2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Keratokonus: Keratokonus Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar ve Tedavi Edilir?
MAKALE #4504 © Yazan Op.Dr.Timuçin YILDIRIM | Yayın Şubat 2010 | 18,134 Okuyucu
Keratokonus nedir?

Gözün en önünde yer alan ve bir kubbe bombeliğinde olması gereken kornea tabakasının bombeliğinin ilerleyici şekilde bozulması ve konik şekil almasıdır. Yani keratokonus "konik kornea" anlamındadır. Normalde küre şekilli olan korneanın konikleşmesiyle görme gittikçe azalır.

Nedeni tam olarak bilinmemektedir.Genetik yönü mevcuttur.Allerjik bünyeli olup gözünü çok kaşıyanlarda hastalığın sıklığı normal toplumdan daha fazla görülür.

Keratokonus nasıl ortaya çıkar ?

Keratokonuslu gözlerde, başlangıçta astigmat denilen görme bozukluğu ortaya çıkar .Erken evrede hasta astigmatlı gözlüklerden fayda görür .Genellikle miyop-astigmat türündedir. Hastalık ilerledikçe göz gittikçe daha fazla miyop ve astigmat olmaya devam eder, özellikle astigmatizma çok ilerler, kornea giderek öne doğru bombeleşir ve incelir, düzensiz bir şekil alır.Cok ender olarak hiper metrop olan keratokunus hastalarına da rastlanır.Oluşan astigmatizma düzensiz olduğu için hasta gözlükten fayda göremez.Genellikle ölçülen astigmatlar ile hastanın net gördüğü numaralar birbirini tutmaz. Bu dönemde sert lensler (özel keratokonus lensleri ) görmeyi arttırabilir. Hastalık daha da ilerlediğinde sert lensler gözde tutunamaz ve düşerler.Gözünde sert lens duran hastaların bir kısmı da verdiği rahatsızlıktan ötürü sert lens kullanamaz.

Keratokonus sık görülen bir hastalık mıdır?

Keratokonus, ortalama her 2000 kişide bir görülen bir hastalıktır. Ortaya çıkışı genellikle 15-20 yaşlarındadır.Hastalığın ortaya çıkmasıyla tanı konması arasında genellikle birkaç sene vardır. Her hastada değişik seyredebilir.Bazı hastalarda erken ortaya cıkıp hızlı ilerler,bazı hastalarda geç ortaya çıkar ve yavaş ilerler.

Keratokonus nasıl teşhis edilir ?

Standart normal muyanenin yanı sıra keratokonus tanısında altın standart iki tetkik vardır: Pakimetri ve topografi

Pakimetri kornea kalınlığını ölçen cihazdır. Hastalığın teşhisinde ilk bakılan parametredir.Hastalığın evresinin en önemli göstergesidir. Bir çok tedavide karar verme aşamasında rol oynar.
Topografi korneanın haritasıdır. Hastalığın karakteristik bulgularını bütün açıklığı ile ortaya koyar. İlerleme ve tedavilerin takibinde de en önemli tetkiktir.

Keratokonus tedavi edilebilir mi?

Keratokonusta rahatsızlığın dönemine göre değişik tedavi uygulamaları yapılır. Erken dönemde gözlükler yeterlidir. Hastalık ilerlediğinde artık gözlükle net görüş sağlanamaz.Bu dönemden başlamak üzere Korneal Crosslink tedavisi uygulanabilir.

Crosslink dilimize “Çarpraz Bağlanma” olarak çevrilebilir. Bu tedavide korneaya özel boyar maddeler (riboflavin ) uygulanıp ardından belli dalga boyunda U.V.ışın uygulanır.Böylece gözün bozulan ön tabakası kendi içinde adeta “sertleşir “ ve hastalığın ilerlemesi durur. Hastaların önemli bir kısmında gözlüksüz (düzeltmesiz) görme keskinliği artar.Yan etkilerinin hemen hemen olmaması, ilerlemeyi durduran tek yöntem olması gibi nedenlerle diğer tedavi yöntemlerinden daha üstündür.Hastalar özel keratokonus lenslerinden de (sert gaz geçirgen kontakt lensler) faydalanabilir.

Korneal Crosslink yalnız keratokonusta değil benzer hastalıklar olan keratoglobus ve pellucid marginal dejenerasyon hastalıklarında da başarıyla uygulanmaktadır. Bu hastalıkların üçü de kornea tabakasının ilerleyici inceltici hastalıklarıdır ve temelinde kornea yapısının bozukluğu yatar. Erken evrelerde üçü de birbiriyle karışabilir.

Keratokonusun ileri dönemlerinde görme seviyesi daha da düşer ve artan bombeleşme nedeniyle kontakt lens takılamaz hale gelir.Bir diğer tedavi yöntemi Ring uygulanmasıdır. Korneanın içine takılan yarım halkaların kasnak gibi korneayı germesi prensibine dayanır. Hastalığın ilerlemesini durdurmaz. Halkalar gözde kaldığı sürece görüşte netleşme yaparlar.Kendi kendine ya da doktor tarafından çıkartıldığında görme eskisinden daha düşük seviyelere geriler. Hastalığın İleri dönemlerde ise bozulan korneanın başka bir insandan alınan kornea ile değiştirilmesi gerekir.Ameliyat halk arasında göz nakli olarak bilinir. Tıbbı adı keratoplasti veya kornea transplantasyonu olan bu ameliyat aslında bir organ nakli olamayıp doku naklidir. Kornea tabakası (gözün saydam tabakası) damarsız bir doku olduğundan, doku reddi diğer organ nakillerine (böbrek, karaciğer vb.) göre çok azdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Keratokonus: Keratokonus Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar ve Tedavi Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Timuçin YILDIRIM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Timuçin YILDIRIM'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Timuçin YILDIRIM Fotoğraf
Op.Dr.Timuçin YILDIRIM
Ankara
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Timuçin YILDIRIM'ın Yazıları
► Kornea, Keratokonus,keratoplasti Op.Dr.Levent AKÇAY
► Keratokonus Tanı ve Tedavisi Op.Dr.İlker YALÇIN
► Hemoroid Nedir?Nasıl Tedavi Edilir Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Vajinusmus Nedir Nasıl Tedavi Edilir Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Dış Gebelik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Op.Dr.Bülent ATASEVER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Keratokonus: Keratokonus Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar ve Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:50
Top