2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İntiharla İlgili Tespitler ve Öneriler
MAKALE #4613 © Yazan Psk.Zeynep BOZKURT | Yayın Mart 2010 | 8,184 Okuyucu
İntihar; kişinin planlı yada ani bir kararla hayatını sonlandırmak için yaptığı girişimdir. Bu girişim ölümle sonuçlanmış ise buna “sonuçlanmış intihar”; eğer salt girişim düzeyinde kalmış, ölüm gerçekleşmemiş ise buna da “girişimsel intihar” denir.

Toplumun büyük çoğunluğu için yaşam çok değerli iken intiharı düşünenler için neden değersiz? Nedir onları yaşamdan koparan sebepler? Bunları maddeler halinde şöyle özetleyebiliriz:

-Aile içi iletişimin yetersiz ve olumsuz olması
-Ebeveyn çatışmaları ,ebeveyn ayrılığı
-Düşmanca anne baba tutumları
-Aile içinde kuşak çatışmalarının olması
-Aile içi şiddet
-Ailede intihar vakasının görülmesi
-Ciddi sağlık problemlerinin olması
-Depresyon hastalığı
-Sevilen birinin kaybı ve onunla bir araya gelme isteği
-Çok sevdiği kişi tarafından terk edilmesi
-Çevresindeki kişilerin suçluluk duymalarını sağlayarak acı çekmelerini sağlamak
-İntiharı özendiren televizyon dizileri ve müziklerle ilgilenmek
-Çetelerle ilgilenmek onların üyesi olmak
-Terör olaylarına karışma
-Oluşan olumsuz durumdan dolayı kendisini sorumlu hissetme
-Alkol ve diğer maddelerin aşırı kullanımı
-İşe girememe yada işini kaybetme
-Üstesinden gelemediği ekonomik problemlerinin olması
-Olumsuz şartlara maruz kalma ve bu durum karşısında yalnız bırakılma
-Kişinin cinsel kimlik sorunlarının olması
-Kişinin hayatında önemli olan bireylerin dikkatini çekmek
-Kişinin onurunu zedeleyecek bir olayın yaşanması ve bu durumun duyulması.


İNTİHAR İPUÇLARI

Kişi günlük aktivitelerini eskisi gibi yerine getiremiyorsa, örneğin işindeki ve ailesindeki sorumluluklarını önemli ölçüde aksatıyorsa, sosyal ilişkilerinde azalma varsa, kişi eskisi gibi çevresindekilerle iletişime girmiyor ve kendini eve kapatıyorsa, yine kişi kendisiyle ilgili olumlu bir şeylerin olmayacağını düşünerek ümitsizliğe kapılmışsa, yaşam onun için çekilmez bir hal almış ve tek çaresinin ölüm olduğunu düşünülüyorsa bunlar çok önemli belirtilerdir, mutlaka üzerinde durulması gerekir

Özellikle kişi intiharla ilgili müzik ve yayınlarla ilgileniyorsa, intiharla ilgili not yazıyorsa, kendini öldürmek istediğini açıkça belirtiyorsa mutlaka dikkate alınmalıdır.

Bu belirtilerin sizde, yakınlarınızda yada çevrenizdeki kişilerde görülmesi hemen onların intihar edeceği anlamına gelmeyebilir. Dolayısı ile hemen paniğe kapılmamak gerekmektedir. Bu durumda mutlaka bir uzmana danışılması daha doğru bir tutum olacaktır. Uzmanın önerileri doğrultusunda ne gerekiyorsa yapmanız en doğru yöntem olur. Bu bilinçli yaklaşımınız kişide intihar düşüncesi yoksa intihar şüphesini ortadan kaldıracak yada böyle bir düşüncesi varsa da hayatını kurtaracaktır.

NELER YAPILABİLİR

İntiharı önlemedeki en önemli adım; toplumu bu konuda eğiterek toplumsal duyarlılığı artırmaktır. Bu alanda basın araçlarını kullanarak geniş kitlelere ulaşabiliriz. Okullarda; öğretmenlere, ailelere ve öğrencilere yönelik bilgilendirme seminerleri düzenlenebilir. Bu alanda sağlık bakanlığının çok güzel bir uygulaması var. Devlet hastanelerindeki acil servislerde intihar girişimlerine psıkososyal destek ve krize müdahale birimi oluşturulmuştur. Bu birimde kişi ve ailesine intihar ve kriz (aile içi şiddet , boşanma ,istismar edilme, sevilen birinin kaybı, statü kaybı, ekonomik problemler, ciddi sağlık problemleri, yoğun sınav kaygısı, trafik kazaları, göç, deprem, sel, yangın, vb .kriz durumları) konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca kişi, tedavi konusunda teşvik edilerek, gerekli sağlık birimlerine yönlendirilmektedir.

İntihar riski taşıyan kişilere yakın çevresinin yaklaşımı çok önemlidir. İntihar ipuçları dikkate alınmalıdır. Kişi intihar düşüncesini direkt yada dolaylı yollardan belirtebilir. Kişi ilişkileriyle ilgili olarak ümitsizliğe ve çaresizliğe kapılarak artık sevilmediğinden, istenmediğinden ve değersiz olduğundan sıkça yakınabilir. Bu ve benzeri durumlar kişinin çevresi tarafından kapris ve dikkat çekme davranışı olarak yorumlanabilir ve gereken önem verilmeyebilir. Özellikle tekrarlayan intihar girişimleri kişinin yakınlarında kızgınlık ve bıkkınlık yaratabilir. Bu durum kişinin en çok ilgiye gereksinim duyduğu bir zamanda kendisini yalnız hissetmesine neden olur. İntihar girişimi kaç defa olursa olsun kişiye mutlaka destek verilmelidir. Bu gibi durumlar ciddiye alınmalı ve bir uzmana başvurulmalıdır. Ayrıca kişinin probleminin kaynağı doğru bir şekilde ortaya çıkarılmalıdır. Uzman tavsiyesi ve desteği ile problemin kaynağına yönelik çözümler getirilmeye çalışılmalıdır .

Çalıştığım kurumda psikososyal destek ve krize müdahale birimi sorumlusu olarak intihar girişiminde bulunan kişilerle ilgili yaptığım çalışmadan kısaca bahsetmek istiyorum. Bu çalışma 118 kişi üzerinde yapıldı. 57 kişi intihar sebeplerinin ailelerinden kaynaklı olduğunu belirtti. Kişilerle görüşmelerime ve mesleki deneyimlerime dayanarak aileden kaynaklı sebeplere kısaca değinmek istiyorum.

Bilindiği üzere toplumumuzda anne ve babalar genellikle çocuklarının kendi gençlik yılarındaki gibi olmalarını istiyorlar. Fakat dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var: Farklı zamanlarda yaşamak. Şimdi orta yaşta olan bir kişinin anne ve babasından çok fazla farkı yok ama çocuğuyla arasında büyük bir fark bulunabiliyor. Çünkü çocuklar artık eskisi gibi sadece ailede ve sınırlı okul sürecinde değil; daha küçük yaşlardan itibaren çok fazla uyarıcıya maruz kalarak çok yönlü olarak sosyalleşmektedirler. İnternet imkanları, televizyon kanalındaki sınırsız çeşitlilik, cep telefonu, farklı çocuklarla daha çok bir araya gelebilme imkanları gibi nedenler dikkate alınmadığında çocuklarla ebeveynler arasında farklı görünümlerle dışa yansıyan (intihar da bunlardan bir tanesidir) bazı problemlerin ortaya çıkması kaçınılmaz olabiliyor.
Gençler başta olmak üzere pek çok insan ailesiyle fazla iletişime girmek istemiyor. Çünkü ailesi tarafından anlaşılmayacağını, yadırganacağını yada davranışından dolayı cezalandırılacağını düşünüyor. Davranış değişikliği için ya çok fazla nasihat ediliyor yada tehdit ve korku yöntemi kullanılıyor. Anne ve babalar çocuklarından bekledikleri davranışları ilk önce kendileri yaparak onlara iyi bir model olmalıdırlar. Çocuklarının da birer birey olduklarını kabul etmek, onlara saygı duyarak anlamaya çalışmak gibi…

Aileden kaynaklı sebeplerden birisi de aile içi şiddettir. Fiziksel şiddetin yanı sıra, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet de sebep olarak gösterilmektedir. Ekonomik sebepler ve ailedeki engellenme yaşantılarının intihar davranışında büyük önemi bulunmaktadır. Her ne kadar ekonomik yoksunluk denilse de aslında temel problemin maddi yetersizlikten ziyade ailelerin bu konuyu ele alma ve hissettirme biçimi olduğu görülmektedir. Bozulan ekonomiyle birlikte genellikle aile içi iletişim de bozulmuştur. Öfke çoğu zaman yön değiştirerek aile üyelerine yönelmiştir. Sıkıntıların çözümü konuşarak, aile üyelerinin desteğini alarak değil, karşı tarafı konuşmalarıyla inciterek ve gereksiz maddi kısıtlamalar getirerek yapılmaya çalışılmaktadır. Eşinden, çocuğundan, daha doğrusu ailesinden kısıtlı imkanları gereği bir çok şeyi esirgeyen bir aile ferdinin sözgelimi sigara içmesi, alkol kullanması, daha doğru bir ifadeyle çalışmaması ve ailesini sürekli ihmal etmesi daha gerçekçi bir neden gibi durmaktadır. Aynı şekilde eşlerin -hiçbir maddi imkansızlıkla izah edilemeyecek şekilde- bir birey olduğu ve bir birey olarak bazı isteklerinin olabileceği gerçeği göz ardı edilerek davranışları engellenebilmektedirler. Örneğin herhangi bir aile ferdinin zaman zaman dışarı çıkıp bir arkadaşını yada bir yakınını görmek istemesi gibi en insani talepleri bile keyfi veya subjektif bahanelerle göz ardı edilebilmektedir.

Yapılan çalışmada; ailenin dışındaki diğer sebepler okul ortamı, yalnızlık, karşı cinsle sorunlar, alkol ve madde bağımlılığı şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizde; basından ve çevremizden sık sık intihar haberlerini duymaktayız. Bu durum bizi hem üzüyor hem de kaygılandırıyor. Bu tarz haberlerin sayısını azaltmaktaki en önemli faktörlerden birisi koruyucu önlemler almak ve bu tarz eğilimi olan kişilere karşı özverili, iyi niyetli ve bilinçli bir yaklaşım sergilemektir.

Psikolog Zeynep BOZKURT

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İntiharla İlgili Tespitler ve Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zeynep BOZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zeynep BOZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zeynep BOZKURT'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İntiharla İlgili Tespitler ve Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:03
Top