2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eller, Ayaklar ve Koltuk Altlarında Terleme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
MAKALE #4501 © Yazan Dr.Füsun TÖRE | Yayın Şubat 2010 | 27,079 Okuyucu
Eller, ayaklar ve koltuk altlarında normalden fazla terleme ,sosyal hayatı oldukça etkileyen bir durumdur.

Bölgesel terlemede çoğunlukla,altta yatan sağlık sorunu araştırılmalıdır.Ancak buna karar verirken terlemenin ne zaman başladığı önemlidir.Çocukluktan beri mi, yetişkinlikte mi başladığı günün hangi saatlerinde olduğu, uykuda olup olmadığı, stresle ilgili, mevsimsel değişimler, eşlik eden diğer şikayetler de öğrenilmelidir.
Avuç içi ve ayak tabanında az miktarda terlemenin kavramayı kolaylaştırıcı bir işlevi vardır.Ancak fazla terleme ile de tutma, kavrama zorlaşır, elden obje kayar, ayakkabı ve terlik içinde ayaklar zorlanır.

El ve ayak tipi terleme stresle uyarılır, sıklıkla uykuda görülmez.Koltuk altı tipi ergenlikte başlar, ısıya yanıt verir, yani sıcakta artar.Bu bölgesel terlemeler 30’lu yaşlardan sonra azalır,ellerde soyulmalara, çatlamalara, egzamaya neden olabilir.Ayak tabanında ciltte şişme, yumuşama, mantar enfeksiyonları, kaşıntı, su toplamaları olabilir.Bakterilerinde katkısıyla rahatsız edici kokuya neden olabilir.(bromhidroz) Islaklığa bağlı üşüme, şişme hissi, soğuktan sıcağa girildiğinde ve heyecanlanıldığında, kalabalık ortamlarda el ayaklarda aşırı terleme olabilir.

Giysilerde, ayakkabilarda aşırı ıslaklığa bağlı görüntü bozulması erken deformasyona neden olur.Bölgesel aşırı terlemenin sebebi sempatik sinir uçlarının aşırı çalışmasıdır.Uyanıklıkta aktif olan bir sistem olduğu için bu kişilerde gece terlemesi olmamaktadır.Bölgesel terleme çoğunlukla yapısaldır ve genetik özellikler taşıyabilir.

TEDAVİ :

Tedavide kremler etkili olmaz.Antikolinerjik hapların yan etkileri olmakta ve pek etkili de olmamaktadır.Topikal antiperspirantlar ve deodorantlar etkili olabilir ancak sık sık uygulamayı gerektirir ve deri tahrişine neden olabilir.
İyontoferez yani galvanik akım, özellikle el ve ayak terlemelerinde %97 etkilidir.Su içinde, el ve ayak bölgesinde doğru akım verilmesini sağlayan bir makine ile uygulanır.Koltuk altı bölgesi için özel aparat uygulanır.Devam tedavisinde hasta ev için alacağı cihazla tedaviye devam edebilir.

GALVANİK AKIM NASIL ETKİLİYOR ?

Tam bilinmemekle birlikte elektrik akımının ter bezlerinin cilde açılım yerlerinde, devam eden seanslarda hafif bir kalınlaşma yaptığı veya iyon akımının ter bezlerinin salgılayıcı hücrelerinin fonksiyonlarını geçici bloke ettiği düşünülmektedir.

CERRAHİ TEDAVİNİN YERİ

Koltuk altı terlemesi için bir seçenektir ancak ciltte görünür bir kesi izi bırakır.Torasik sempatoktemi genel anestezi gerektirir ve hastaların %84’ünde vücudunun diğer bölümlerinde kompensatuar aşırı terlemeye yol açabilir.
Koltuk altlarında terleme tedavisinde iyontoferez yöntemi %60 başarıya sahiptir.İlk uygulamaların doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir.

ETKİLİ TEDAVİ YÖNTEMİ

Koltuk altı terlemesinde diğer tedavi yöntemi de oldukça etkili ve özellikle, sadece koltuk altı terlemesi olanlarda ilk tercih edilecek yöntem olan BOTOX yöntemidir.Bu yöntem enjeksiyon şeklinde uygulanır ve 9-12 aya kadar etkilidir.Kozmetik olarak da hastaları sonderece rahatlatmaktadır.

1-TERLEME HANGİ BOYUTLARA ULAŞTIĞINDA AŞIRI TERLEME OLARAK KABUL EDİLİR ?

Terleme vücut ısısının kontrolünü sağlar.Normalde bir kişi terleyerek günde 400-500 lt. sıvı kaybeder.Bu miktarın üzerinde olan ve terleme önleyici ürünlerle giderilmeyen terleme,aşırı terleme olarak kabul edilir.

2- AŞIRI TERLEMENİN NEDENLERİ NELERDİR ?

Stresli olduğumuzda,sinir sisteminin sempatik sistem dene özel bir bölümü çalışır ve terlemeye neden olur.Ama insanların % 1 inde bu sistem hiçbir stres olmadan da aşırı çalışmaktadır.Bu kişilerde terleme el, ayak tabanı, koltukaltı ve yüzde görülebilir.Bunun dışında tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazı hastalıklar, şişmanlık,menapoz,ağır psikolojik rahatsızlıklar ve bazı ilaçlarının kullanılması(antidepresan,uyuşturucu alımı) sonucu terleme gelişebilir.

3-AŞIRI TERLEMESİ OLAN KİŞİLER NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Öncelikle hastanın terlemeye neden olabilecek bir hastalığı olup olmadığı araştırılır.Herhangi bir hastalığı saptanırsa öncelikle bu sorun tedavi edilir.Örneğin ; aşırı kilosu olan hastalar zayıflama tedavisine alınır.Hastanın az terleten kıyafetler seçmesi önerilir.Tedavide önce terleme giderici aluminyum indioksit içeren kremler,jeller,losyonlar kullanılabilir.Bu ürünler hergün kullanılmalıdır.Bu ilaçların yanma ve tahriş gibi yan etkileri olabilir.Bunların etkili olmadığı durumlarda cerrahi dışı yöntemler denenir.

4- TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR ?

Bu yöntemlerin ilki avuç içi,ayak tabanı ve koltukaltı terlemeleri için kullanılabilen iyontoforez tedavisidir.Su banyosu içinde el ve ayaklara minimal düzeyde galvanik elektrik akımı verir.Hafif ve orta şiddetteki vakalarda oldukça etkilidir.Tedavi başarı oranı % 85-90 oranında değişir.Tedavi yaklaşık bir ay toplamda 6-8 uygulama yapılır.

Diğer bir yöntem ise Botox ilacının deri altına enjeksiyonudur.Botox ter bezlerini çalıştıran yüzeysel deri sinirlerinde felç yaparak etkili olur.Koltukaltı ,el ve ayaklara uygulanabilir.Oldukça etkili olan bu yöntemin hiçbir yan etkisi yoktur.İlacın etkisi 8-12 ay devam eder.Bu sürenin bitiminde yeniden enjeksiyon yapmak gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eller, Ayaklar ve Koltuk Altlarında Terleme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Füsun TÖRE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Füsun TÖRE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Füsun TÖRE Fotoğraf
Dr.Füsun TÖRE
Kocaeli
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Füsun TÖRE'nin Makaleleri
► Aşırı Terleme Nedenleri Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Gece Uyuşan Eller: Karpal Tünel Sendromu Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
► Vajinismus Tedavi Yöntemleri Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Estetik Tedavi Yöntemleri Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Eller, Ayaklar ve Koltuk Altlarında Terleme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cilt Bakımında Uzman Doktor Önerileri ÇOK OKUNUYOR Şubat 2010
► Akne (Sivilce) PDF Şubat 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:56
Top