2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğa Harçlık Vermek
MAKALE #4474 © Yazan Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ | Yayın Şubat 2010 | 11,349 Okuyucu
ÇOCUĞA HARÇLIK VERMEK

Çocuğa verilecek harçlık elbette her ailenin ekonomik durumuna göre verilecek kişisel bir karar; ancak bu konuda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken birkaç husus var.

Harçlıklar çocuğun büyümesine ve özerk olmasına yardımcı olan bir sorumluluktur. Fakat harçlık verirken yapılan yanlışlar çocuğun bu dönemde kazanması gereken sorumluluk ve özerklik gibi gelişim ödevlerini sekteye uğratmaktadır. Çocuğa kontrolsüz olarak ihtiyacından fazla para vermek veya verilen paranın aşırı bir şekilde denetlenmesi sonucu çocukların kimisi müsriflerin en müsrifi kimisi de cimrilerin en cimrisi olmaktadır. Çocuğun cep harçlığını kullanırken göstermiş olduğu performans onun ilerleyen zamanlardaki yaşamıyla ilgili de ipuçları verecektir.

Okulöncesi dönemde çocukların paranın ne olduğuna ilişkin net bilgileri yoktur. 3-4 yaş civarlarında para, çocuk için oyuncak veya şeker elde etmek için bir araçtır. 5-7 yaş arası dönemde çocuklar paranın değerini yeni yeni anlar. 8-11 yaş döneminde ise paraya ilişkin karmaşık değerleri anlayabilirler. Dolayısıyla çocuğa 8-9 yaş civarlarında cep harçlığı günlük olarak, 10-11 yaş dolaylarında ise haftalık olarak verilmelidir. Haftalık olarak verilen harçlıklarda çocuk çeşitli hesaplamalarla planlar yaparak kendi parasını yönetmeyi öğrenir, karar verme yetkinliğini geliştirme fırsatı bulur.

Harçlık bir ceza yöntemi değildir

Cep harçlığını çocuğun başarısızlıkları veya yaramazlıkları nedeniyle ebeveynler ceza aracı olarak kullanmamalıdır.

Kısa süreli para biriktirme hedefi koyabilirsiniz. Biriken bu parayla sizin kontrolünüzde bırakın istediği şeyi alsın.

Bütün çocuklara aynı miktarda harçlık vermeyin. Yaşa göre bir artışa dikkat edin.

Harçlık haftalık ihtiyaçları kapsamalıdır. Çocuğunuza her hafta biraz harcaması biraz da biriktirmesi için ekstra para verebilirsiniz. Ancak harçlık miktarını çocuğun ihtiyaçlarının çok üzerinde tutmak, zararlı ortamlara gitme riskini artırmaktadır.

Ailede gücün ve güvenin simgesi bir babadan harçlık almak çocuğun özgüven gelişimine katkıda bulunacaktır. Bu nedenle ailelerde mümkünse babalardan da çocuğun harçlık alması sağlanmalıdır.

Harçlık için zamanlama önemli

Okul öncesi çocukların çoğunun paranın ne olduğu hakkında bir bilgisi yoktur. 5 ile 7 yaş arası çocuklar ise para kavramını anlamak için hazırdırlar. Para harcamadan önce kazanmak gerektiğini, bazı yüksek fiyatlı ürünlerden kaçınmak gerektiğini bilirler.

Anne-babalar çoğunlukla paranın nasıl kazanıldığı, harcandığı ve biriktirildiği ile ilgili bir bilgilerinin olmayışından yakınırlar. Çocuklar okulda parayla ve ekonomiyle ilgili bazı bilgiler öğrenseler de, paranın değerini tam olarak öğrenecekleri yer evdir ve öğretecek olan da ebeveyndir.

Çocuklar para yönetimini ailenin parayla ilgili tutumlarından ve ona oluşturdukları modelden öğreneceklerdir. Bu nedenle paranın nasıl kazanıldığını, harcandığını ve biriktirildiğini öğrenmenin ne kadar önemli olduğunu anlatmadan önce çocuğunuzun sizi para konularında nasıl gördüğünü biraz düşünün.


Ailenizin ekonomisi ile ilgili ne konuşacağınız kişisel bir meseledir. Bazı aileler ne kadar kazandıkları ve harcadıkları hakkında çok açık olabilirken, bazı aileler bu tip konuları paylaşmayı tercih etmez.


İşsiz olduğunuzda söyleyin


Siz veya eşiniz işsiz ise bu konunun çocuktan saklanmasına gerek yoktur. Hatta bu durumdan fayda bile çıkarabilirsiniz, çünkü çocuğunuz böyle bir durumda ailenin hem iyi hem de kötüyü paylaşabileceğini anlar. Küçük çocuklar için ‘Anne/babanın şu an için işi yok, ama arıyoruz’ diyerek onu kucaklamak ve yaşamak için hala paranız olduğu güvencesi vermek yeterliyken, büyük çocuklar biraz daha fazla detay bilebilir.


İşten ayrıldığınızı açıkladığınızda biraz tasarruf yapmanız gerektiğini anlatırken bunun ona karşı olmadığını, sadece içinde bulunduğunuz durumdan kaynaklandığını belirtmeyi unutmayın.

Çocuğun kendi parası da olmalı


Eğer okul öncesi çocuğunuza harçlık verecekseniz, ondan hesaplı olmasını beklemeyin. 5 ile 7 yaş arası çocuklar para kavramını anlamak için hazırdırlar.


Para harcamadan önce kazanmak gerektiğini, bazı yüksek fiyatlı ürünlerden kaçınmak, bazı ürünlerin de çok pahalı olmasına karşın az değeri olduğunu anlayabilirler.


Bu dönem, harçlık vermek için iyi bir zamandır. 8-11 yaş arası çocuklar paraya dair daha karmaşık kavramları kavrayabilirler.Parayı harcamalı mı yoksa tutmaları mı gerektiğine karar vermelerine yardım edecek olan becerileri gelişir.


11 yaş üstü çocukların anne-baba denetiminde emekleri karşılığı para kazanmaya özendirilmeleri de çocukları olgunlaştırabilir.


Nasıl harcayacak nasıl biriktirecek


Çocuğa verilecek harçlık kişisel aile kararıdır. Ancak dikkat edilebilecek birkaç noktadan bahsedilebilir.

Harçlık haftalık ihtiyaçları kapsamalıdır.


Harcamak ve biriktirmek için de biraz ekstra para verilebilir.


Kendi tutumunuz ve inançlarınız bu konuda çocuğunuza yapacağınız teşviği şekillendirecektir.


Çocuğunuzu her hafta biraz harcaması biraz da biriktirmesi için teşvik edebilirsiniz.


Çocuğunuza öğüt verin ama son kararı ona bırakın. Göreceksiniz zamanla harcamanın kolay, biriktirmenin ise zor kısmı olduğunu fark edecektir.


Kısa süreli biriktirme hedefleri koyabilirsiniz. Çocuğunuza kendi haftalık harcamalarına yeteceğini hissettiğiniz miktar kadar harçlık verin ve sonra da biraz biriktirmenin faydasını görebilmeleri için yardımcı olun.


Para biriktirmeyi acı verici bir deneyim olmaktan çıkarıp pratik bir eyleme dönüştürün.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğa Harçlık Vermek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alaaddin DEBGİCİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
Denizli
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi186 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'nin Makaleleri
► Ne Kadar Harçlık? Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Çocuğuma Ne Kadar Harçlık Verebilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğuma Ne Kadar Harçlık Vermeliyim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Geleceğimize Yön Vermek Psk.Dnş.Selahattin ÖNER
► Doğru Karar Vermek Psk.Şule ÜZÜMCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğa Harçlık Vermek' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:17
Top