2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Matematik Bozukluğu (Diskalkuli - Matematik Öğrenme Güçlüğü)
MAKALE #4556 © Yazan Psk.Sonnur KÜKÜRT | Yayın Şubat 2010 | 28,099 Okuyucu
Matematik Bozukluğu (DİSKALKULİ)

Diskalkuli; Öğrenme bozukluğu adı altındaki geniş spektrumun bir parçasıdır.Bu sorunda çocuğun zeka kapasitesi normal ya da normalin üstünde olmalı, herhangi bir nörolojik sorunu olmamalıdır.
Ebeveynler ve öğretmenler dikkat!

Matematik güçlüğü yaşayan bu çocukları ayırt edebilir ve bu konuda uzman eğitimcilere yönlendirebilirseniz Matematik dersi kabus olmaktan çıkacaktır.
İşte size kişiden kişiye değişiklik gösteren bazı ipuçları;
Problemde hangi işlemi yapacağına karar veremezler, soruyu başkası okuduğunda daha iyi anlar ve problemi zihinden çözmeyi yeğlerler.
Dört işlemi yaparken yavaştır, parmaklarını sayarlar, eldeleri unuturlar, sayıları dağınık yazarlar, basamakları alt alta getiremezler, sonucu yanlış ya da ters yazarlar, sağlamasını karıştırırlar.
Sayılardan 6 yı 9, 7 yi 4, 3 ü E gibi algılayabilir, rakamları aşağıdan yukarıya, sıfırları saat yönüne doğru çizebilirler. Sayı, uzaklık, miktar, şekil, boyut, zaman ve para gibi kavramları algılamakta güçlük çekebilirler.
Saati ve çarpım tablosunu öğrenmekte zorlanırlar, tarih, plaka, adres ve telefon numaraları gibi bilgileri hatırlamayabilirler.
Satranç gibi strateji oyunları, sayıların akılda tutulmasını gerektiren kart oyunları, bingo, sudoku vb.oyunlarda kendilerini geliştirmelidirler.
Ayrıca geometri ve kesirli işlemlerde de performanslarının düşük olduğu söylenebilir.
Diskalkuli bir hastalık değildir. Dolayısıyla bu güçlüğü ortadan kaldıracak bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak bu duruma anksiyete, depresyon gibi bazı psikiyatrik bozukluklar eşlik ediyorsa çocuk psikiyatristinin görmesinde yarar vardır.

Diskalkulinin çözümü için en geçerli yöntem özel eğitimdir. Çocuk gerekli psiko-pedagojik değerlendirmelerden geçer. Zihinsel performansı ölçen testlerde Aritmetik beceri puanına dikkat edilmelidir. Ailenin ve öğretmenin gözlem ve görüşleri de alınarak görsel-işitsel dikkat sorunları, okuma- yazma analizleri, geçmişle ilgili travmatik deneyimleri, motivasyonu, güçlü olduğu alanları ile geliştirmesi gereken yönleri incelenir. Her şeyden önemlisi bu bilgilerle çocuğa farkındalık yaratılarak başarısızlığının sebebinin sadece kendisine ait olmadığı, birlikte üstesinden gelinebileceği gerçeğinin altı çizilir.


Sevgili anne babalar;


eğer daha çok egzersizle, özel derslerle, dershane ve kurslarla matematik sorununu halledemiyorsanız ve çocuğunuzun zihinsel hiçbir engeli yoksa, yeterli verileriniz diskalkuli için örtüştüğünde destek arayışına girin.


Çünkü;



doğru eğitimle çocuklar çok farklı stratejiler kazanarak bu sorunları ile nasıl başa çıkacaklarını öğreniyorlar ve özgüvenlerini kazanmış olarak eğitim hayatlarına devam ediyorlar. Onlara bu fırsatı mutlaka verin.



Pedagog SONNUR KÜKÜRT


BU KONUDA DANIŞANLARIMIN SORDUĞU SORULAR VE YANITLARI


S: Çocuğum okula başlamadan önce çok daha başarılı ve mutluydu. Gördüğü bir şeyi asla unutmaz, çok renkli, güzel resimler yapar, başkaları ise onun davranışlarına hayran kalırdı. Anaokulunda yapılan tüm gösterilerde görev alırdı. Şimdi ise iki sayıyı bile toplayamıyor. Parmak hesabı yapıyor, onu bile yanlış yazıyor. Ne doktoru ne de öğretmeni bizi hiç uyarmadı. Herşey normal görünürken bu çocuğa ne oldu da bu kadar başarısız oldu?


Y: Okulöncesi dönemde yaşanan güçlükler bize Matematik sorunlarında ipucu olabilir. Çocuğunuzun sosyal-duygusal ve görsel alanda göstermiş olduğu performans ne yazık ki soyut kavramlarla arasının iyi olduğu anlamına gelmez. Sayı, şekil, ağırlık, zaman gibi bir çok kavram, neden-sonuç ilişkisini içeren muhakemeye dayalı her olay, farkındalık, dikkat, hafıza, konsantrasyon yeteneği, somut objelerle kendi gerçekleştirdiği deneyler, bazen oynadığı oyunlar bile matematiğin temellerini atabiliyor. Hiç bir şey için geç kalmış sayılmazsınız. Her şeye sıfırdan tekrar başlayabiliriz.


S: Çocuğum Matematik sınavlarında başarısız oluyor. Problemleri evde grafikle çizersem anlıyor. Fakat kendisi çözmeye kalkarsa hangi işlemi yapacağına karar veremiyor. Ben dur diyene kadar tüm işlemleri deniyor. Soruyu anlarsa cevabı buluyor.


Y: Problemi doğru anlamanın yolu doğru okumaktan geçer. Okuma hızı ve kalitesi, okuduklarını anlama düzeyi bizim için çok önemlidir. Eğer okuma güçlüğü varsa sınavlarda öğretmeninden soruları okumasını isteyebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Matematik Bozukluğu (Diskalkuli - Matematik Öğrenme Güçlüğü)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sonnur KÜKÜRT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sonnur KÜKÜRT Fotoğraf
Psk.Sonnur KÜKÜRT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog - Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi91 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün Yazıları
► Matematik Zor Değildir Psk.Tülay KÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Matematik Bozukluğu (Diskalkuli - Matematik Öğrenme Güçlüğü)' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Güvenli Bağlanma Ocak 2016
► Disleksi Mayıs 2015
◊ Emdr Terapi Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:46
Top