2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İdrar Yolları İltihabı ve Yıkama Tedavisi
MAKALE #4427 © Yazan Dr.Ahmet TOPTAŞ | Yayın Şubat 2010 | 18,432 Okuyucu
İDRAR YOLLARI İLTİHABI ve BİTKİLERLE YIKAMA TEDAVİSİ

(Doktorunuzla istişare edilmeden hiçbir metot uygulanmamalıdı.)

İltihaplanmaya dışarıdan idrar yollarına giren genellikle bakteri, nadiren virüs veya mantarlar yol açar.
Hamilelik, şeker hastalığı, bağışıklık sistemi zayıflığı ve idrar yollarındaki daralma halinde bu iltihaplanma daha ciddi sonuçlara neden olabilir.
Hastalık belirtileri arasında ağrı, idrar yaparken yanma, sık idrar yapma ihtiyacı, karın boşluğunun alt kısmında ağrı sayılabilir. İdrarda kan görülebilir. İdrarın kokusu değişebilir ve idrar bulanıktır.
Ağrı ve ateş görülmeyen basit iltihaplanmalarda bitkisel ilaçlar tek başına tedavi edici olarak uygulanabilir. Antibiyotik ilaçların kullanılması gerekiyorsa, birlikte ve antibiyotik kullanımından sonra idrar artırıcı bitkisel ilaçlar destek tedavi (yıkama tedavisi) olarak kullanılır. Böylece hem dokular korunmuş olur ve hem de hastalık yapıcı unsurlar tamamen uzaklaştırılmış olur.

Tedavi:
Kramp giderici, ağrı dindirici ve idrar artırıcı olarak altınbaşak otu ve atkuyruğu otu kullanılabilir.
İdrar artırıcı olarak yıkama tedavisinde altınbaşakotu, ardıç meyvesi, huş ağacı yaprağı, ısırgan yaprağı ve otu, java çayı, kayışkıran kökü, selamotu kökü, taze fasulye kabuğu kullanılabilir.
İdrar yollarında mikrop öldürücü olarak ayı üzümü yaprağı, bayır turpu kökü, latin çiçeği otu, santal odunu, su teresi otu kullanılabilir.
Tedaviye destek olarak günde 2-3 litre su içilmelidir, bu yıkama tedavisinde önemlidir. Alkol, kahve ve baharat kullanılmamalıdır. Et, süt ve süt ürünleri, ıspanak, portakal, limon, greyfurt ve çilek yenmemelidir. Bulgur, pirinç, patates, meyve ve sebze yenmelidir.

Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaçlar:

Altınbaşak otu: İdrar artırıcıdır, hafif kramp giderici etki gösterir, iltihaplanmayı önler, mikrop öldürücü etkisi vardır. İdrar yolları yıkama tedavisinde uygulanır, kullanım sırasında günde 2-3 litre su içilmelidir.
İnce kıyılmış 2 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemek aralarında içilir.

Ardıç meyvesi: İdrar artırıcıdır, kramp giderici etki gösterir. Kullanım sırasında günde 2-3 litre su içilmelidir. 4-6 hafta kullanılabilir.
İnce kıyılmış veya dövülmüş 1-2 çay kaşığı meyve fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çayı taze hazırlanarak içilir.

Atkuyruğ otu: Hafif idrar artırıcı etkisi vardır, yıkama tedavisinde kullanılır. Kullanım sırasında günde 2-3 litre su içilmelidir.
İnce kıyılmış 2 çay kaşığı ot 150 ml kaynar su ile 5-10 dakika kaynatılır, ateşten alınıp 15 dakika bekletilir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 2-3 defa içilir.

Ayıüzümü yaprağı: Mikropların üremesini engeller. İnce kıyılmış 2 çay kaşığı yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 15 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 4 defa içilebilir.

Ayrıkotu kökü: Mikrop öldürücü etkisi vardır
İnce kıyılmış 2 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 15 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3-4 defa içilebilir.

Bayırturpu: Mikrop öldürücü etkisi vardır. Günlük ortalama olarak 20 gr taze turp kökü yenir. 4-6 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.

Huşağacı yaprağı: İdrar artışı ile vücuttan su atılmasını sağlar. Kullanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir.
İnce kıyılmış 1 yemek kaşığı yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10-15 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa içilir.

Isırgan yaprağı ve otu: İdrar artırıcıdır. Kullanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir.
Kıyılmış 2-3 çay kaşığı yaprak ve ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 3 defa çayı taze hazırlanarak içilebilir.
İdrar miktarını artırır, hafif kramp giderici etki yapar. Kulanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir.
Kıyılmış 2-3 çay kaşığı yaprak (ve dal uçları) fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 2-3 defa içilir.

Kayışkıran kökü: İdrar artırıcıdır. Kullanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir.
İnce kıyılmış veya öğütülmüş 2 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 30 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 2-3 defa içilir.

Latinçiçeği otu: Bakteri ve virüs öldürücüdür, kaygan dokuyu (mukoza) mantarlara karşı korur. Hazır ilaç tarifine göre kullanılır, idrar artırıcı bir bitkisel ilaçla birlikte kullanılması faydalı olur. Takviye olarak aynı zamanda bayırturpu ve altınbaşakotu birlikte kullanılabilir.

Maydanoz kökü ve otu: İdrar artırıcıdır. Kullanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir. İnce kıyılmış 1 yemek kaşığı ot veya 1 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa içilir.


Selamotu kökü: Kramp giderici ve idrar artırıcı etkisi vardır. Kullanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir. İnce kıyılmış veya dövülmüş 1-2 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 2-3 defa içilir. Mikrop öldürücü ve idrar artırıcı diğer bitkisel ilaçlarla birlikte kullanılabilir.

Suteresi otu: mikropların üremesini engeller. İnce kıyılmış veya dövülmüş 1 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir,fincanın ağzı kapalı olarak 5 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 2-3 defa içilir, 6 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır. Mikrop öldürücü ve idrar artırıcı bitkisel ilaçlarla birlikte kullanılarak etkisi artırılabilir.

Taze fasulye kabuğu: Tuz kaybına neden olmadan hafif idrar artırıcı etkisi vardır. Kullanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir. İnce kıyılmış veya dövülmüş 1 yemek kaşığı kabuk fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemek aralarında içilir. Mikrop öldürücü bitkisel ilaçlarla birlikte kullanılır.

Altınbaşak otu + Ayı üzümü yaprağı + Java çayı karışımı
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Altınbaşak otu(kıyılmış) 50 gr
Ayı üzümü yaprağı (kıyılmış) 25 gr
Java çayı(kıyılmış) 25 gr
1 yemek kaşığı karışım fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10-15 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemek aralarında 4-6 defa içilebilir. Hekim tavsiyesi olmadan 14 günden uzun süre kullanılmaz. Kullanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir. Karışım hem mikrop öldürücüdür, hem de idrar artırıcı etki gösterir.

Huş ağacı yaprağı + Altınbaşak otu + Java çayı karışımı
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Huşağacı yaprağı(kıyılmış) 40 gr
Altınbaşak otu(kıyılmış) 40 gr
Java çayı (kıyılmış) 40 gr
1 yemek kaşığı karışım fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemek aralarında içilir. Kullanım süresi boyunca günde 2-3 litre su içilmelidir. Karışım mikrop öldürücü ve idrar artırıcı etki gösterir.

Not: Bitkilerin tanıtıldığı bölümlerde özellikler incelenmeli, hamilelik ve emzirme dönemlerinde ve çocuklarda kullanılması sakıncalı olan bitkilere dikkat edilmelidir.

Kaynaklar:
1- Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212) 5285076-5286005.
2- Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005.




Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İdrar Yolları İltihabı ve Yıkama Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ahmet TOPTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ahmet TOPTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Ahmet TOPTAŞ
İstanbul
Kimya Doktoru
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ahmet TOPTAŞ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İdrar Yolları İltihabı ve Yıkama Tedavisi' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Bitkilerle Modern Tedavi Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:41
Top