2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Küçültme Ameliyatı
MAKALE #4574 © Yazan Dr.Arda KATIRCIOĞLU | Yayın Şubat 2010 | 4,775 Okuyucu
MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI

Meme küçültme ameliyatları, her nekadar estetik ameliyat olsa da estetik olmayan amaçlarla da yapılabilmektedirler. Büyük ve sarkan göğüslere sahip kadınlar, memenin aşırı ağırlığı nedeniyle sırt, boyun ağrıları ve deri tahrişinden solunum problemlerine kadar değişiklik gösteren tıbbi sorunlara maruz kalırlar. Sütyen askıları omuzlarda derin izlere yol açabilir. Çok büyük memeler, kadının veya genç kızın kendini aşırı utangaç ve çekingen hissetmesine yol açabilir. Büyük ve sarkık memelerin yol açtığı bu tür şikayetlerden meme küçültme ameliyatları ile kurtulmak mümkündür.

Bu prosedürde yağ, meme dokusu ve deri çıkarılır; memeler daha küçük, daha hafif ve daha sıkı hale gelir. Aynı işlem sırasında 'areola' denilen meme başı etrafındaki koyu renkli deri halkasının çapı da küçültülebilir. Amaç kadına daha küçük, daha güzel şekle sahip ve vücuduyla orantılı memeler kazandırmaktır.


Vakaların çoğunda meme küçültme ameliyatı, göğüs gelişimini tamamlamadan yapılmaz, ancak eğer memelerin büyüklüğü ciddi fiziksel rahatsızlık oluşturduysa daha erken yaşlarda da yapılabilir. Bu ameliyat için en uygun adaylar işlemi tamamıyla anlayacak olgunluğa ulaşmış ve gerçekçi beklentileri olan kişilerdir.


AMELİYAT TEKNİKLERİ

İlk değerlendirmede, hastanın beklentilerini açıkça anlatması çok önemlidir. Meme muayenesi ve ölçümler yapılacak, ameliyat öncesi ile sonrasını karşılaştırabilmek için fotoğraflar çekilecektir. Cerrahınız sizinle yaşınız, memelerinizin şekli ve büyüklüğü, derinizin durumu gibi sonucu etkileyebilecek değişkenleri tartışacaktır. Meme başı ve areolanın yeni yerini de tartışmalısınız; çünkü bu yapı operasyon sırasında daha yukarıya alınacaktır ve meme gerisindeki çizgi ile aynı seviyede olmalıdır.

Meme küçültme teknikleri çok değişiktir ama en sık uygulanan prosedürlerin çoğu 'ters T' şeklinde 'insizyon' (kesi hattı) içerir. Bu insizyon areolayı çevreler, aşağı uzanır ve meme gerisindeki doğal hattı takip eder. Fazla olan meme dokusu, yağ dokusu ve deri çıkarılır; meme başı ve areola yeni yerine, yukarı taşınır. Sonra her iki yandaki meme dokusu areola çevresinde ve orta hatta birleştirilirken, memenin yeni hatları şekillendirilir.

Yine memenin yapısına bağlı olarak “vertikal mammoplasti” yani sadece göğsün kahverengi kısmından aşağı doğru uzanan bir insizyonla da operasyon yapılabilir. Bu durumda sadece düz bir iz kalacaktır. Bazı durumlarda bu iz “küçük t”, ya da “j” şeklinde olabilir. Ancak bu teknikler çok iri memelerde uygulanamamaktadır.

Ameliyat genel anestezi ile hastane koşullarında bir ameliyathanede yapılır. Ameliyat yaklaşık 4 saat sürer. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın meme başı etrafında kesinlikle iz kalır. Ancak bu izler başlangıçta belirgindir, zamanla belli belirsiz hale gelebilir. Ameliyat sonrası izlerin derecesi memenin büyüklüğüne, kullanılan ameliyat yöntemine ve hastanın derisinin iz bırakma özelliğine bağlıdır.

İdeal bir meme küçültme ameliyatı şu özellikleri taşımalıdır;
· Memeler simetrik görünümde olmalıdır.
· Nipple areola (kahverengi kısım) kompleksinin, meme dokusunun ve derinin beslenmesi korunarak estetik olarak kabul edilebilecek, konik şekilli bir meme elde edilmelidir.
· Nipple areola kompleksi uygun lokalizasyona taşınmalıdır.
· Nipple areola kompleksinin beslenmesine zarar verilmemelidir.
· Memenin duyusal innervasyonu bozulmamalıdır.
· Oluşacak iz belirgin olmamalıdır.
· Yöntem tek seanslı olmalı ve elde edilen sonuç uzun süreli olmalıdır.

AMELİYAT SONRASI DÖNEM

Ameliyattan sonra göğüslerde pansuman olacak ve 1-2 günde bir değiştirilecektir. İlk 1-2 gün içinde birikebilecek kan ve sıvıları dışarı almak üzere her iki meme yanlarında dren yerleştirilmiş olabilir. Her ne kadar 1-2 gün içinde ayağa kalkılsa da bazen memeler birkaç hafta boyunca ağrıyabilir.

3-4 hafta boyunca ağır bir şey kaldırmak veya itmekten kaçınılmalıdır. Cerrahınız size normal aktivitelerinizi özetleyen detaylı bilgilendirmeyi yapacaktır. Birçok kadın sosyal aktivitelerine ve eğer çok yorucu değilse işlerine 2 hafta içinde dönebilir.

Ameliyat sonrası ödem nedeniyle meme başı ve meme derisinde geçici his kaybı gelişebilir. Bu durum genellikle 6 hafta içinde kaybolur. Bazı hastalarda bu his kaybı 1 yıl veya daha uzun sürebilir.

Her operasyonda olduğu gibi yapılan kesiler sonucunda dikiş hatlarında kaçınılmaz olarak izler oluşacaktır. Bu izler ilk aylarda daha belirgin ve kırmızımsı renkte olmakla birlikte aylar içinde yumuşayacak renkleri beyazlaşacak ve daha az görünür hale gelecektir.

Tüm plastik cerrahi prosedürleri içinde, meme küçültme ameliyatları en hızlı fiziksel görünümde değişiklik ile sonuçlanandır. Büyük memelerin yarattığı fiziksel rahatsızlıktan kurtulacaksınız; vücudunuz daha orantılı hale gelecek ve giysileriniz size daha iyi uyacaktır. Sizi tanıyanlar belirgin bir şekilde kilo verdiğinizi bile düşünebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Küçültme Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Arda KATIRCIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Arda KATIRCIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Arda KATIRCIOĞLU Fotoğraf
Dr.Arda KATIRCIOĞLU
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Arda KATIRCIOĞLU'nun Makaleleri
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
► Meme Küçültme Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Hakan GENCE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Meme Küçültme Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Penis Estetiği Temmuz 2012
► Kepçe Kulak Estetiği Şubat 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:25
Top