2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Psikolojisi ve Ergenlik Sorunları
MAKALE #4593 © Yazan Pdg.Aykut AKOVA | Yayın Şubat 2010 | 10,329 Okuyucu
ERGEN, sözcüğü batı literatüründeki ,adolescent ,sözcüğünün karşılığı olarak kullanlmıştır.Latincede büyümek ,olgunlaşmak anlamında kullanılmaktadır.Ergenlik dönemi ,biyolojik,psikolojik,zihinsel,ve sosyal açıdan bir gelişme ve olgunlaşmanın yer aldığı ,çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir.
Hangi toplumda olursa olsun ergen,çağına özgü olan duygu,düşünce,tutum,davranış ve eylem içindedir.Bu çağın temel özellikleri;duygusal çoşku ve taşkınlık,çabuk kurulan ve bozulan ilişkiler,kolay etkilenme,toplum içinde sivrilme,ilgi çekme,rol sahibi olma çabası biçiminde özetlenebilir.
Yüzyılımızın başına kadar ergenlik çağı davranışlarının sadece bio,fizyolojik değişmelere bağlandığını görmekteyiz.Son yıllarda Antropoloji,Sosyoloji,Psikoloji alanlarında yapılan araştırmalar ve her üç alanın
çalışmalarının sentezi,bu evrede eğitimin özellikle etkili olabileceğini ,ergenin gelişiminin yaşadığı kültürle geniş ölçüde etkilendiğini açıklamaktadır.
COLE,ergenlik döneminin önde gelen konu ve sorunlarını şöyle sıralar :
a) Duygusal olgunluk

b) Karşı cinse olan ilgilerin artması

c) Genel sosyal olgunluk

D) Bağımsızlık isteği
E) Zihni olgunluk
F) Ekonomik özgürlüğün başlaması

G) Yetişkinler gibi boş zaman değerlendirme arzusu
Oldukça uzun ve dengeli bir davranış döneminden sonra çocuk, aniden dengesiz ve düzensiz bir evre olan 'ERGENLİK ' dönemi nin eşiğinde kendini bulur.Ergenlik dönemi çekiçi bir yaş dönemi olmadığı gibi, gelişmekte olan çocuk için de yaşanması oldukça güç bir devredir.
Stanley Hall, bu dönemi,fırtana, gerginlik evresi olarak tanımlıyor.Ona göre, bu evredeki genç, duydusal,dengesiz, önseziden yoksun bir bireydir.
12,15 yaş dolayları genellikle olumsuz bir dönemdir.Karşıtlık ,dengesizlik,olgularıyla nitelendirilen bu
evreden sonra, gelen 16, 21 yaş dönemi olumluluk dönemi olarak adlandırılır..

Ergenlik dönenimde birey ,kendi bedeninde olagelen bedensel değişiklerin farkındadır.Kendisi için yeni olan birtakım duygular içindedir.Bu sırada karşıt cinse karşı gelişen bazı vaziyet alışlara sahiptir.İşte bu noktada,cinsel olgunluk
ve büyümenin ergenlikteki tüm fizyolojik gelişim ve olgunlaşma değişiklikleriyle ilişkili olduğu görülür.
ERGEN 14 yaşında kendine güvenen,arkadaş grubuna bağlı,akranları tarafından
sevilen bir kişi olmayı amaçlar.15 yaşında ergen,ilgisiz,ve kayıtsızdır.Giderek artan ve gelişen kendini gözlemleme ,bağımsızlık duygusu,ev ,okul ve toplumdaki diğer gruplara bağlanma ve bunlarla uyuşma,onbeş yaşın olgunlaşma belirtileri arasında sayılabilir.16 yaşında ergen büyüklerin gözünde yetişkin etkisi yaratabilir.O kendini daha iyi yönetebilmektedir.Duygusal açıdan
düzene kavuşmaktadır.Bu yaştaki ergenin kendine olan güveni artmıştır.Herkeze karşı daha hoşgörülüdür.Sürtüşmeleri azalmıştır.Aile ilişkileri düzelmiştir.Daha fazla alınganlıktan sıyrılmıştır.Gereksiz endişelere kapılmaz.GÖZLEM yapar, hüküm verir.Toplum kurallarına uyar,bu durum onu yetişkinliğe daha da yaklaştırır.


AİLE ,gençe bir çok alanda katkı sağlar.Ergenlik döneminde kurallara karşı çıkışlara,intihar girişimlerine ,duygusal taşkınlık ve tedirginlik hallerine sık sık rastlanır.örneğin,genç kızlarda intihar girişimlerinin en çol görüldüğü yaş onsekiz,erkeklerde onaltıdırÖzellikle ,ergenlik dönemindeki gençin kendisini özleştireceği bir bireye gereksinimi olduğu,çoğunluğu aile içinden bir yetişkin olan,bu kişinin,bozuk bir yapısına sahip olması halinde bu kötü davranış örneğinin gence de yansıması olasılığı vardır.BU sebeble ailelerin dikkatli olmalarında büyük yarar vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Psikolojisi ve Ergenlik Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Aykut AKOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Aykut AKOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut AKOVA Fotoğraf
Pdg.Aykut AKOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Aykut AKOVA'nın Yazıları
► Ergenlik Dönemi Sorunları Psk.Umut ÇİÇEK
► Ergenlik Dönemi ve Sorunları Psk.Sümeyye TURGUT
► Ergenlik Dönemi Sorunları Psk.Namık ACAR
► Çocukluk ve Ergenlik Dönemi Sorunları Dr.Psk.Melis DEMİRCİOĞLU
► Ergenlik Psikolojisi Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► Ergenlik Psikolojisi ve Problemleri Psk.Özlem DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Psikolojisi ve Ergenlik Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umut Un Kahramanı Merhaba Ağustos 2013
◊ Eşcinsellik Nedir? Temmuz 2013
◊ Evlilikte Cinsel Sorunlar Temmuz 2013
◊ Cinsel Sorunlar ve Terapi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:44
Top