2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Açıklanamayan Kısırlık (İzah Edilemeyen İnfertilite)
MAKALE #4544 © Yazan Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU | Yayın Şubat 2010 | 19,422 Okuyucu
KADINDA DOĞURGANLIK

Doğurganlık deyince kadının tedavisiz gebe kalabilme ve bebek sahibi olabilmesi anlaşılır. Doğurganlık kadında 13 yaşında başlayıp 45 yaşa kadar sürebilmektedir
Kız çocuğu doğduğunda belli sayıda yumurtaya sahiptir. Ergenlikte bu sayı 400-500 civarındadır.Ergenlikten sonra adetlerin başlaması ile her ay bu yumurtalardan bir tanesi kullanılmaktadır. Gelişen yumurta ya gebelikle sonlanacak ya da atılacaktır.
Gebelik şansını artırmak için bazı olaylara ve durmlara dikkat etmek gerekmektedir

1- Sigara içilmemesi ; sigara hem kadında ki yumurta hücrelerini etkileyerekhem de erkekte sperm kalitesini etkileyerek gebelik şansını düşürür
2- Stres; özellikle kadınlarda yumurtlama oluşmamasına ve gelişememesine neden olup gebelik şansını düşürmektedir. Özellikle tüp bebek tedavisi esnasında çiftlerde belirgin derecede stres, korku, gerginlik tedavi başarısını engellemektedir
3- Kilo; özellikle yağ oranı artan kadınlarda adet bozuklukları görülmekte ve direkt olarak yumurtlamyı bozmaktadır.
Tüm bunlardan başka özellikle cinsel ilişki planlanması önem arzetmektedir.
Bir kadında yumurtlama sonrası dönem sabit olup 14 gündür. Bu nedenle düzenli adet gören kadınlarda iki adet arası dönemden 14 çıkarılarak yumurtlama dönemi bulunur. Örneğin 28 günde bir adet gören hastanın yumurtlama günü adetin 14. günüdür. Ancak yumurtlama +- 3 -4 gün değişebilir. O halde bu hasta adetin 10. günü ile 18. günleri arasında ilişkide bulunursa gebelik şansı artmış olacaktır. Bu şekilde ilişki planlandığında 1 yıl içinde çiftlerin %90 gebe kalmaktadır. Gebelik olmaz ise bir doktora başvurulmalıdır


İZAH EDİLEMEYEN İNFERTİLİTE

(AÇIKLANAMAYAN İNFERTİLİTE)

--- Nedene yönelik değerlendirme sonucunda infertiliteyi izah edecek bir problem saptanmayan kişiler “izah edilemeyen infertilite (unexplained infertility; UEI)” grubu olarak adlandırılmaktadır. Bu çiftlerde infertilite süresinin 2 yılı aşmış olmasına karşın, semen analizinde kriterlerin normal sınırlarda, ovulasyonun düzenli, hormonal profilin normal sınırlarda, rahim içinin normal yapıda ve tubal pasajın açık olduğu gözlenmektedir. Oranlar değişmekle birlikteinfertil hasta grubunun yaklaşık %5-25’lik bir bölümünü açıklanamayan infertilite olguları kapsamaktadır. Bu çiftlerin ortak özellikleri, infertiliteye neden olan problem tam olarak adlandırılamadığından, uzun süre farklı yerlerde, farklı tedaviler uygulanmış olmalarıdır. Çiftlerde infertiliteye yönelik net mekanizma açıklanamadığından, etkin bir tedavi seçiminde güçlük çekilmektedir. Bu çiftlerde spontan gebelik şansının ilerleyen süre ile orantılı olarak azaldığı bilinmektedir. Buçiftlerde spontan gebelik şansını etkileyen diğer önemli bir faktör de kadın yaşıdır.

Açıklanamayan infertilite olgularında Tedavi Seçiminde Belirleyici Kriterler

1-Spermin morfolojik özellikleri
2-Kadın yaşı
3-İnfertilite süresi
4-Geçirilmiş ovulasyon indüksiyonu ve/veya intrauterin inseminasyon(aşılama)

--- Açıklanamayan infertilite grubunda tedavide ilk seçenek yumurta geliştirme ve intrauterin inseminasyondur (aşılamadır).Burada tedavi seçiminde önemli bir nokta kadın yaşı ve infertilite süresidir. Kadın yaşı 35 ve üzerinde olan olgularda yumurta geliştirilmesi ile geçirilen zaman, kadının yaşa bağlı over rezervinin kaybı ile paralel seyredecektir. Çift için en yüksek oranda gebelik şansının tanınabileceği tedavileri, bu tedavi için uygun kriterleri kaybetmeden gerçekleştirmek gerekmektedir. Bu nedenle uygun tedaviyi belirlerken bu nokta gözardı edilmemeli ve doğru zamanda ve zeminde doğru tedaviye yönlendirilmelidir. Aynı şekilde infertilite süresi de tedavi seçiminde önemli rol oynamaktadır. İnfertilite süresi uzun olan olgularda ovulasyon indüksiyonu (-/+ ilişki veya aşılama) ile gebelik şansının düşük olduğu bilinmektedir. Bu nedenle infertilite süresi 6 yıl ve üzerinde veya kadın yaşı 35 ve üzerinde olan olgularda daha önceki tedavileri sorgulanmalıdır. Önceki uygulanan yumurta geliştirme ve/veya aşılama tedavileri detaylı olarak incelenir. Daha önce en az 3 kez aşılama uygulaması ile gebelik elde edilemeyen bir çift için aynı uygulamayı dördüncü veya daha fazla sayıda tekrarlamak ile başarı şansının dramatik olarak azaldığı bilinmektedir.
--- Genç ve infertilite süresi kısa olan çiftlerde ise ilk tercih, daha kolay ve daha ucuz bir yol ile gebelik şansının değerlendirmesi yönünden yumurta geliştirme ve aşılamadır.

Yumurta geliştirme tedavisinde değişik ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlardan en sık kullanılanları;

Klomifen Sitrat ile yumurta geliştirme tedavisi

--- Tedavinin ucuz ve takibinin kolay olmasına karşın klomifen ile indüksiyon gonadotropinlere oranla daha düşük gebelik oranları ile sonuçlanmaktadır.
---
Gonadotropinler(iğne)ile yumurta geliştirme tedavisi

Bu yöntemle daha iyi gebelik oranları elde edilmektedir.Açıklanamayan infertilite vakalarında, iğne ile yumurta geliştirilmesini takiben uygulanan aşılama tedavisi ile gebelik şansının daha fazla olduğu gösterilmiştir.yumurta geliştirmeyi takiben aşılamauygulaması ile gebelik elde etme şansının %15-20 arasında olduğu bilinmektedir. Tedavinin avantajı, tekralayan uygulamalar ile kümülatif başarının %40-50 seviyesine ulaşabilmesidir. Ancak başarı şansının üç denemeden sonra belirgin oranda düştüğü gösterilmiştir. Bu nedenle uygun şartlarda gerçekleştirilen üç veya dört aşılama uygulamasını takiben gebelik elde edilememesi, tüp bebek uygulamalarına geçmek gerekmektedir
Tüp bebek randevusu almak için tıklayınız.
.

AŞILAMA NEDİR VE NASIL YAPILIR

Aşılama sperm ile yumurtanın buluşma şansını artırmak ve rahim ağzında sperme karşı oluşmuş olan antikorlarla spermin karşılaşmamasını sağlamak için yapılan işlemdir.
Aşılamadan önce erkekte sperm tahlili, kadında muayene, HSG(rahim filmi), yumurtalıkların kapasitesinin değerlendirilmesi gibi işlemlerin yapılmış olmsı gerekmektedir
--- Kadına verilen iğne veya hap sonrası spermler alınıp belirli işlemlerden geçirildikten ve yıkama yapıldıktan sonra ince bir katater ile rahim içine enjekte edilir. Böylece daha fazla yoğunlukta ve harekette sperm rahim içine verilmiş olur

Aşılamanın başarı oranı %15-18 arası olup 3 kez uygulanarak gebelik elde edilmeyen hastalara tüp bebek uygulanır
Aşılamadan 2 hafta sonra kanda gebelik testi uygulanmalıdır
Aşılama ile ilgili sık sorulan sorular
1. Aşılama ağrılı bir işlem midir?. Hayır değildir. Çok ince bir borucuk (katater )ile spermler rahim içine verilir. Ağrı hisedilmez.
2.Aşılama yapılmadan önce rahim filmi çekilmelimidir?Evet mutlaka rahim filmi çekilmelidir.
3.Aşılama yapıldıktan sonra gebelik testi yapılana kadar yatak istiharati gerekli midir?Hayır değildir.Sadece çok ağır işler yapılmasını istemiyoruz. Onun haricinde günlük rutin işlerinizi yapabilirsiniz. Yatak istirahati gerekmemektedir.
4.En çok kaç kez aşılama uygulanmaktadır? En fazla 3 kez uygulanır.Hatta bazen 3. aşılama da hasta ile konuşulup tüp bebeğede geçilebilir.
5.Aşılaman sonra cinsel ilişki yasak mıdır? Hayır değildir. Özellikle aşılamadan sonra 1 hafta süre ile gün aşırı cinsel birlikteliği önermekteyiz
6.Üç aşılama ara vermeden yapılabilir mi? Tabii yapılabilir, ancak her aşılamadan sonra bir ay tedavisiz normal ilişki ile devam edilebilir.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Açıklanamayan Kısırlık (İzah Edilemeyen İnfertilite)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nuray KİTAPÇIOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU
Bursa
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU'nun Makaleleri
► Açıklanamayan Kısırlık Nedir? Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN
► İnfertilite(Kısırlık) Dr.Derya Zerrin GÖKAY
► İnfertilite(Kısırlık) Doç.Dr.Esra Ayşin TONGUÇ
► İnfertilite-Kısırlık Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► İnfertilite (Kısırlık) Op.Dr.Müjde KOYUNCU
► Kısırlık (İnfertilite) ve Nedenleri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Kısırlık (İnfertilite) Nedenleri Dr.H.Yeşim YERÇOK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Açıklanamayan Kısırlık (İzah Edilemeyen İnfertilite)' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:09
Top