2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Fıtığı ve Bel Fıtığında Egzersiz Önerileri
MAKALE #4420 © Yazan Dr.Nagihan YARAROĞLU | Yayın Şubat 2010 | 11,225 Okuyucu
Bel fıtığı
Belimizde 5 tane omur vardır. Bu omurlar arasında disk denilen yastıkçıklar bulunur. Bu yastıkçıklar iki kısımdan oluşur. Ortada yumuşak kıvamlı bir çekirdek ve onun etrafında daha sert kıvamlı bir kapsül bulunur. Kapsül yırtılmasıyla ortadaki çekirdek dışarı çıkar, sinir köklerine ve omuriliğe bası yaparsa buna bel fıtığı denir. Sinir köklerine bası olduğu için bel ağrısı ile birlikte bacak ağrısı da olur.
Bel fıtığı için risk faktörleri; sigara içmek, vibrasyon cihazı kullanmak, uzun yol şoförü olmak, uzun süre oturmak, uzun süre ayakta durmak, ağır kaldırmak, psikolojik olarak stresli olmak, şişman olmak, ani ve kıvrılarak hareket yapmak, öksürmek, karın ve sırt kasları zayıf olmak.
Bel fıtığı sanıldığı kadar yaygın değildir. Tüm bel ağrılı olguların sadece %5’i bel fıtığıdır. Hastalar 30-50 yaşlarındadır. Uzun zamandır mevcut olan bel ağrısı ve son zamanlarda ağır kaldırmayla ve ani bir hareket yapmakla ortaya çıkan bacak ağrısından yakınırlar. Ağrı öksürmekle ve hapşırmakla artar. Hastalar oturunca ağrısının arttığını ifade edebilir. Ağrı yatmakla azalır. Hastalarda ağrı ile birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve kuvvetsizlik görülebilir. Hastalar öne doğru eğilemezler. Bel fıtığının tanısı hikaye ve fizik muayene ile konabilir. MR ve BT ile tanı doğrulanabilir.
Bel fıtığı tedavisini ameliyat ve ameliyat dışı tedavi olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Ameliyat dışı tedavileri ile %75-90 oranında ve hatta üstünde iyileşme olduğu bildirilmiştir. Başlangıç döneminde kısa süreli istirahat yapılmalıdır. İstirahat 3-4 gün olmalıdır. Ağrı kesici romatizmal ilaçlar, kas gevşetici ilaçlar tedaviye eklenebilir. Bu dönem sıcak paketlerle bel sıcak tutulmalıdır. Karın ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizleri ile yüzüstü yatarken geriye doğru doğrulma egzersizine başlanmalıdır. Bu egzersiz fıtıklaşan kısmın içeriye geri dönmesini sağlayabilir. Daha sonra hastaların korse ile ayağa kalkmasına izin verilir ve bu dönemde fizik tedaviye alınır. Fizik tedavi yöntemleri yüzeyel sıcak, derin sıcak tedavisi kan akımını arttırır, metabolik artıkların ortamdan uzaklaşmasını sağlayarak dokuların daha kısa sürede iyileşmesine olanak veriri. Özellikle fizik tedavi yöntemlerinden traksiyon denilen bel çekimi fıtıklaşan bölümün kısmen veya tamamen geri dönmesini sağlayabilir. Manüplasyon ve kortizonlu enjeksiyonlar yine uygulanan diğer tedavi şeklidir.
İdrar kaçırma, büyük abdest kaçırma ve bacaklarda güçsüzlük şeklinde ortaya çıkan kauda ekina acil ameliyat gerektirir. Bunun dışında tüm bel fıtıklarında ameliyat dışı tedaviler ile başarı sağlanabilir. Eğer ameliyat dışı tedaviler ile ağrısı geçmiyorsa ve ilerleyici kuvvet kaybı varsa ameliyat yapılabilir.
Bel fıtığına yakalanmamak veya kurtulmak için; sigara içmemeli, düzenli egzersiz yapmalı, yatarken dizleri kırarak sırt üstü veya yan yatmalı, yataktan kalkarken önce yan dönmeli, sonra doğrularak oturmalı ve ellerle destekleyerek ayağa kalkmalı, otururken belini destekleyerek dik oturmalı, dik yürümeli, uzun süre dik duracaksa ayağının biri yüksekte kalmalı, belinden eğilerek bir şey almamalı, yerden bir şey alacaksa dizlerini kırarak almalı, yukarı uzanarak bir şey almamalı, yük taşırken yükü her iki ele paylaştırmalı ve vücuda yakın taşımalı, uzun süre aynı pozisyonda kalmamalı ve ani hareketlerden kaçınmalı, klozet tipi tuvalet kullanmak gereklidir.
Bel fıtığında egzersiz önerileri
1.Pelvik tilt: Dizlerinizi kırarak sırt üstü yatın. Belinizi yere değdirmek için yapabildiğiniz kadar bastırın ve belinizi kaldırmadan kabalarınızı yukarı doğru hafifçe kaldırın. 10 sayıncaya kadar bekleyin.
2. Köprü kurma egzersizi: Sırt üstü yatın. Dizlerinizi bükün ve ellerinizi yanlara doğru uzatın. Kabaları sıkın. Gövdeyi düz tutarak kalçalarınızı kaldırın. 3’e kadar sayın. Bu süre içinde sırtınızı düz tutun. Yavaşça başlangıç konumuna dönün ve gevşeyin.
3. Ekstansiyon egzersizi: Kolları yana doğru uzatarak yüz üstü yatın. Ellerinizi kuyruk sokumu üzerinde birleştirin. Baş ve omuzlarınızı geriye doğru olabildiğince kaldırı. 10 sayıncaya kadar bekleyin ve yavaşça başlangıç konumuna dönerek bekleyin.
4. Kedi balesi egzersizi: Dizleriniz ve elerliniz üzerinde emekler gibi durun.. Bir taraftaki kolunuzu ileriye, karşı yandaki bacağınızı geriye doğru yere paralel olacak biçimde uzatın. 10 sayıncaya kadar bekleyin. Başlangıç konumuna dönün, gevşeyin ve aynı hareketi diğer kol ve bacakla tekrarlayın.
5. Kedi-deve egzersizi: Emekleme pozisyonu alın. Önce başınızı göğsünüze doğru yaklaştırırken sırtınızı kamburlaştırın. Sonra başınızı kaldırırken, sırtınızı kamburlaştırın.
6. Pasif ekstansiyon egzersizi: Yüzüstü yatın. Önce göğüs altına ince bir yastık koyarak, sonra dirsekler üzerinde dayanabildiğiniz kadar kalkın.
Egzersizleri yerde minder, battaniye gibi bir zemin üzerinde yapın. Egzersize başlanmadan önce hafif ısınma hareketi yapın. Her hareketi en az 5 saniye sürdürün. Her hareketten sonra 10-20 saniye dinlenin. Egzersiz sırasında düzenle nefes alıp vermeye devam edin. Ağrı olur ve egzersizden sonra 20 dakikadan fazla sürerse egzersizi azaltın veya ağrı yapan hareketi kesin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bel Fıtığı ve Bel Fıtığında Egzersiz Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Nagihan YARAROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Nagihan YARAROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nagihan YARAROĞLU Fotoğraf
Dr.Nagihan YARAROĞLU
Konya
Doktor "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nagihan YARAROĞLU'nun Makaleleri
► Bel Fıtığında Güncel Konular Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Bel Fıtığında Tedavi Seçenekleri Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Beyincik Fıtığında Kapalı Ameliyat Prof.Dr.Kadir KOTİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bel Fıtığı ve Bel Fıtığında Egzersiz Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:51
Top