2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Dönemindeki Gençlere ve Ailelerine Psikolojik Danışmanlık
MAKALE #4516 © Yazan Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ | Yayın Şubat 2010 | 12,407 Okuyucu
ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ GENÇLERE VE AİLELERİNE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK


Çocuklarımızın yetişkinliğe geçiş dönemleri olan ergenlik nasıl bir dönemdir?

Çocuğumuz hızlı bir şekilde büyüyor. 13-14 lü yaşlara geldi ve fiziksel ve psikolojik açıdan hızlı bir büyüme dönemine girdi. Sadece dersleri ile ilgilenen okuluna gidip gelen, sözümüzden pek çıkmayan çocuğumuz gitti. Onun yerine hayatının merkezine arkadaşlarını koymuş. Bizden epeyce uzaklaşmış kendisi ile çok aşırı ilgili. Derslerden ve okuldan uzaklaşmış, öğrenci olduğunu dahi unutmuş bir çocuk geldi. Genelde 7-8. sınıflara kadar başarılı giden okul hayatı, birden bozulmaya başlıyor. Bozulan sadece çocuğumuzun okul başarısı değil, bunun yanında tutum ve davranışları da değişti. Daha hırçın, daha asi, söz dinlemeyen ve hayatı ile ilgili tüm kararları kendi vermek isteyen ve tavsiye ve önerilerimize öfkelenen bir çocuk oldu. Ailelerin söylediği bu sözleri çok sık duyuyoruz.

Evet çocuğunuz artık ergenlik döneminde ve inan ki kafası çok karışık. Yeni vücuduna, yeni yaşam tarzına erişkinlerin dünyasına uyum sağlayabilmek için zorlanıyor. Bir erişkin fiziğine ulaşan kızınız ya da oğlunuz aslında daha 15, 16 ya da 17 yaşında. Hızla büyüyen fiziğine kendisi bile yetişemiyor. Kendisini psikolojik olarak hazırlamaya çalışıyor bu yeni dünyaya. Bu yaş döneminde ergenler kendilerini dünyanın merkezinde görüyorlar. Kendi duygu,düşünce ve davranışlarına o kadar odaklanmış durumdalar ki, etraflarında olan biten onları çok fazla ilgilendirmiyor. Onların şahsi sorunları herkesin sorunundan daha önemli ve daha büyük.

Ergenlik döneminde bizi ve çocuğumuzu bekleyen tehlikeler nelerdir?

Bu dönemde en sık yaşanan sıkıntılı durumlar; ergenin aileden çok uzaklaşması, akademik başarıda ki düşme ve yanlış arkadaş seçimleridir.
Bu yaş döneminde çocuklarına karşı doğru tutumlar göstermeyen ailelerde çocukla ebeveynlerin arası çok açılmakta ve çocuk ailelerin kontrolünden çıkmaktadır. Aile egemenliğinden ve rehberliğinden uzaklaşmak isteyen, kendisini bir yere, bir gruba ait hissetmek isteyen gençte bu sosyal ortamı arkadaş gruplarında bulmaktadır.

Derslere ve okula olan ilgisizlikle akademik başarı da şiddetli düşüşle devam etmekte ve bu konuda başarısız olacağını düşünen ve özgüveni düşen genç okul hayatından daha çok uzaklaşmaktadır.

Bu dönemde kendini değersiz bulan, takdir edilme, birey olma ve hayatına kendi kurallarını koyma ihtiyacı içinde olan genci yanlış arkadaş gruplarına dahil olma, alkol ve madde kullanımı gibi tehlikeler beklemektedir.



Bu dönemde ne gibi önlemler almalıyız?

Çocuklarımızın en zorlu ve fırtınalı dönemi olan ergenlikte, onlara ulaşmakta, destekleyici sıcak bir iletişim kurmakta güçlük çekiyorsak !


Çocuklarımızda zamanla geçeceği düşünülen kızgınlık ve öfke nöbetleri artarak devam ediyorsa !

Çocuğumuz sürekli endişeli, gergin, bezgin ve mutsuzsa !

Çocuğumuzla birlikte bir uzmana gidip; ergenlik dönemindeki çocuğumuz için öncelikle aile danışmanlığı ve ergen için de psikolojik destek almalıyız.

Bence bu dönemde aile danışmanlığı çok önemli bir yardım. Çünkü gencin tüm hayatını beraber geçirdiği ailesiyle iletişiminin güçlendirilmesi ve düzeltilmesi gerekiyor. Bu konuda da ailelere büyük iş düşüyor. Aileler bu dönemi yanlış tutumlarla, daha otoriter davranarak ya da telkin ve nasihatlarla atlatmaya çalışmaktadır. Biz de yaşadık geçer diye düşünmekte ve sorunları hafife almaktadırlar.
Kendi çocukluğumuzu, gençliğimizi çocuklarımıza anlatmak yerine, enerjimizi bugünün gençlerini anlamaya harcarsak, inanın ki çocuklarımıza daha faydalı oluruz.

Bize başvuran ailelere ergenlik döneminde nasıl davranmalı ve neler yapmalıyız konusunda ipuçları vermeye çalışıyoruz.


Danışanlarımın büyük bir çoğunluğunu oluşturan ergenlerle psikoterapi?

Böyle bir dönemi ve sorunları sadece kendisinin yaşadığını düşünen ve çaresizlik içinde olan gençlere önce kısaca ergenliğin nasıl bir dönem olduğu hakkında bilgi veriyoruz.

İçinde telkin, tavsiye ya da nasihatin olmadığı farkındalığın ön planda olduğu bir konuşma tedavisi uyguluyoruz.

Gençlerimizin çocukluktan başlayarak, aile, arkadaş, okul, öğretmen ve sosyal ilişkilerini, geçmişte yaşadıkları olayları beraberce irdeliyoruz.

Gencin hayatında fark ettiğimiz sorunları onlara da fark ettirmeye çalışıyoruz.

Ergenin hayatında neleri değiştirir, geliştirir ya da düzeltirsek bu sorunları aşabileceğimize beraberce bakıyoruz.

Uzman bir göz, onların hayatına ayna tutmaya çalışıyor.

Yaşadıkları sorun ve başarısızlıklardan ders almalarına, tecrübe ve deneyim kazanmalarına, hatalarını tekrarlamamalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Kendilerini ve potansiyellerini tanımada onlara yardımcı oluyoruz.

Kişilik ve potansiyellerine uygun hedef ve rota belirlemelerine, meslek seçimlerine dair kararlar almalarına rehberlik ediyoruz.

Onlara yaşamlarından sorumlu olduklarını ve yaşam planlarının yaratıcısı olduklarını hatırlatıyoruz.

Birey olmanın, kendi değer ölçülerini yaratmanın ve tüm bunları yaparken de topluma ve aileye sırtını çevirmemenin yollarını beraberce bulmaya çalışıyoruz.

Herkese mutlu bir yaşam dileğiyle

İsmail Sönmez
Psikolojik Danışman
Alsancak-İzmir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Dönemindeki Gençlere ve Ailelerine Psikolojik Danışmanlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi118 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in Makaleleri
► Ergenlik Döneminde Danışmanlık Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Online Psikolojik Danışmanlık Psk.Elif DEMİRCİ
► Psikolojik Danışmanlık Nedir? Psk.Nilüfer YALINÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Dönemindeki Gençlere ve Ailelerine Psikolojik Danışmanlık' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 3,4,5 Yaş Özellikleri Nisan 2014
► Pazar Günü Babaları Mart 2014
► İnternet ve Sosyal Medya Şubat 2014
► Ergenlikte Depresyon Eylül 2010
► Hamilelik Psikolojisi Eylül 2010
► Bugünü Mutlu Yaşamak Eylül 2009
► Össde Başarı Ağustos 2009
► Yaşam ve Yalnızlık Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:36
Top