı uygulamalarla ağrı ve acı hissi bloke edilip vagen kaslarını gevşetmesi sağlanır.
Her bir seans uygulaması yaklaşık 45 dakika sürer. Tek bir seanstan sonra bile vaginismus problemi tamamıyle ortadan kalkan hastaların yüzdesi %90-95'i bulmaktadır. Son derece zor, çözümsüz denebilecek kişilerde bile en fazla 2 yada 3 seanstan sonra vaginismus problemi kesin olarak çözümlenir.

Vajinismus tedavisi haftalık veya gün aşırı uygulama şeklindedir. Genellikle vajinismus problemi ortalama 2 ile 7 gün arasında çözülmekle birlikte bu süreç problemin şiddetine göre 15-20 güne kadar uzayabilir.

Tedavilere eşlerin katılması istenmektedir. Çünkü vaginismus çiftlerin ortak sorunudur. Vaginismus seans ve uygulamaları ardından her iki bireye bundan sonra nasıl davranacakları ve nasıl uygulama yapacakları ayıintılarıyla öğretilir. Her iki tarafa da bu esnada paniğe kapılmamaları, anlayışlı olup sakin ve sabırlı davranmaları için psikolojik destek verilmesi de gerekmektedir. Tedavide başarı şansını arttıran en önemli faktör seanslar sonrasında doktorun kendilerine önerdiği uygulama yöntemini harfiyen yapmaları ve tedaviye olan inançlarını kaybetmemeleridir.

Vajinismuslu kadınların eşlerinde zaman içinde bir takım cinsel poblemler gelişebilir. En sık görülen sertleşme problemi ve erken boşalmadır. Psikolojik sebeplerin zemin hazırlamasından ötürü vajinismus probleminin ortadan kalkması, çözümlenmesi ve cinsel hayatın baslaması ile tüm bu sorunlar kendiliğinden düzelir.

Vaginismus tedavisinde hastaların genel anestezi veya benzeri ilaçlarla uyutulup eşleri ile cinsel ilişkiye girme ortamı hazırlanması son derece yanlış bir uygulamadır. Bu şekilde asla kesin ve başarılı sonuç alınamaz. Kızlık zarının hasta uyurken yırtılması veya açılması, vagenin genişletilmesi işlemi de kesinlikle işe yaramaz. Anestezinin veya ilacın etkisi geçip hasta uyandığında hala aynı problem devam ediyor olacaktır, çünkü hala kadın cinsel ilişkiden korkuyordur, bacak kasları ve vagen kasları istemsiz kasılmaya devam eder. Bu kişilere sakinleştirici veya antidepresan ilaçların verilmesi de sorunu çözmez. Aksine bu tip ilaçların bazıları cinsel isteği azaltabilir. Yani özetle korku ve acı duygusunu çözümlemeden bu uygulamaların başarılı olma şansı mümkün değildir. Boşuna para ve zaman kaybına sebep olacağı gibi hastalarda tedavi olamamanın yarattığı mutsuzluk duygusunu arttırır.

Çevrenizdeki bir çok evli çift geçmişte bu sorunu yaşamış veya hala yaşıyor olabilir. Konuşulmaya çekinilen, aile büyükleri ile bile paylaşılmaya utanılan bu durumu yaşayan her çift sorunun sadece kendilerinde olduğunu düşünmektedir. Tedavisi mümkün olan bu rahatsızlığın evlilik ve cinsel hayatınızı çıkmaza sokmasına izin vermeyin. Uygun olmayan tedavi şekilleriyle zaman ve para kaybetmeyin. Bu işi gerçekten bilen ve uygulayan deneyimli uzman bir hekime başvurun. Tecrübeli olmayan kişiler tarafından uygulanan tedaviler sonucu karşılaşılan başarısızlıklar durumun daha da çözümsüz hale gelmesine ve ümidinizin kırılmasına yol açabilir. Tedaviye başlamadan önce doktorunuza daha önce vajinismus tedavisi yapıp yapmadığını sormaktan çekinmeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vaginismus Probleminin Çözümü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.H.Yeşim YERÇOK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.H.Yeşim YERÇOK'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H.Yeşim YERÇOK Fotoğraf
Dr.H.Yeşim YERÇOK
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.H.Yeşim YERÇOK'un Makaleleri
► Vaginismus Dr.Belgin HARZADIN
► Vaginismus ve Tedavisi Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vaginismus Probleminin Çözümü' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikten Korunma Yöntemleri ÇOK OKUNUYOR Eylül 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:05
Top