2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Fıtıklarında Manuel Fizik Tedavi Yöntemleri
MAKALE #4546 © Yazan Fzt.Erkan ALP | Yayın Şubat 2010 | 9,789 Okuyucu
BEL FITIKLARINDA MANUEL FİZİK TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Bel ağrılarında öncelikli olarak ağrının sebebi belirlenmelidir. Bel ağrıların da mekaniksel problemler başı çekmektedir. Bu nedenle kişinin biomekaniksel analizi yapılarak ağrının sebebinin fonksiyonel mi, mekaniksel mi yok sa fıtığa bağlı olduğu araştırılmalıdır. Belde en çok disk herniasyonları, faset eklem problemleri, spinal kanal problemleri,liztezis, spondilozis, travmaya bağlı kassal ve bağ yaralanmaları, romatizmal hastalıklar vb. problemler karşımıza çıkmaktadır.Ayrıca iç organlardaki problemler elimine edilmeli, özelliklede kalça eklemi, sakroiliak eklem ve de kaslardaki tetik noktalar dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Buralardaki problemler çok sık olarak biribirleri karışmakta ve teşhiste ve tedavide problemler yaşanmaktadır.
BEL PROBLEMLERİNİN NEDENLERİ
► Yaşlandıkça disklerin sağlamlığı azalır ve fıtıklaşmaya daha çabuk maruz kalınır.
► Genetik
► Zorlayıcı hareketler ve postüral problemler
► Sigara içmek, diabet ve damar hastalıkları
► Karın-sırt çevresi kasların zayıflığı
► Bilinçsiz spor yapmak ve uzun süre uygun olmayan sandalyede oturarak çalışma

YENİ ZELLANDALİ BİR FİZYOTERAPİST OLAN MC KENZİE KENDİ BULDUĞU MEKANİKSEL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ İLE BİOMEKANİKSEL TANIYI SAPTAYARAK EGZERSİZ TEDAVİSİ İLE BEL PROBLEMLERİNDE ETKİLİ SONUÇLARA ULAŞMAKTADIR. DÜNYANIN BİR ÇOK ÜLKESİNDE BU YÖNTEM FİZYOTERAPİSTLER TARAFINDAN KULLANILMAKTADIR. ÜLKEMİZDE DE BU KONUDA EĞİTİMLİ FİZYOTERAPİSTLER MEVCUTTUR.
Ayrıca bel promlemlerinde bütün dünyada yine fizyoterapistler tarafından kullanılan, manuel tedavi tekniklerinden
MULLİGAN KONSEPTİ(AVUSTURALYA-YENİ ZELLANDE KÖKENLİ)
KALTENBORN-EVZENT KONSEPTİ(ALMANYA KÖKENLİ)
SİNİR MOBİLİZASYON TEKNİKLERİ (ÖZELLİKLE BACAKLARINDA UYUŞMA VE YANSIYAN AĞRI HİSSEDEN HASTALRDA ÇOK ETKİLİDİR.
KLİNİK BANTLAMA (BACAKLARINDA UYUŞMA VE YANSIYAN AĞRI HİSSEDEN HASTALRDA ÇOK ETKİLİDİR.)
KİNEZYOTAPE (JAPONYA KÖKENLİDİR)
MYOFASİAL GEVŞETME TEKNİKLERİ
MC KENZİE KONSEPTİ
MAİTLAND KONSEPTİ
OSTEOPATİK YAKLAŞIMLAR
KULLANANILMAKTADIR.
Ülkemizde klasik fizik tedavi(elektroterapi) uygulamaları yaygındır. Genellikle ülkemizde bu tür hastalara 10-15 seans ehli olmayan kişiler tarafından elektroterapi ağırlıklı tedavi uygulanmaktadır. Elektroterapi uygulamalarının çoğunda kanıta dayanırlılığı konusunda tartışma vardır. Manuel tedaviler uygulanmamakta, egzersizler de kişiye özel olmadığı için hastaların çoğu şifa bulamamakta veya geçici rahatlamaktadır. Oysa çok basit bir teknikle hasta manuel uygulamalarla rahatlayabilmektedir.
MAALESEF FİZYOTERAPİSTLERİN YASAL HAKLARI OLMADIĞI İÇİN YUKARIDAKİ TEKNİKLERDEN TÜRKİYE KÖKENLİ OLANI YOKTUR. SON 6-7 YILDIR ÜLKEMİZDEKİ FİZYOTERAPİSTLER YABANCI MESLEKTAŞLARINDAN BU EĞİTİMLERİ ALARAK UYGULAMAKTADIR. FAKAT ÜLKEMİZDE HALA 1928 YILINDAN KALMA KANUNLAR NEDENİYLE SIKINTILAR MEVCUTTUR.
ÖNCELİKLİ HEDEF HASTANIN SIKINTILARINI GİDERMEK OLMALIDIR. BUAŞAMADAN SONRA YAPILCAK BİOMEKANİKSEL DEĞERLENDİRME İLE KİŞİYE ÖZEL VERİLECEK EGZERSİZ PROGRAMI İLE UZUN DÖNEM HEDEFLER BELİRLENMELİ VE UYGULANMALIDIR. BU AŞAMADA KLİNİK PİLATES TE KULLANILABİLİR.
SİYATİK SİNİR PROBLEMLERİ
Siyatik sinir bel omurları arasından başlayarak bacaklara inen vücudun en kalın siniridir. Siyatik sinirin rahatsızlığı (iritasyonu) durumudur. Sinirin iritasyonu bel fıtığından, yangıdan, sinirlerin omurgadan çıktığı noktadaki kemik kanalın kemik parçaları yada romatizmal süreçlerle daralmasından vede fıtıktan kaynaklanabilir. Ağrı, sinir kökünün ya da omuriliğin baskı altında kalması durumuna ortaya çıkar. Bulguları arasında şiddetli bacak ağrısı, hissizlik, karıncalanma ya da güçsüzlük sayılabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bel Fıtıklarında Manuel Fizik Tedavi Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Erkan ALP'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Erkan ALP'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan ALP Fotoğraf
Fzt.Erkan ALP
Isparta
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Erkan ALP'ın Makaleleri
► Boyun Fıtıklarında En İyi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?. ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Kamil YILMAZ
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Umut PAKSOY
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Bazı Fizik Tedavi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bel Fıtıklarında Manuel Fizik Tedavi Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fit Olmak Nedir? Kasım 2010
► Refleksoloji Şubat 2010
► Pilates ve Sağlık Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:12
Top